Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Cégvezetők a cégösszevonásról

Győr új polgármestere az önkormányzati tulajdonban levő cégeket egy vagyonkezelő társaságba szeretné bevinni.
Pontos számítások még nincsenek, óvatos becslések szerint is legalább egymilliárd forintot spórolhatna azzal a város, ha a tulajdonában levő cégeket közös irányítás alá helyezi. Sok-sok igazgatói, igazgatóhelyettesi és főmérnöki állás szabadulna fel, ami ugyancsak jelentős megtakarítást jelentene.

Kérdésünkre, hogy Borkai Zsolt számít-e ellenállásra, határozott igennel felelt, a cégek igazgatóságaiban és felügyelőbizottságaiban ugyanis nagyon sok politikus vagy pártközeli ember ül, nemcsak MSZP-s, hanem fideszes is. Javadalmazásuk eltérő, nagy átlagban azonban éves szinten fél-, egymillió forint is ütheti a tag zsebét.

Az előkészítő munka már idén megkezdődik, s kidolgozzák a részleteket is – tudtuk meg Győr polgármesterétől. Csak ennek ismeretében derül majd ki, mely önkormányzati cégek kerülnek be a vagyonkezelő társaságba.

– Az illendőség és a szakmaiság azt kívánja, hogy erről a kérdésről először Borkai Zsolttal beszéljek, s majd azt követően a nyilvánosságnak – reagált megkeresésünkre Janicsek Tibor, az Inszol Zrt. ügyvezető igazgatója.

H. Szováti Miklós, a győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, mindent meg lehet csinálni, ami jobb lesz, mint a jelenlegi.
– A törteket is csak úgy lehet összeadni, ha közös nevezőre hozzuk őket, és meghatározzuk a legkisebb közös többszöröst – jelezte matematikai hasonlattal H. Szováti Miklós azt, hogy véleménye szerint alapos elemzésre és konzultációra lesz szükség, mivel profilban igen eltérő cégek egyesülnének.

– Ehhez a kérdéshez nem tudok hozzászólni, nem is feladatom, ez a tulajdonos joga és felelőssége – reagált kérdésünkre Kovács Barnabás, a Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A kft. felügyelőbizottságában egyébként négy politikus ül, havi javadalmazásuk bruttó nyolcvanezer forint. Ugyancsak ennyi illeti meg a Győrhő fb-tagjait, az elnök ennél valamivel többet, bruttó 92 ezer forintot kap havonta.

A legjobban fizető cég a Pannon-Víz zrt., ebben a társaságban Győr tulajdonrésze 64 százalék. Itt az fb-elnök bruttó 138.900 forintot kap, jelenleg az MSZP volt alpolgármestere tölti be a posztot. A sima fb-tagokat bruttó 105.800 forint illeti meg havonta, míg az igazgatóság tagjai ugyancsak havonta bruttó 138.900 forintot kapnak. Ennél nagyságrendekkel kisebb az Inszol Zrt. ugyancsak két politikus fb-tagjának javadalmazása, ők idén havonta 43 ezer forintot kapnak számlájukra, vagyis ez az összeg nettóban értendő.

– Egyetértek polgármester úr ötletével, hogy közös vagyonkezelő céget akar – közölte Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz elnök-vezérigazgatója, aki emlékeztetett arra, hogy a zrt.-nek 138 önkormányzat a tulajdonosa, a legnagyobb kétségkívül Győr a maga 64 százalékával, így a Pannon-Víz bevitele jogilag komplikáltabb lesz, mint a száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaságoké.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a rutinos és a kezdő a közgyűlésben

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az október 1-jei önkormányzati választás eredményeként a Fidesz–KDNP egyértelmű többségbe került a győri közgyűlésben. A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a jobboldal irányítsa a várost. A polgármesterrel együtt 36 tagú testületbe 21 képviselőt az ellenzéki pártszövetség delegál. Tovább olvasom