Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Buszról vonatra nehézkes a váltás Győrben

Gondot jelent a lépcsőzés egészségi állapotuk miatt a vasúti pályaudvaron azoknak az időseknek, akik eddig busszal szoktak a megyeszékhelyről a fővárosba utazni. Most a járatritkítás miatt jobbára csak a vonatot választhatják.

"Nem örülök annak, hogy Győrből Budapestre már szinte csak vonattal mehetek, mert több buszjáratot megszüntettek.

Idős vagyok, aki mozgásában korlátozott, nekem sokkal kényelmesebb a busz, mert csak három lépcsőfokot kell megtennem, hogy felszálljak. Viszont a vasútállomáson hosszan kell lépcsőzni, le és föl, hogy a peronra kijusson az ember.

Előbb a vasúti pályaudvarokon mozgólépcsőket, lifteket kellett volna kialakítani, főleg a győrin és csak utána csökkenteni a buszjáratokat" – fogalmazott nyugdíjas olvasónk.

Szalai László vakként a vasútállomáson a zaj miatt nem tud fehér botjával közlekedni és a lépcsőzés is nehezen megy neki. Fotó: Mészáros Mátyás
Szalai László vakként a vasútállomáson a zaj miatt nem tud fehér botjával közlekedni és a lépcsőzés is nehezen megy neki. Fotó: Mészáros Mátyás

Hasonló panaszt az utóbbi napokban többet kaptunk. Az abdai Szalai László elmondta, hogy vakként a vasútállomáson a nagyobb zaj miatt nem tud fehér botjával közlekedni és más betegségei miatt a lépcsőzés is nehezen megy neki.

Akárcsak több szerkesztőségünket felhívó olvasónk, azt szeretnék tudni, mikorra tervezik a megyeszékhelyek vasútállomásainak akadálymentesítését.

A vasúttársaságtól kapott tájékoztatás szerint uniós források igénybevételével fokozatosan, több lépcsőben végzik ezt. Addig is anyagi lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a mozgáskorlátozottak érdekében.

Győrben a vonatra szállást olyan emelőberendezéssel biztosítják, amilyen az ország 31 állomásán található. A peronra jutásban pedig a vasúton dolgozók segítenek. A MÁV közleménye azt is megjegyzi, hogy a személyszállító vonatok nagy része alkalmas kerekes székes utasok szállítására. Érdemes előre segítséget kérni, informálódni a 06-40/49-49-49-es számon.

– Ha előre szólunk, ha csak indulás előtt fél órával, a vasutasok mindig rugalmasak és segítőkészek – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke.

Nagy Józsefné már utazott úgy egyesületi tagokkal, hogy kerekes székes is volt köztük, akit a síneken keresztül, rámpákon toltak át a MÁV-dolgozók.

Fővárosi átszállásukat pedig azzal oldották meg, hogy a vagonban maradhattak, amit áthúztak egy másik vágányra, átcsatoltak egy másik szerelvényre.

Az elnök arra biztatja azokat a nyugdíjasokat is, akik nehezen mozognak, de nem minősülnek mozgássérültnek, hogy merjenek segítséget kérni.


Magánkezdeményezés. A főváros és a nagyvárosok közti buszjáratok csökkentésében lehetőséget láthatnak a személyszállítással foglalkozó vállalkozók. Győrből egy kft. már múlt vasárnap buszt indított volna Budapestre, de akkor nem akadt rá utas.
Olvasóink írták

 • 4. Rolee76 2012. április 23. 19:42
  „Bent volt a csütörtöki Kisalföldben ennek a cikknek az alján!Aki olvas újságot az láthatta!de lehet még mindig érdeklődni a 06-20/5416660-as számon”
 • 3. tovari 2012. április 22. 20:09
  „2. Rolee76 2012.04.21. 08:59
  És honnan fogják megtudni a zemberek?
  mert ha nincs tájékoztatás akkor várhatod a zutasokat.”
 • 2. Rolee76 2012. április 21. 08:59
  „"Magánkezdeményezés. A főváros és a nagyvárosok közti buszjáratok csökkentésében lehetőséget láthatnak a személyszállítással foglalkozó vállalkozók. Győrből egy kft. már múlt vasárnap buszt indított volna Budapestre, de akkor nem akadt rá utas" Sírnak az emberek hogy nincs busz itt van és nem kell!Egy hete ott áll a busz és ketten utaztak volna!!!Nem értem hova tűnt a nagy rinyáló tömeg!!!Még hétfőn megpróbáljuk és ha nem lesz utas akkor mehettek amivel akartok csak ne sírjatok hogy nincs busz!!!!”
 • 1. Tündenéne 2012. április 20. 17:08
  „"fokozatosan, több lépcsőben" = úgy kb 10 év minimum, esetleg 20... :-/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületnél több az új szárny

Az új rendszerstratégia része a győri kórházfejlesztés, így nem csupán a beruházás kedvéért épül tízmilliárdos szárny a Petzben – mondta Szócska Miklós. Tovább olvasom