Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Befalazva, bontásra várva

Ajtók, ablakok befalazva: bontásra váró házak Győr különböző kerületeiben. Felújításról szó sincs.
Győr több helyén látni házakat befalazott ajtókkal, ablakokkal, sorsukra várva. A sorsuk pedig előbb-utóbb az elbontás lesz, tudtuk meg Janicsek Tibortól, az Inszol rt. ügyvezető igazgatójától. Olyan épületekről van szó, amelyeket különböző okokból már nem fognak felújítani. Részben azért, mert olyan a műszaki állapotuk, hogy pazarlás lenne költeni rájuk.

Másrészt ezeknek a régi házaknak olyan az alaprajzuk, hogy felújítással sem lehetne bennük a mai kor követelményeinek megfelelő lakásokat kialakítani. Vannak olyanok, amelyek tervezett beruházások (például útépítés) miatt ítéltettek bontásra, vagy a rendezési tervben zöldterület veszi át a helyüket. A város különböző kerületeiben összesen 25 ilyen ingatlan (egy-egy több lakással is) található egyelőre.

Az üres házakból leszerelik a berendezéseket, lekötik a közműveket, felszedik a burkolatot, s aztán befalazzák az ajtókat, ablakokat, hogy illetéktelenek ne vehessék birtokba.

Vannak, ahol még egy részben laknak, ott természetesen nem köthetik ki a közműveket. A kiköltözés a lakásiroda lehetőségeinek függvényében folyamatos. Bár a házak rossz állapotúak, telkük értékes, azt intenzívebb beépítéssel lehet hasznosítani, akár önkormányzati, akár vállalkozói beruházással. Az Inszol rt.-nél most az idei tervegyeztetés időszaka van. A városi költségvetésre nem tudnak támaszkodni (abban prioritást most az utak kapnak). Maradnak tehát gazdálkodásra a lakbérek és a nem lakáscélú helyiségek bérleti díjai.

A karbantartásokon, megelőző munkákon kívül a tavaly elkezdett felújítási munkák befejezése szerepel a tervben. Ilyen a Híd u. 8., az Apáca u. 13. és 40. számú épületek. És befejeződnek a munkák a Czechmeister utcában is, ahol először csak tetőjavításról volt szó, aztán mégis 30 millió forintos felújítás vált szükségessé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emeleti ''telek'' felújításért cserébe

Több mint százra tehető azoknak a felújításra szoruló belvárosi házaknak a száma, amelyekben bérlakások vannak. Lakóik általában idősek, akik néhány ezertől néhány tízezer forintig terjedő bérleti díjat fizetnek, s a házak állapota az elmúlt évtizedekben erősen leromlott. Egy részük ráadásul műemléki védelem alatt áll, azaz felújításukra szigorú előírások vonatkoznak. Tovább olvasom