Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az átalakuló szociális rendszerről konzultáltak a szakemberek Győrben

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Győrben ismertette a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepciót. A jelenlegi intézményközpontú helyett szolgáltatásközpontú, járási szintű szociális ellátórendszer alakulhat ki 2013-ra, a normatív támogatást szolgáltatáscsomagok válthatják fel – hangzott el a tájékoztatón.
A "Nemzeti konzultáció a szociális ágazattal 2011" című országos rendezvénysorozat hetedik állomásaként a minap Győrben ismertette Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) helyettes államtitkára az új, 2020-ig előremutató szociálpolitikai koncepciót.

Nyitrai Imre a foglalkoztatás elsődlegességét, a munkaerő-piaci aktivitás növelését emelte ki a szociális kihívások közül, s említette azt is, hogy „a klienst, a gondozottat kell a középpontba állítani, a szociális szolgáltatásokat – településtípustól függetlenül – mindenki számára elérhetővé kell tenni".

A koncepciónak megfelelően új szolgáltatási törvényen is dolgozik a minisztérium. Dr. Andráczi-Tóth Veronika, a Nefmi főosztályvezetője előadásában arról beszélt, jelenleg előfordulhat, hogy valaki párhuzamos ellátásra jogosult, mert a támogatásokat folyósító szervek között nincs olyan informatikai kapcsolat, amellyel kiszűrhető lenne az egymást kizáró ellátások folyósítása. Ezenkívül problémaként említette azt is, hogy a segítség olyankor is pénzben nyújtott segély, amikor a természetben nyújtott szolgáltatás hatékonyabb megoldást jelentene.
A helyettes államtitkár szerint az új Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció megvalósítása által átláthatóvá válik a szociális juttatások és támogatások összege.

A helyzet javítása érdekében a segélyezési és a szolgáltatásokat biztosító rendszer elemeit ötvöző ellátási csomagot javasol a minisztérium. Az elképzelés szerint a rászoruló élethelyzete alapján, „egyénre szabva" kapna egy szolgáltatáscsomagot, amely pénzbeli és természetbeni ellátást is tartalmazna. A 14 természetbeni szolgáltatás – tanácsadás, felügyelet, esetkezelés, megkeresés, háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtás, szállítás, közösségi fejlesztés, lakhatás, étkeztetés, gyógypedagógiai segítségnyújtás, gondozás, egyéni vagy társas készségfejlesztés – közül azokat rendelnék az igénylőhöz, amelyeket szociális állapota megkíván – tájékoztatott a főosztályvezető.

A helyettes államtitkár szerint az új Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció megvalósítása által átláthatóvá válik a szociális juttatások és támogatások összege, az egyén problémáit középpontba állító rendszer jön létre. Nyitrai Imre közölte: a jelenlegi intézményközpontú rendszert 2013-ra szolgáltatásközpontú, járási szintű szociális ellátórendszer váltja fel, s a járási szintű ellátást a kormányhivatalok biztosítják majd.
A tervezet várhatóan májusban kerül a kormány elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészek a csimpánzkifutóban a győri állatkertben május 1-én

Május 1-én a győri Xantus János Állatkert 10–19 óráig tart nyitva; 15 órakor a Győri Nemzeti… Tovább olvasom