Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Civilek új kötelessége

Nyugat-Dunántúl - A 2008-as személyi jövedelemadó 1–1 százalékos felajánlásai kapcsán az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatása szerint a kedvezményezetteknek, az adóforintokat megkapó civil szervezeteknek fontos figyelniük egy szabályváltozásra.

Az átutalt összeg felhasználásáról szóló közleményt ezután elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldeniük az adóhatóságnak.

Először október 31-ig a tavaly átutalt 1 százalékokból kapott összegre vonatkozóan. Az alapítvány képviselőjének emiatt az okmányirodánál regisztráltatnia kell magát. A saját honlappal rendelkező szervezeteknek a közleményüket saját oldalukon is el kell helyezniük december 15-ig és annak egy évig ott kell maradnia. Ha a civilek ennek nem tesznek eleget, egy évig nem kaphatnak az szja-felajánlásokból.

A régióban 400 ezer feletti azok száma, akik személyi jövedelmükről adóbevallást készítettek. Közül 189.341 ember nyilatkozott arról, hogy adója 1 százalékát civil szervezetnek, egyháznak ajánlja fel. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az adózók több mint fele nem él ezzel a lehetőséggel. Dr. Horváth Szabolcs magyarázata szerint árnyalja a képet, hogy az adóbevallást készítők közt sok az olyan, akinek csak olyan jövedelme van, amiből nem ajánlhatja fel az 1 százalékot. Emellett jelentős a csak minimálbérrel rendelkezők száma, akik ugyancsak kiesnek azok köréből, akiknek érdemes rendelkezniük adójuk 1 százalékáról a civilek, az egyházak támogatása miatt. Az adózóknak az hányada, amely felajánlhatná adója egy részét, de nem teszi, az adó- és illetékügyi szakigazgató becslése szerint összességében 100 millió forintos nagyságrendet képvisel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vivaldi léphet elő a kapualjból

Győr - Sorozatunk folytatódik, és miként eddig, most is arról faggattuk a ˝választottat˝: mit… Tovább olvasom