Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Aréna épül Győrben 2014-ig

Az aréna felépítése ígérkezik a választási ciklus legnagyobb győri önkormányzati beruházásának. A város két régi és három új nagyprojekt megvalósításával számol 2014-ig.
A győri közgyűlés pénteken tárgyalja Borkai Zsolt polgármester előterjesztését az önkormányzat 2014-ig szóló gazdasági programjáról. A 95 oldalas dokumentum öt kiemelt nagyberuházást nevesít, amelyek közül a választási ciklus szimbóluma az arénának nevezett multifunkcionális csarnok lehet. Ugyan a Fidesz–KDNP kampányígéretei között csupán az építés megkezdése szerepelt, a program 2014. nyári vagy őszi befejezést említ. A létesítményben a fő szerkezetet kivéve a teljes belső berendezés és épületelem (nézőtér, színpad, padlószerkezet, térelválasztás, energiaellátás stb.) mobilan átalakítható lesz.

 A gazdasági programban számos kisebb beruházás megvalósítása is szerepel 2014-ig. Átépítik a ménfőcsanaki Győri út, Fekete I. u., Horgas u. csomópontját, a Szauter utcát a 82-es és a 83-as számú főút között, a Szövetség utcát a Hédervári út és a 14-es főút között, míg a Radnóti utcát kikötik az 1-es főútra. A város idén nyárra megtervezteti a 82-es főút új bevezető szakaszát azzal, hogy az államtól várja a megvalósítást.
A megoldással a létesítmény nagyrendezvény vagy több párhuzamos kisebb program lebonyolítására is alkalmas lesz. Az engedélyezési tervek az év végére készülhetnek el és 2012 második felében megtörténhet az első kapavágás. Úgy tudjuk, hogy a Veszprém Aréna és a budapesti Syma-csarnok pozitív tulajdonságait szeretnék ötvözni az épületben. Az önkormányzat az idei költségvetésben a területszerzésre, a tervpályázatra és az engedélyezési tervekre 350 millió forintot különített el. A beruházás – bár ez nem szerepel az anyagban – legalább hárommilliárd forintba kerül majd.

Az előterjesztés a Dunakapu tér és környéke felújításáról is szól. A tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat határideje a múlt héten lejárt, eredményt azonban még nem hirdettek a tenderen. Az elmúlt hetekben élénk vita folyt a városban, így lapunk hasábjain is arról, hogy szükséges-e mélygarázs a tér alá. A gazdasági program tervezete megismétli a városvezetés korábbi igenlő válaszát, majd két bekezdésben is a múlt feltárásának, megismerésének szükségességéről szól. A régészeti feltárásra és a tervezésre ebben az évben 125 millió forintot költenek, a beruházás teljes – korábban kétmilliárd forint körülire becsült – összege pedig nem szerepel a szövegben.

A nagyberuházások között szerepelnek az Audi 2013-ra megvalósuló gyárépítéséhez kapcsolódó városi fejlesztések is. Erre 900 millió és 1,1 milliárd forint közötti összeget szán a város. A pénzből új ivóvíz- és szennyvízcsatorna-vezetékre, valamint a leendő üzemet három oldalról közrefogó – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló – új útra költenek.

