Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Babajelbeszéd - Rendhagyó módszert tanítanak a gyerekek megértéséért Győrben

A tengerentúlon huszonöt éve bevett módszerrel, a babajelbeszéd oktatással ismertetné meg a győri szülőket Nyéki Márta. Portálunk utánajárt, mit is jelent babául tanulni.

Siketek jelezését tanítja meg játékos foglalkozásokon egészséges babáknak és szüleiknek Nyéki Márta, babajelbeszéd foglalkozásvezető.

Elmondása szerint az Amerikában már 25 éves hagyománnyal rendelkező módszer elsajátítása után, a beszéd kialakulása előtt tökéletesen megértheti egymást a baba és a mama.

Portálunk jelen volt az egyik első, győri foglalkozáson a Gyermekek Házában, ahol megnézhettük, a gyakorlatban hogyan működik a rendhagyó oktatás.

Foglalkozás közben. Fotó: Cseh Róbert
Foglalkozás közben. Fotó: Cseh Róbert

A nagymúltú módszer újonc Győrben

A győri foglalkozásvezető a módszert az Egyesült Államokban tanulta, ahol mindez annyira általános, hogy az oktatási rendszer szerves részét képezi.

– Magyarországon ilyen tanfolyamok csak Budapesten vannak, vidéken pedig elsőként én kezdem az oktatást, amely nem is olyan különleges, hiszen a babák ösztönösen használnak különböző jeleket, ezeket egészítjük ki, és rendszerezzük – fogalmazott Nyéki Márta.

Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert

- Sok évre van még ahhoz szükség, hogy a babajelek alkalmazásában Magyarországon is bízzanak úgy, mint a tengerentúlon.

Az azonban már bizonyított tény, hogy ennek segítségével korábban és jobban fejlődik a gyerek asszoiációs képessége, nagyobb aktív szókinccsel rendelkezik majd társainál, illetve a nyelvi készségek fejlődése miatt, már a jelekkel megtanul egyszerű mondatokat alkotni. ezeket a beszéd elindulásakor már használni is tud –sorolta fel a babajelek további előnyeit a módszer bevezetésének győri kezdeményezője.

Babajelbeszéd Győrben - fotók: Cseh Róbert.

- Nagyon megörültem, amikor értesültem a foglalkozásról, ugyanis erről a készségfejlesztő technikáról már korábban, első gyermekem születése előtt is hallottam.

Őt még csak könyvből próbáltam tanítani, másik kisfiammal azonban már itt tanulunk – mesélte a foglalkozás előtt fiai vetkőztetése közben, egy édesanya, aki nagy segítségnek tartja a babajelbeszédet.

Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert

Az előítéletekkel ellentétben a kutatók hangsúlyozzák: a jelbeszéd elsajátítása nem gátolja a gyerekek beszédfejlődését, nem ragadnak meg a jelezés használatánál.

Ellenkezőleg, ezáltal inkább ez a korosztály is megszereti a kommunikációt, nyitottabbá válik, és a beszéd kialakulása előtt elkezdheti megérteni a világot.

Honnan ered a módszer?

A babajelbeszéd módszere az amerikai Joseph Garcia nevéhez köthető, aki az 1970-es években megtanulta a felnőtt jelbeszédet, majd jeltolmácsként dolgozott. Munkája során észrevette, hogy hallássérült barátainak halló gyermekei már nagyon korán elkezdtek kommunikálni – sokkal korábban, mint ahogy nem jelelő társaik beszélni tudtak.

Ez a felfedezés késztette arra, hogy további kutatásokat folytasson ezen a téren. Megfigyelései középpontjában a korai beszédfejlődés állt, s az, hogy milyen hatással van rá a korai jelbeszéd-tanulás. 1987-től az alaszkai egyetemen végzett kutatásokat a jelbeszéd használatával kapcsolatban halló szülők, halló gyermekeinél.

A babajelbeszéd tanítása végülis Amerikából indult el több mint 30 évvel ezelőtt. Angliában közel 10 éve terjedt el.  Magyarországon csak néhány éve kezdtek el foglalkozni ezzel a területtel, de sokan kétkedve fogadták a módszert. Az egyre több pozitív tapasztalatnak köszönhetően azonban növekszik az érdeklődés a jelbeszéd lehetőségei iránt.

Olvasóink írták

 • 4. átlagember 2011. október 07. 21:42
  „Gyakorló anyuka vagyok és úgy gondolom, hogy ha egy édesanya ismeri a gyerekét, akkor ilyenre nincs szükség. A gyerek pillantásából ki lehet találni, hogy mit szeretne. De mindenből lehet pénzt csinálni, ebből is.”
 • 3. matra33 2011. október 07. 12:00
  „A baba jelbeszédről és annak kutatási eredményeiről az interneten és szakkönyvekben is található rengeteg információ, illetve "független" szakértők véleményei is. Ez csupán egy kedves kis cikk egy új, győri baba-mama programról! Aki szeretne vele megismerkedni, biztos vagyok benne, hogy előzőleg tájékozódni fog, hogy kisbabájára milyen hatással van. (Bár én biztos vagyok benne, hogy negatív hatást nem találunk... :) )
  A bíztatást pedig köszönöm! :)”
 • 2. Epoxigyanta 2011. október 07. 10:29
  „Mártika sok sikert ehhez a kezdeményezéshez és kitartást a munkádhoz! :)”
 • 1. oPTiKa 2011. október 07. 08:24
  „Kicsit egyoldalúnek tünik a cikk. A módszer kritikáját a módszer terjesztöje cáfolja, nem "független" szakértö...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől újra járható mindkét irányban a győri Kossuth utca - fotók, videó

Az 1, 2, 2A, 8, 14, 23 jelzésű autóbuszjáratok újra eredeti útvonalukon, mindkét irányban a Rába kettős hídon közlekednek. Fotók, videó. Tovább olvasom