Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bazalt-zúzalékkal tüntették el a tojásüzemhez vezető kátyúkat Bőny-Szőlőhegyen - videó

A Bőny-Szőlőhegyi bekötőút legrosszabb állapotú szakaszán elkészítették a tervezett emulziós felületi bevonatot. Új aszfaltszőnyegre nincs pénz, jelenleg ideiglenesen 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben.


A kisalfold.hu február végén videós riportban tudósított arról, hogy hiába aszfaltoztak tavaly év végén Bőny-Szőlőhegyen, 600 méteren még kátyúsabbá vált az útszakasz.

A bőnyi "útkarbantartás" érintett volt hazánk egyik legjelentősebb tojásfeldolgozó üzeme, a Farm Tojás Kft.: a tojásokat szállító kamionok ugyanis itt zötykölődtek nap mint nap.

A régóta szükséges munkálatokat most, júliusban végezte el a Magyar Közút. 

"Ideiglenesen 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben"

"A Bőny-Szőlőhegyi bekötőút legrosszabb állapotú szakaszán júliusban a kátyúk javítása után elkészítettük a tervezett emulziós felületi bevonatot, ami gyakorlatilag bitumen-emulzió ragasztóanyag és arra bazalt-zúzalék kiszórását jelenti.

Ez a bevonat meggátolja a bevonatkészítést megelőző burkolatjavítások bomlását és a víz beszivárgását, ezzel lassítja a burkolat tönkremenetelének ütemét és a felület egyenletes megjelenését eredményezi.

A bevonat elkészítése után még vannak a felületen pergő zúzalék-szemek, ezért ideiglenesen 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, illetve kőfelverődés veszélyt jelző táblák is ki vannak helyezve az útszakaszon.


Íme, a kátyúk néküli, új szakasz - videó: Cseh Róbert


"Új aszfaltszőnyeg készítésére azonban továbbra sincs anyagi lehetőségünk"


Az ilyen jellegű technológia alkalmazása gyakori és megfelelő megoldás az alacsonyabb forgalmú mellékutak esetében. Új aszfaltszőnyeg készítésére azonban továbbra sincs anyagi lehetőségünk, így szükség esetén csak az alap üzemeltetési és fenntartási munkáink keretein belül tudunk lokális javítási munkákat végezni.

Fontos hangsúlyozni, hogy társaságunk minden évben előre meghatározott állami költségvetési forrásból látja el alap útüzemeltetési és fenntartási feladatait.

Az ezen felüli teljes körű útfelújításokra szánt források felett sem társaságunk rendelkezik, így egy-egy útszakasz komplex, átfogó felújítására csak akkor van lehetőségünk, ha arra biztosítanak cégünk számára európai uniós vagy hazai forrásokat.

Az Új Széchenyi Terv keretein belül lehívható Győr-Moson-Sopron megyei útfelújítási forráskeretet már lekötöttük.

2013 év végéig már nincs lehetőségünk újabb teljes körű útfelújítási munkákat elindítani a megyében, de bízunk abban, hogy a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusból és hazai forrásokból ismét megvalósíthatunk majd olyan teljes körű felújításokat, amelyeket az elmúlt években is végrehajthattunk" - közölte a kisalfold.hu érdeklődésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.


Fotók: Cseh Róbert


"A fő kérdés számomra az, hogy a szóban forgó megoldás mennyire lesz tartós"

"Meglehetősen bosszantó volt, hogy hónapokig csak toldozásra-foltozásra, azaz eseti kezelésre jutott a Magyar Közút erejéből. Az elmúlt napokban elvégzett útjavítási munkálatok után a gödrök valóban eltűntek.

Egyelőre nagyon lassan és óvatosan lehet itt csak közlekedni, mivel az útra szórt apró kavicsok felverődnek.

A fő kérdés számomra az, hogy a szóban forgó megoldás mennyire lesz tartós - ezt az idő fogja eldönti.

Mi természetesen jobban örültünk volna, ha új aszfaltot fektetnek le az útra. Megjegyzem, ez az alternatíva hosszú távon sokkal olcsóbb lenne, hisz az új aszfalthoz 10-15 évig nem kellene hozzányúlni, ehelyett inkább évről évre javítanak" - közölte megkeresésünkre Kertész Tamás, a Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója.

Olvasóink írták

 • 3. vienna 2013. augusztus 01. 22:55
  „Balkán.”
 • 2. pokop 2013. augusztus 01. 11:56
  „Jó Magyar útjavítási módszer, sz@r az út, öntsük le kaviccsal, nagyjából terítsük el, majd az autók elvégzik a többit.
  Ja, még tegyünk ki 30-as korlátozást mert a kavicsot felverik az autók. Ja elfogyott a 30-as tábla? akkor tegyünk ki 40-est.
  Mindenki boldog, kivéve az az autós akinek tönkreteszi a festését vagy a szélvédőjet. Na, de a festőknek és a szélvédő javítóknak is meg kell élni valamiből, meg még lehet néha adót is fizetnek... Költségvetés jól járt(?), ez a lényeg, igaz az út csak pár hónapig volt jobb, mert mire normálisan járható lesz az ősz közepe, tavaszra meg megint ugyanolyan sz@r lesz mint előtte. De legalább lesz munka jövőre is...”
 • 1. Mankapunka 2013. augusztus 01. 01:08
  „Ez majd akkor lesz jó, ha mindenhol szépen elkezd a meleg miatt újra folyóssá válni a kátrány, és mindenbe beleragad majd ez a kis kavics.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Teljesen más világba látogattunk el´ - győri diákok németországi tapasztalatai

A győri Széchenyi Egyetem környezetmérnöki szak néhány szerencsés hallgatója előadásokon, labori… Tovább olvasom