Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Baross Gáborról emlékeznek Győrben

Kiállítással és koncerttel emlékezik meg Baross Gáborról, a XIX. század második felének kiemelkedő gazdaságpolitikusáról halálának 120. évfordulóján Győr és a szlovákiai Illava város szerdán Győrött.

A közös megemlékezés alapja, hogy mindkét település múltjához tartozónak tekinti Baross Gábort, aki Illava és Győr országgyűlési képviselőjeként sokat tett az érintett települések és környezetük gazdasági fellendítéséért - mondta Schmidt Péter, a Győri Baross Gábor Társaság elnöke hétfőn az MTI-nek.

Az egykori közlekedésügyi majd kereskedelemügyi miniszter közreműködése révén kapta meg Győr 1890-ben az ipar és a kereskedelem élénkítését elősegítő kereskedelmi és iparkamarát, az ő kezdeményezésére épült meg a vasszerkezetű vasúti híd a Rába folyó fölött, és jutott telefonvonalhoz államköltségen Győr városa.

Az ország gazdaságának fellendítését szolgálták a vasúti hálózat, továbbá a dunai és a tengerhajózás fejlesztésére irányuló intézkedései. Nevéhez fűződik a vasútvonalak nagy részének államosítása, a Postatakarék-pénztár megalapítása, a Vaskapu szabályozása és a fiumei kikötő kiépítése. Ebbéli tevékenységének, életművének dokumentumai láthatók a győri levéltár szerdán nyíló tárlatán.

A kiállítás másik része a Monarchia idejéből származó illavai képeslapokat vonultat fel, illetve Alena Teicherová illavai festőművész alkotásait mutatja be. A tárlat megnyitóját ünnepi hangverseny követi a Szent Rókus-plébániatemplomban. Közreműködik a győri Baross kórus és az illavai énekkar.

A győri Baross társaság rendszeres kapcsolatot tart fenn Illavával, ahol Baross Gábor hamvai nyugszanak. Néhány évvel ezelőtt Győr és Illava közösen állított emlékművet a gazdaságpolitikusnak Illaván a róla elnevezett utcában. Baross Gáborról Győrött sétálóutcát, továbbá felüljárót és középiskolát neveztek el.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2012. április 23. 06:45
    „"Baross Gáborról Győrött sétálóutcát, továbbá felüljárót és középiskolát neveztek el."
    Az unokáját elküldték a filharmóniától. Szegednek megfelelt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetnapok Győrben tizedszer Palya Beával

Szegény sorsú erdélyi gyermekek megsegítésére szeretetnapokat rendez az idén tizedik alkalommal a… Tovább olvasom