Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Bede-Fazekas Máté csúcsokat döntöget

A győri Bede-Fazekas Máté elérte, amit egy zeneiskolai zongoristanövendék elérhet: ez az első hely az Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen.

Mint megírtuk: Máté a nyár végén utazik a világ legjobb száz diákjával együtt a New York University abu-dzabi egyetemére, reméli, hogy zongora ott is lesz.

Nyár végén indul a győri Révai Miklós Gimnázium diákja, Bede-Fazekas Máté Abu-Dzabiba, ahol világhírnek örvendő professzorok tanítják a világ minden pontjáról beválogatott száz legjobbat. Mivel így zongoratanulmányait nem folytathatja, mondhatni a csúcson hagyja abba – ha abbahagyja – a versenyszerű muzsikálást. Első lett ugyanis a napokban rendezett 12. Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen Nyíregyházán, amely a maga nemében harminchat éve a legrangosabb megmérettetés (háromévente rendezik meg).

– Életem eddigi legnagyobb álma volt, s elérhetetlennek tűnt, hogy első helyet ítélnek oda ezen a versenyen – mondja Máté.

Felkészülés és gyakorlás: Bede-Fazekas Máté és büszke tanára, Pálné Rácz Melinda. Fotó: Krizsán Csaba
Felkészülés és gyakorlás: Bede-Fazekas Máté és büszke tanára, Pálné Rácz Melinda. Fotó: Krizsán Csaba

– Köszönet a zongoratanáromnak, Pálné Rácz Edinának mindenért, a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatójának, Szakács Erikának és a Révai Miklós Gimnáziumnak is, ahol támogattak és szorítottak értem, illetve nem utolsósorban dr. Palkovics Zoltán kézsebész főorvos úrnak, aki két egymást követő évben úgy rakta össze darabokra tört kezemet, hogy végül ezt az eredményt tudtam elérni.

A verseny döntőjébe 85 növendék jutott be, a tizennyolc éves fiatalember Rachmaninov négykezes olasz polkájának Gryaznov-féle kétkezes átiratát játszotta és egy Bach-darabot. Az előbbi egy profi művészekről is igen komoly technikai tudást feltételező, virtuóz közönségdarab.

– Mátét négyszer visszatapsolták – meséli a fiú tanára, Pálné Rácz Edina, aki a zsűri felkészítő tanári különdíját nyerte el. – A zsűri elnöke nem keresgélte az értékeléskor Máté nevét, azt mondta: rá papír nélkül is emlékszik. A verseny után pedig a gálakoncert záró előadásaként tűzték műsorra a darabot – mondta a tanárnő. Az iskola azért is büszke Mátéra, mert Győrben még senki nem nyert első díjat ezen a seregszemlén.

Olvasóink írták

  • 1. bettyna 2010. március 29. 09:09
    „. Gratulálok! Sok sikert a továbbiakban!
    ....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aikidómester a Gézengúzt segíti

Kovács Zsolt harmóniában él. Vallja: mindennapjaiban egymást erősítik a dolgok, amikkel foglalkozik. Tovább olvasom