Az említett három mellett két olyan projektet is nevesít az anyag, amelyek már folyamatban vannak. Az egyik ilyen a Szigetet Révfaluval összekötő Jedlik hídhoz kapcsolódó közlekedési átalakításcsomag, amelyre 1,75 milliárd forintot fordít idén és jövőre a város. A másik a budapesti Csodák Palotájára hasonlító, a közlekedést, a mozgást középpontba állító Mobilis interaktív kiállítási központ. A kivitelezés januárban megkezdődött. A projekt 1,9 milliárd forintba kerül, amelynek 89 százaléka uniós támogatás.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Ladyzsu 2011. március 29. 15:42
  „Nincs szükség az új csarnokra,munkahelyeket teremtsenek,elég sportolásra való hely van már Győrben !!!!
  Másra is lehetne azt a pénzt költeni : pl.egészségügy fejlesztésre,és hogy az orvosok ne menjenek el külföldre !!!!”
 • 67. xonder 2011. március 25. 07:05
  „Madarásznak!
  Az emberek elsősorban tisztességes munkahelyeket szeretnének és megélhetést!!
  Igazad van "átlagember"!!”
 • 66. CsPeti 2011. március 24. 22:05
  „Szép tervek, de mi lesz a lakóutca-programmal? Hol az idei ütemterv?
  Jó lenne, ha erre a két kérdésre válasz találnék valahol.... (Mert a környékünk utcái már kerékpárral is járhatatlanok!)”
 • 65. zag 2011. március 24. 19:40
  „Egyébként létezik Győrben Vízilabdacsapat!Valamint volt egy női is,akik Lipóton játszották a meccseiket.Ha bevettek volna néhány embert a buliba,biztos lehetett volna uszoda.Gondolok azokra,akik most a kosárlabda,a futsal és a focicsapat vmint a fürdő körül mozgolódnak.”
 • 64. sprite 2011. március 24. 19:04
  „Vakegér
  Nekünk meg a Veszprémiek ajánlották fel ingyen a terveket, de nem kellett.
  Nagyon remélem nem rontják el. Ha Syma lenne, az baj.
  Hogy mit takar a Veszprémi, és a Syma keveréke - rejtély.”
 • 63. Vakegér 2011. március 24. 16:21
  „Jaj csak olyat ne mint a Syma csarnok!
  Miért nem jó a Veszprém Aréna? Abban nem csak telt házas kézilabda meccseket de kiállításokat és koncerteket is rendeznek.
  Ha valami egyszer bevált azon kár változtatni. A veszprémiek a celjei csarnok pontos mását építették meg, mivel a szlovénok ajándékba oda adták nekik a terveket. Ha nekik megfelelt, nekünk miért nem jó? Biztos eladná a tervező nekünk is a tervet.”
 • 62. sprite 2011. március 24. 14:06
  „Az Audi nem kevés pénzt ad a csarnokban. A csarnok névadója lesz.
  Gondolom köze van a dolognak az Audi ETO-hoz.
  Ettől függetlenül a csarnok Győré, és rengeteg más rendezvénynek adhat otthont.

  Azért elég rossz olvasni, hogy sokan meg a nemtetszésüket fejezik ki, mikor valami jó dolog épül.
  Lehet ha a városnak vizilabdacsapata lenne, akkor az uszodába segitene be az Audi.
  De nem az van.
  Most akkor mi legyen? Ha uszoda nem épül ne épüljön csarnok sem???”
 • 61. Madarász 2011. március 24. 09:54
  „Szerintem a moderátor indítson egy szavazást, hogy mit választana a lakosság.
  Javaslom a következő választási lehetőségeket:
  - uszoda
  - rendezvénycsarnok
  - járható utak
  - Dunakapu téri mélygarázs
  - Megyeház előtti tér felújítása”
 • 60. átlagember 2011. március 24. 09:53
  „Jó lesz hajléktalan szállónak. Egyre több ember kukázik és egyre többen kerülnek utcára, pedig Győr-Moson-Sopron megye nem a legszegényebb megyénk.”
 • 59. a1b2 2011. március 24. 09:45
  „szerintem legyen az olajgyár helyén. Oda elfér az aréna is uszoda is jó utak lesznek hamarosan, van új híd, felújítják a ligetet és a Kossuth utcát .
  És ha ekkora beruházást tesznek oda akkor a kellemetlen ott élőket is kirakhatják valahova!”
 • 58. dsj 2011. március 24. 07:54
  „Csak utóbb néztem meg a többi kommentet. Mindenkivel egyetértek, aki tisztességes, Győr vizes múltjához, vizes adottságaihoz méltó sport(os) uszoda létesítését szorgalmazza. Ami a Termált illeti, annak rentabilitásához elejétől fogva a termálszálló + komplex mozgásszervi gyógyászati kapacitás hiányzik. Mióta is?”
 • 57. dsj 2011. március 24. 07:49
  „Majd azért figyeljenek a döntéshozók a fenntartható fejlődés szempontjára, ami alapvető, mert az olyan beruházások, amelyek nem járulnak hozzá saját működésük fenntartásához, később elviselhetetlen terhet jelenthetnek.”
 • 56. Dwatson 2011. március 23. 20:34
  „Ezért kellett 10 %-al emelni a gyerekek étkezési díjait?
  Még jó hogy megszorítások nem lesznek!”
 • 55. urbaniastapista 2011. március 23. 20:20
  „Nagy pénz, nagy percent a nagy zsebbe.
  .”
 • 54. háté 2011. március 23. 19:34
  „Uszoda kell, nem megacsarnok!
  Úgy látszik agyára ment a sok multi-szuper- hiper avatás, jó lenne földreesni, és abbahagyni ezt a beteges mega-építést.”
 • 53. Hedon 2011. március 23. 18:38
  „Minden tiszteletem Polgármester Úrnak azonban nagyon remélem,
  hogy a sportcsarnokról (multifunkcionális csarnokról) elkészített koncepciót lesz még lehetőség szélesebb nyilvánosság előtt is megvitatni.

