Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Civilek szeretnék megmenteni a Nagybaráti iskolát Győrújbaráton

A Nagybaráti Iskola jövőjéről falufórumot hívott össze a győrújbaráti önkormányzat május 14-én.

A civilek álláspontját ide kattintva tekinthetik meg, míg az önkormányzat felhívását a falufórumra itt olvashatják el.

Olvasóink írták

 • 2. myastheniagravis 2012. május 04. 23:26
  „1. bojtár
  Ez most hogy jön ide?
  Ennek most mi köze van ahhoz hogy a nagybaráti iskola épületével mi lesz?”
 • 1. bojtár 2012. május 04. 16:47
  „Törölték a cigány szót a Belügyminisztérium intézkedési tervéből


  Bizonyára emlékeznek olvasóink arra az agyrémre, amit a Román Akadémia nyelvtudományi intézete követett el néhány nappal ezelőtt, miszerint törölték az értelmező szótárból a cigány szócikket. Úgy tűnik, hogy a polkorrekt vírus előbb gyűrűzött be maradék kis hazánkba, mint azt gondoltuk volna. A Belügyminisztérium ugyanis megváltoztatta a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia intézkedési tervében a veszélyeztetett fiatalok célcsoportjainak elnevezését - mint az kiderül a tárca sajtóosztályának csütörtöki közleményéből. Korábban négy "civil szervezet" azt közölte, hogy a BM megbélyegzi a cigány gyerekeket. Ma Pintér "Rendpárti" Sándor minisztériuma, két hét múlva az MTA?

  "Fontos hangsúlyozni, hogy bár vannak veszélyeztetett csoportok, közösségek, ahol a gyermekek fokozottan vannak kitéve a bűnözés hatásainak, ezt meghatározni azonban etnikai alapon nem lehet" - olvasható a megnevezés megváltoztatásáról szóló csütörtöki minisztériumi magyarázkodásban.

  A BM szerint, a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiában foglaltak végrehajtását szolgáló, a tárca által készített intézkedési terv felülvizsgálata során ezért a célcsoportok megnevezéseit "iskolarendszerben elérhető gyerekek és fiatalok", valamint "iskolarendszerben nem elérhető gyerekek és fiatalok" megnevezéssel határozták meg. A civil szervezetek által vitatott megjelölést - azaz ,,az iskolarendszerben nem elérhető cigány gyerekek és fiatalok" kiegészítést - törölték a tervből.

  Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint a Társaság a Szabadságjogokért korábban azt közölte, hogy BM megbélyegzi a cigány gyerekeket. A minisztérium a stratégiában olyan modellprogram kidolgozását írja elő, amelynek célja kizárólag a cigány gyerekek jogkövető magatartásának elősegítése - tette közzé korábban a Magyar Helsinki Bizottság. A tárca így azt sugallta, hogy csak a "roma származású gyerekek" magatartásával van probléma, miközben nyilvánvaló, hogy a jogkövető magatartás minősége nem etnikai vagy szociális helyzet kérdése - sikították a "jogvédők".

  A tárca csütörtöki közleménye szerint a kormányprogram egyik legfontosabb célkitűzése, hogy rend legyen Magyarországon. Azt írták: "egy társadalom életében a legfontosabb közös érték az a rend, amely megadja a hétköznapok biztonságát, a boldogulás alapfeltételét". Hozzátették, hogy a rendszerető társadalom fenntartásához, a jogkövető életmód kialakulásához a család szerepén túl szükséges a társadalmi együttélés alapvető szabályainak megismertetése a gyermekekkel, fiatalokkal, lehetőleg minél korábban.

  (HVG nyomán)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volán - Buszvárótól a heringjáratig

Két olvasói panasszal keresték meg portálunkat. A Széchenyi-egyetemnél buszvárót remélnek az utasok,… Tovább olvasom