Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Átjárható könyvtári tudásportál készül

Jövő szeptemberben fejeződik be a ˝Közösség-Tudás-Könyvtár: Összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért!˝ című projekt.

A projekt megvalósításához közel 77 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert három megyében működő könyvtári intézmény. A közös összegből a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár több mint 52 millió, a csornai városi könyvtár közel 19 millió, az MTA regionális tudományos intézetének könyvtára 6 és fél millió forintot fordíthat fejlesztésre.

Mennyeiné Várszegi Judit, a megyei könyvtár projektért felelős munkatársa a tegnapi bemutatón elmondta: a három intézmény anyagának eddig elektronikus katalógusban nem kereshető dokumentumállományát egy közös internetes portálra viszik fel. A fejlesztés eredményeként a jövőben 67 ezer új dokumentumleírás válik elérhetővé a felhasználók számára. Így kották, hangos könyvek, videokazetták, CD-k, konferenciakötetek, önkormányzati újságok cikkei.

Kereshető lesz az online katalógusban a mikrofilmeken tárolt régi sajtóanyag, a megyei közélet, kulturális élet személyiségeinek életrajzi adattára, az 1945 előtti képes levelezőlapok adatai, régi helyismereti könyvek tartalma, a tankönyvtár állománya.

A ˝Kisalföldi Tudástár˝ portáljáról elérhetővé válik a ˝Helyismereti Wikipédia˝, amely a megyei községek nevezetességeiről kínál információkat, valamint a ˝Könyvtári tudástár˝, amely a könyvtárhasználatról tartalmaz hasznos ismereteket. A fejlesztés nyomán átjárható lesz a projektben részt vevő három intézmény adatállománya.

Mennyeiné Várszegi Judit megemlítette azt is, hogy a nagy mennyiségű adatbevitelen, szoftverfejlesztésen túl a pályázati forrásból lehetőség nyílik a könyvtárosok és a könyvtárhasználók képzésére is. Az előbbiek minőségmenedzsmentet, felnőttoktatást, angol és német szaknyelvet, az utóbbiak pedig – többek között – elektronikus katalógushasználatot tanulhatnak, illetve elsajátíthatják az adatbázisban való eligazodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség árvízkárosultaknak a Volántól

Győr - A Kisalföld Volán Zrt. negyedévi pótdíjbefizetéseinek összegével segíti öt, rendkívüli kárt… Tovább olvasom