Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Árkokat vájt a víz a pannonhalmi dűlőkben

Ráncos arcúvá barázdálta, szabdalta az esővíz a Pannonhalmi borvidék dűlőit. A gödrök, vájatok feltöltésénél azonban még sürgősebb és költségesebb feladat a szőlőtőkék permetezése.

A legtöbb földet Németh Endre szőlőiből hordta el a víz. A Pannonhalma határában található mintegy 7 hektárnyi ültetvényét érte nagyobb kár. A város benzinkútjához, a 82-es főúthoz közeli részt nemrégiben akkora felhőszakadás és jégverés érte, ami fákat is kidöntött. Dűlőibe pedig gödröket, vájatok mélyített a csapadék, még a domboldalban is, akkorákat, hogy akár egy ember is elférne bennük, akad 20–40 centi, de egy méter széles is. A borásznak markolós munkagépet kellett bérelnie, hogy visszahordassa a helyére a földet. De nemcsak ez jelent neki többletmunkát és -költséget. A jég ugyanis a szőlővesszőket is eltörte. Igaz, őszig biztosan megerősödnek, de még nem tudni, mekkora a kár, hogy lesz-e ezeken a tőkéken idén termés és ha igen, mennyi. Egyelőre kármentésképpen a szőlősorokat lazítják, kapálnak, permeteznek.

Vízmosta mélyedések: Akárcsak egy kanyon kicsiben, olyan repedések keletkeztek Németh Endre pannonhalmi ültetvényén, ahová idén telepített szőlőtőkéket. Fotó: Krizsán Csaba
Vízmosta mélyedések: Akárcsak egy kanyon kicsiben, olyan repedések keletkeztek Németh Endre pannonhalmi ültetvényén, ahová idén telepített szőlőtőkéket. Fotó: Krizsán Csaba

A borvidék 10 százalékán végeztek ültetvényfrissítést, 60 hektárnyi területre telepítettek új tőkéket a szőlészek.
Szemenyei Gyula nyúli szőlőtermelő is azt hangsúlyozta, hogy haladék nélkül permeteznie kell, mert a sok eső és a hirtelen nagy meleg kedvezett a kórokozók elszaporodásának. A növényvédelemre szerinte biztosan sokat kell költeni idén a borvidéken, főleg a peronoszpóra és a lisztharmat miatt. Nála az elmúlt hetek csapadékai nagyobb kárt nem okoztak, ahol lemosta a víz a tőkék tövéből a földet, oda visszatöltögette.
Azonban sokat hátráltatta a munkában a többhetes eső, a felázott talaj, felhalmozódtak az elmaradt feladatok. Most kell elvégeznie a kapálást, a hajtásválogatást. A szőlő virágzásához pedig esőmentes, napfényes időt kíván az elkövetkező időszakra, és ez lenne a legjobb az idén ültetett tőkéknek is. A korábbiaknál ugyanis nagyobb mértékben, a borvidék 10 százalékán végeztek az elmúlt hónapokban ültetvényfrissítést, 60 hektárnyi területre telepítettek új tőkéket a szőlészek. Azokat szerintük úgy kell óvni, mint szülőknek a csecsemőt, azaz a növényvédelemre különösen ügyelniük kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét csökkent a munkanélküliség a megyében

Csaknem másfél éve nem voltak olyan kevesen állás nélkül a megyében, mint májusban. Az okok közül az… Tovább olvasom