Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Az óvodakanyar átépítését tervezik

Győrújbarát - A faluközpont átépítésének száztízmillió forintos beruházása megkönnyíti a gyermekeiket óvodába hordó szülők biztonságosabb átkelését is az úttesten Győrújbaráton. Új parkolókat, zebrát tervez az önkormányzat, azokat várhatóan jövőre kivitelezik.
Kitartó anyukák a veszélyes kanyarban címmel írtunk arról, hogy ezentúl többször végez sebesség-ellenőrzést a baráti óvodakanyarban a rendőrség. Ez a legutóbbi eredménye a veszélyes gyalogosátkelés miatt aggódó szülőknek, akik szeretnék elérni, hogy az autósok tartsák be a harminc kilométer/órás sebességkorlátozást, ami erre a szakaszra érvényes. Ennek kapcsán többféle olvasói észrevételt is kapott szerkesztőségünk az utóbbi időben arra vonatkozóan, a helyiek közül ki mit tartana erre a problémára megoldásnak. Például a kanyar átépítését, ott körforgalom kialakítását, fekvőrendőrök, sebesség-ellenőrző kijelző elhelyezését. Néhányan pedig úgy gondolják, hogy a gyermekeiket a Horgas lábánál lévő óvodába hordó szülőknek a faluház előtt kellene leparkolniuk, akkor biztonságosan, zebrán kelhetnének át az úttesten, nem pedig a kanyarban kellene ezt megtenniük.

Juhászné Árpási Irma polgármester is úgy véli, ennek a csak kicsit hosszabb, kicsit tovább tartó útvonalnak a használata lenne biztonságos, a jelenlegi gyakorlattól eltérően, ugyanakkor azt is hangsúlyozza: az autósoknak be kellene tartaniuk a sebességkorlátozást.

– Már hat-hét éve foglalkozunk az óvodakanyarban lévő csomópont kérdésével, annak ellenére, hogy állami út. Pár éve szülői kérésre került korlát a túloldalon a parkolók mellé, hogy az autókból kiszálló gyerekek ne tudjanak átszaladni az óvodához. De persze azt is tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet korántsem ideális, a Horgas és az iskola közötti rész nagy forgalmú, főleg reggelente nyolc és tíz között – szögezte le a faluvezető. Szerinte körforgalmat azért nem alakít ki itt az út tulajdonosa, mert drága lenne, másrészt lejtőn nem is biztos, hogy lehet. Fekvőrendőrt a szabályozás szerint nem lehet ezen a részen elhelyezni, a sebességmérő-kijelző beszerzésén gondolkodik az önkormányzat, de nem garancia minden autós lassítására.

Juhászné szerint megoldást hozhat viszont az a beruházás, amit a falu a pályázati úton nyert száztízmillió forintos uniós forrásból valósíthat meg, amiből átépítheti a település központját, a Kontra-saroktól az Erzsébet utcáig tartó szakaszt. Ennek az egyik vége az óvodakanyar. Ezért a beruházás részeként az óvodához közelebb szeretnének egy zebrát létrehozni, de ehhez a kanyart, ami állami kezelésben van, az önkormányzat pályázaton nyert pénzéből kell átépíteni, ívét megváltoztatni és kiszélesíteni. Továbbá azt tervezi az önkormányzat, hogy szintén a településközpont átalakításának részeként az óvodával átellenben, az Erzsébet és a Kis János utca között, ahol jelenleg földút van, szervizutat, parkolókat alakít ki. Idén kell a terveknek elkészülniük, jövőre valósulhat meg a kivitelezés.

A helyzet addigi javítása érdekében az önkormányzat további olyan táblákat rendelt az óvodakanyarba, amelyek az autósok figyelmét hívják fel az óvatos közlekedésre. Az is segít a polgármester szerint, hogy idén az Óvoda utcai óvodát kibővítik, így oda többen járhatnak majd, a Horgas lábánál – a kanyarnál – lévőbe kevesebben.

Olvasói SMS

„A vitatott győrújbaráti óvodakanyartól pár száz méterre biztonságos gyalogátkelő van. Nem kötelesek használni a szülők? KRESZ?! Miért nem az önmagukat és gyermeküket veszélyeztető gyalogosokat bírságolják? Csak idő kérdése egy baleset."


Olvasóink írták

 • 2. elmariachi 2009. március 23. 08:41
  „Még egy gondolat. Úgy tűnik a PM asszony nincs teljesen tisztában vele miről beszél.

  Nem arról van szó, hogy a szülők ne tudnának pár száz métert gyalogolni, csak arról, hogy az ÖK előtti parkoló erre a célra alkalmatlan, ugyanis nem arra tervezték, hogy 20-30 autó jöjjön-menjen fél percenként a reggeli csúcsban:
  1. nincs elég hely (ma reggel 8 körül már félig tele volt, és az ovi előtt több, mint 20 autó állt),
  2. ez a parkoló egy zsákutca, amiben egymás mellett nem fér el két autó, azaz, ha ha valaki be akar jönni, akkor meg kell várnia, míg valaki kijön. (az ovi előtti parkolónak van be és kijárata).

  Ha minden szülő ezt kezdené használni, akkor garantált a dugó, az anyázás a dudálás a Liszt F. utcában, illetve a rendszeres koccanások a parkolóban. Ami nem könnyíti meg a biztonságos átkelést.

  Ha a fagyizó felé megnyitnák és bővítenék a parkolót, akkor már más lenne a helyzet, de eddig ez a gondolat fel sem merült.

  Az még hozzátartozik a történethez, hogy nem csak a 30-as korlátozást hagyják figyelmen kívül, hanem egyes autósok (ma pl. egy szép nagy BMP várositerepjáró) a záróvonalon keresztül előzik meg a szabályosan közlekedő autósokat az ÖK előtti részen. Emiatt is úgy vélem, hogy az ÖK előtti rész nem biztonságosabb.
  Arról pedig szintén nem esik szó, hogy akik gyalog jönnek az Erzsébet/Vaskér utca felől, azok hogyan, hol keljenek át...

  Még annyit, hogy Magyarisztánban könnyű elbújni értelmetlen szabályok mögé: miért ne lehetne fekvőrendőrt kirakni???? Kíváncsi lennék milyen jogszabály milyen okból tiltja fekvőrendőr kialakítását... El tudom képzelni, hogy van egy szabvány (nem jogszabály), amitől viszont indokolt esetben el lehetne térni. Csak a szándék hiányzik...”
 • 1. elmariachi 2009. március 22. 21:30
  „Minek rendelt táblákat az ÖK? A tábla már hónapok óta megvan, csak - ha jól tudom - a PM támogatásának hiánya miatt nem kerülhetett ki eddig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyomány a jövőért

Gyarmat - Több munkahelyteremtő vállalkozás települt az elmúlt évtizedben a községbe. A gyarmati… Tovább olvasom