Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Befejeződött a Frigyláda felújítása

Két héttel a határidő előtt végeztek a restaurátorok a Frigyláda felújításával.
A páratlan szépségű barokk szobornak már csak egy utolsó zsűrizésen kell átesnie és megszabadulhat a paravánoktól. Teljes pompájában a környező tér felújítása után gyönyörködhetünk.

A győriek nagy örömére csütörtöktől ismét megcsodálható a belváros éke, az 1731-ben emelt Frigyláda. A Győr-Szol Zrt. a Jedlik Ányos utca és a Gutenberg tér felújításához kapcsolódóan október közepére megállapított határidővel határozott a felújítás mellett, 15 millió forintból.

A szobor mozdítható darabjait július közepén emelték le, Schütz Zoltán kő- és Páhi Attila fémrestaurátor már akkor úgy látta, hogy a műemlék rosszabb állapotban van, mint gondolták.

A fémből – jellemzően rézből és bronzból – készült részek egy pesti műhelybe kerültek. A kőfelépítményt helyben kezelték. Az állványzat a munkálatok idejére fóliaborítást, védőtetőt és mobilklímát kapott.

Schütz Zoltán hétfőn a Kisalföldnek elmondta: a tisztítás után derült ki, hogy az örökégő teste és a lángcsóva olyan rossz állapotban volt, hogy csak az őrbottyáni műteremben lehetett rajta dolgozni. Helyreállítása csaknem annyi időt vett igénybe, mint az egész alépítményi rész felújítása.

A Frigyládának már csak pár napot kell bura alatt töltenie. Fotó: B.A.
A Frigyládának már csak pár napot kell bura alatt töltenie. Fotó: B.A.


Szerencsére az időjárás a szakemberek kezére játszott, a felhasznált anyagok és az alkalmazott technológia szempontjából a hosszúra nyúlt nyár igazán hasznosnak bizonyult. Bár az első pillanatban úgy tűnt, hogy a munka nem fog beleférni a határidőbe, a restaurátorok fáradságot nem kímélve, napi 14 órát dolgoztak, így szeptember 30-ra elkészültek.

A Győr-Szolnál megtudtuk: csütörtökön délelőtt egy utolsó zsűrizés vár még a szoborra, s ha semmi hibát nem találnak, lebontják a paravánt, az állványokat. A tér ígéretek szerint adventre befejeződő felújításával a Frigyláda körüli kovácsoltvas kerítés is a helyére kerül, s karácsonyi fényárban ünnepelhetjük a város egyik legszebb barokk szobrának újjászületését.

Olvasóink írták

 • 3. T_McVay_01 2011. október 13. 08:33
  „Ha már porról beszélünk, akkor a Dunakapu téren kitermelt és felhalmozott
  föld depók nyáron sokkal veszélyesebbek voltak a belvárosi házakra.
  Egyébként októberben nem jellemző hogy porfelhőtől kellene már tartani.
  A héten most esett másodszor eső tehát az időzítés éppen hogy tökéletes.
  Ráadásul attól hogy elkészült a felújítás (lehet hogy éppen ez esik az ellendrukkerek
  nehezére ) attól még a most is meglévő védőhálót fenn lehet hagyni.
  A felújításáért köszönet a Város vezetésének. Remélem szép lesz.”
 • 2. macizoli 2011. október 13. 07:41
  „Örülök a szobor felújításának. Bár ezt én is a tér és az utcák felújítása után végeztem volna el.
  <moderálva>”
 • 1. révfaluiszúnyog 2011. október 12. 13:34
  „Ezek után fogják csak csinálni a Gutenberg tér és a Jedlik utca burkolatát, ami baromi porral jár, így a frissen rendbe tett szobrot remekül belepi majd a vastag cementpor, ami a burkolóanyagok vágásakor keletkezik, nem beszélve a nyár elején odahányt beton és murva eltávolításáról. Remek! Ilyen, amikor olyanok irányítanak, akiknek halvány fi...juk sincs arról, amiről döntenek. Ha csak annyi agya volna az alpolgármesternek, mint egy tyúknak, akkor tudná, hogy egy szobrot mindig a teljesen kész környezetbe szokás visszaállítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvonás: vészhelyzetbe került a zöldhatóság

Az elvonások, a zárolások miatt szinte teljességgel ellehetetlenült az Észak-dunántúli… Tovább olvasom