Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Csak az áram villámgyors

A nagy útbontások éve: Győr idei esztendejére lehet, hogy ez lesz a legjellemzőbb kifejezés. És a bosszankodás, és a kérdés, hogy nem lehetett volna másként?
Sokat írtunk, néha örömmel, máskor morgolódva a megyeszékhely útfelbontásairól, kevesebbet arról, hogy a közlekedést sok helyen még „járdafeltúrások" is nehezítették vagy nehezítik. Az ÉDÁSZ is úgy látta, itt az ideje a kábelcseréknek...

Miért az iskolakezdéskor?

Látszat és valóság: A biztonságosra átépített kábelekben úgy megy majd az áram a Bajcsy-Zsilinszky úton, mint a villám. A járda-helyreállítás tempója más.
Igazából nem azzal van bajuk az embereknek, hogy bontanak (utat vagy járdát), hiszen mindenfajta építés ilyesmivel jár. És bizton állítjuk, megértéssel is viselik, főképp, ha a tájékoztatás nem utólagos magyarázkodás, hanem időben és jókor jön. Finoman szólva idegesítő viszont, ha csak a rontás-bontást látni, senki se tudja, mikor lesz vége, hol lesz a folytatása. Idegesítő, ha a munkaszervezéshez igazán nem értő ember is más ismeretek híján azt tapasztalja, valahol csak „dolgozgatnak". Az ÉDÁSZ-munkák esetében például tegnap a Bajcsy-Zsilinszky úton végig csak az árkokba fektetett kábeleket láttuk, munkást egy szálat se.
A mai napig se értjük, hogy az Árpád úton a belvárosi és a gépipari iskola környékén miért éppen az iskolakezdésre kellett időzíteni a kábelcserét. Lehet persze ezer oka, de ezek közül egyről se tud a közvélemény...

Cserék föld alatt, föld felett


Ami tudható: Győr belső városrészeit (Belváros, Nádorváros, Marcalváros, Révfalu, Bácsa stb.) jellemzően kábeles hálózaton látják el villamos energiával. Idén az ÉDÁSZ mintegy 6 kilométer hosszban cserélt középfeszültségű kábelt, és 2,5 kilométer hosszban kisfeszültségű kábelt. Ezenfelül több helyen cserélik a közvilágítási kábelt is. A kábelcserék a különféle egyéb, földben elhelyezett közművek (gáz, víz, csatorna stb.) sűrűsége miatt komoly előkészületeket tesznek szükségessé, az útfelbontások pedig óhatatlanul kényelmetlenségeket okoznak a gyalogos- és gépjármű-közlekedésben.

Külön említést érdemel, hogy 30 kábeles elosztószekrény cseréjét is elvégzik ebben az évben, ami az üzembiztonság növelésén túl esztétikai szempontból sem érdektelen.

Külön az ipari park

Azért, hogy a győri ipari parkban működő cégek áramellátását más fogyasztók csak a lehető legkisebb mértékben zavarják, komoly átalakítást kellett végezni. Burkolt szabad vezetékre építették át teljes hosszában a most már az ipari parkot az ÉDÁSZ-alállomásból ellátó két 20 kV-os szabadvezeték-hálózatot. Ez több mint 3 kilométer vezetékcserét jelentett ebben az évben.

A peremkerületek is

Győrszentiván és Győr-Ménfőcsanak területére tavaly kisfeszültségű ellátási tervtanulmányokat készített az áramszolgáltató. Ennek alapján telepítik a transzformátorállomásokat, új áramköröket indítanak és átépítik a hálózatot. Magyarán: egy-egy transzformátorkörzetben ne okozzon gondot és bosszúságot a leterheltség, a feszültségingadozás. Ménfőcsanak ellátását külön csak a településrészt ellátó középfeszültségű hálózat kialakításával szeretnék üzembiztosabbá tenni. A külső városrészeken folyamatosan építik át a régebbi típusú faoszlopos transzformátorállomásokat korszerűbb, vasbeton oszlopos berendezésekre (idén négyet).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választható tárgyak a Bercsényiben

A győri Bercsényi Miklós Szakközépiskola és Gimnázium szinte már csak az intézmény pecsétjében… Tovább olvasom