Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Aranyló Madonna ünnepi bélyegen

A Magyar Posta idei karácsonyi bélyegét, amelyre Udvardi Erzsébet festőművész Angyalos Madonna című alkotása került, hétfőn mutatták be a Prohászka közoktatási központban.

A bélyegkibocsátó államok közül Magyarország adta ki az első karácsonyi bélyeget 1943-ban, amit Tóth Gyula szobrászművész tervezett. Azóta hagyományosan, alkalmi kibocsátásokkal készül a posta az ünnepre, mégpedig úgy, hogy azokon egy-egy, a karácsonnyal kapcsolatos képzőművészeti alkotás vagy annak részlete szerepel.

Az ideit, amelyre Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész Aranyló Madonna című képe került, tegnap mutatták be – sajnos az alkotó nem lehetett jelen – a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központban.

Csegezi Tamásné, a Magyar Posta nyugalmazott filatéliai igazgatója elmondta: nem először szerepel Udvardi-mű karácsonyi bélyegen. Tíz évvel ezelőtt először a "Betlehem"-et használták fel, amiből 16 millió példányt adtak el, majd négy és hat év múlva kétszer utánnyomták, 2010-ben pedig a "Mária a gyermek Jézussal" – a Prohászka-iskola oltárképe – került bélyegre, amit idén szintén utánnyomtak.

Az idei új, 130 forint névértékű, aranyfóliával díszített madonnás bélyegen, az eddigiektől eltérően, nem az alkotás egy-egy kiemelt, hangsúlyos részlete, hanem a teljes mű – az "Aranyló Madonna" eredetije a sümegcsehi katolikus templomban látható – szerepel. Ahogy a filatéliai szakember megjegyezte: azért döntöttek így, mert a kicsinyítés után a kép tökéletesen kitöltötte a bélyegfelületet.

A bemutató után Barsi Balázs ferences szerzetes, a Szűz Máriáról Nevezett Provincia utolsó tartományfőnöke beszélt a megjelenteknek a művészetről, a szakrális alkotásokról és Udvardi Erzsébet műveiről.

Az atya szerint – aki elöljáróban hangsúlyozta, hogy kicsit hazajött Győrbe, hiszen a hatvanas években a bencés gimnázium diákja volt – "az igazi művészet érdek nélküli, nem régi és nem új, hanem egyszerűen művészet".

Majd végül az idén bélyegre került Udvardi-alkotásra hivatkozva kijelentette: "egyetemes ragyogás".

Krisztus a kereszten
Korábban, 2006-ban a húsvéti bélyegre is Udvardi-mű, a "Krisztus a kereszten" került, amit akkor a Pannonhalmi Főapátságban mutattak be és bocsátottak forgalomba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varázsszőnyeg az Esterházy-palotában - képgaléria

A Városi Művészeti Múzeum Eszterházy Palotájában szombaton 10 órától a gyermekek és kísérőik… Tovább olvasom