  Volt némi időm és utána néztem, hogy mit is jelent A Syma csarnokhoz hasonló koncepció:

  Tervezők: Simon Ferenc, Rosta S. Csaba és munkatársaik

  Erős a gyanúm, hogy ez a Rosta S. Csaba ugyanaz a tervező mint akinek a nevéhez
  fűződik használhatatlan egyetemi csarnokunk csodás terve is.
  A merjünk kicsik lenni (Fidesz által joggal bírált) koncepció jegyében sikerült már egy mini élményfürdőt és egy legfeljebb bemelegítéshez alkalmas ,,hodályt" létrehozni.
  Nem kellene ezt a dicstelen sort folytatni egy harmadik remekművel.
  Véleményemmel lehet hogy egyedül vagyok,de azért a Syma csarnok építési engedélyes tervének opponensi jelentéséből idézné az összefoglaló első mondatát. :
  Összefoglalás:
  Ez a történet a pénztelenségről (olcsó legyen!) és a teljesítési kényszerről (azonnal legyen készen!) szól.

  Teljes cikk:
  http://epiteszforum.hu/node/4130

  Tehát vagy építünk egy XXI.-századhoz méltó csarnokot vagy várni -és közben pályázni állami pénzekre-, amíg lesz rá elegendő pénzünk.
  Orbán Viktor nemrégiben már új stadiont is ígért Debrecennek(Főnix csarnok, új uszoda után), nekünk elég lesz az is ha egy Főnix-hez hasonló sportcsarnok megépítését támogatja. Zsinórban 3x voltunk legalább a BL4-ben míg a Debrecen -igaz fociban-főtáblán csupán a pofozógép szerepig jutott.”
 • 52. Accra 2011. március 23. 18:28
  „Miután elkészül az uszoda (ahol úszni lehet, nem lábat áztatni), utána jöhet a csarnok.
  Előbbi az aktív mozgást segíti, utóbbi csak a bámészkodást a többségnek. Jó lenne, ha MOB elnök polgink a tömegsportot is kultiválná, nem csak az élsportot. Mert az előbbi nélkül elhal az utóbbi is.
  Szégyen, hogy egy ekkora városban nem lehet úszni, ha kedvem tartja.”
 • 51. sprite 2011. március 23. 17:36
  „Én azok közé tartozom, akik nagyon örúlnek a csarnoknak, és abban is biztos vagyok, hogy a többség igy van vele.
  Uszoda ia kell, de semmivel nem állunk jobban csarnok ügyben, mint uszodáéban.
  Aki meg kint volt a Larvik elleni meccsen azt tudja mirők van szó. Botrányos, nem balkáni, mert akkor megsérteném a Balkánt.
  Egy ilyen csarnokban rengeteg egyéb más programot lehet még rendezni.

  Ellopnak belőle valamennyit?
  Miből nem? Aki most összeesküvést lát, az elöszőr kérje vissza Baloghéktól az egyetemire elköltött 2 milliárdot.

  Ez a város már megérdemel egy nivós csarnokot. Jobb, mint ha semmi sem épülne.”
 • 50. arrabonem 2011. március 23. 15:45
  „47. M.Szilveszter
  Poén volt (keserű). Értem amit írtál, még igazat is adok neked:)”
 • 49. soppet 2011. március 23. 15:31
  „Két dolog miatt nem építenek Uszodát!
  1./ Nem tudnak úszni a képviselő úrak. Nekik jó ha a termálban-Quelle- végigsétálnak a meleg vízben!
  2./ Egy uszoda építése nem nagy durranás a baráti kivitelezőknek! Ők a nagyobb bevételt és lenyúlást jelentő beruházásokat éltetik.
  Az Abdai elkerülőnél a polgármester és a képviselők egyéni érdekeik miatt nem támogatták a Dobrádi Úr Wellnes-fürdő építését. Ott nem a kedvencek, a barátok lettek volna a kivitelezők!
  Győr a vizek városa nem rendelkezik egy épkézláb uszodával. Ami van az a sportolóknak, iskolásoknak sem elég.
  Nagyon jó dolog, ha a helyi politika az országos politika útján halad. Ez esetben a kis-ember véleménye nem számít! Az események, történések erre utalnak! Aki az ellenkezőjét állítja - nem mond igazat mint eddig pl. GYF, OV, és BZS. és a többiek.
  Itt tartunk, itt tart ma Magyarország!
  A 2014-es választásra valaki megint beígéri az uszodát és a többit. Csak ki kell várni addig!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszakalkotó berendezés Győrben: hulladékból üzemanyagot, majd áramot állít elő - Videó!

A győri Ipari Parkban található a gép, mely szerves műanyag hulladékokból üzemanyagot, majd ezt… Tovább olvasom