Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Botrányos magyar pavilon: 32 győri építész tiltakozik az önkényes döntés ellen

A győri építészképzés oktatói keményhangú tiltakozó levelet fogalmaztak a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának egyre jobban dagadó ügyében. Bodrossy Attila úgy nyilatkozott portálunknak: "ezt a szégyent nem akarjuk elmagyarázni a hallgatóinknak".
Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit, majd megnyitotta a pavilon tervezési anyagaiból összeállított kiállítást.

A bomba gyakorlatilag ezzel robbant, mivel az építész szakma nagy meglepetésére nem Gettó Tamás és Dr. Hutter Ákos első díjas "A Malom" című terve, hanem a második díjas "Alakor", Sárkány Sándor és Ertsey Attila elképzelése szerint épül meg hazánk pavilonja az észak-olaszországi nagyvárosban jövőre.


Sárkány Sándor és Ertsey Attila elképzelése, az `Alakor´ - forrás: Építészfórum.hu
Sárkány Sándor és Ertsey Attila elképzelése, az `Alakor´ - forrás: Építészfórum.hu


A győri építészek vállalhatatlannak tartják az "Alakort"

Bár az első díjas építészek pécsiek, a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének harminckét oktatója azonnal szolidaritását fejezte ki a pályázati eredmény semmibevétele miatt.

"A győri építészképzés oktató közössége minden szempontból vállalhatatlannak és értelmezhetetlennek tartja az `Alakor´ névre keresztelt, jelen pillanatban a fent összegzett eljárás folyamán megvalósításra kiválasztott pavilont.

Ha ez a 'valami' építészet, ha ez a 'valami' méltó arra, hogy Magyarországot, a magyar társadalmat, a magyar embereket és a magyar építészetet fél éven át a világ előtt képviselje, akkor amit mi mindannyian az építészetről gondoltunk és gondolunk, az teljes tévedés" – tették közzé az Építészfórum.hu oldalon keményhangú levelüket a győri építészek.

"Ha hasonló munkát adna le bármelyik hallgatónk, a legkevesebb az lenne, hogy azonnal hazazavarnánk"

"Nem csak arról van szó, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a pécsi építészpáros felé. Maga az elv, hogy önhatalmúlag semmibe veszi egy államtitkár a szakmai zsűri véleményét, a pályázati rendszerek lényegét, a tisztességet kérdőjelezi meg" – kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Bodrossy Attila.

A győri építész zárszóként hozzátette: "a magyar pavilonként megvalósítani kívánt `Alakor´ rossz fércmunka, mely nem méltó arra, hogy Magyarországot képviselje. Ha a győri tanszéken hasonló munkát adna le bármelyik hallgatónk, a legkevesebb az lenne, hogy azonnal hazazavarnánk".
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós érték: az új győri orgona jövő nyáron kerülhet a helyére

Az orgonát a városházáról a Zeneakadémiára visszaszállított hangszer helyett kapja Győr. Tovább olvasom