Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Apa nélkül maradt a család

A 16 éves Horváth Csaba vasárnaponként a győr-szigeti és az újvárosi templomban ministrál. Csak kevesen tudják: a fiú két kisebb testvérével hónapok óta villany nélküli lakásban él, a család gondjait pedig tetézi, hogy a családfő három hete, 39 évesen meghalt.

Horváth Csaba hangját, orgonamuzsikáját sokan felismerik az újvárosiak közül, a leendő konzervatóriumi hallgató tehetségét már két szerepben is megcsillogtatta a Győri Nemzeti Színház világot jelentő deszkáin. A fiú sokszor vigasztalja özvegy édesanyját és két kicsi testvérét, ám Horváth Csabáné a lelke mélyén szégyelli, hogy idáig jutottak: a 73 ezer forintos családi kasszából gyorsan lehetett dönteni arról: esznek vagy a rezsit fizetik. Az előbbit választották, így aztán gyűlt, csak gyűlt a tartozás, a villanyszámlájuk már 41 ezer forintról és a visszaköttetés költségeiről szól.

Horváthéknál ősztől mindhárom gyerek iskolás lesz. A 16 éves Csaba hiányzik a fotóról, mert egy csoport gyerek társaságában Zsebedits József győr-szigeti kanonokkal együtt Rómába utazhatott, jutalomki
Horváthéknál ősztől mindhárom gyerek iskolás lesz. A 16 éves Csaba hiányzik a fotóról, mert egy csoport gyerek társaságában Zsebedits József győr-szigeti kanonokkal együtt Rómába utazhatott, jutalomkirándulásra. Fotó: H. Baranyai Edina.

– A férjem évek óta cukros volt, magas vérnyomással kezelték. Három hete itthon lett rosszul – idézi fel a történteket az özvegy. – Az orvosok semmivel nem biztattak, sejtettem, hogy nagy a baj. A párom nem tudott beszélni, de a kórházi ágyánál még intett: öleljem át, adjak neki egy puszit. Ez volt az utolsó találkozásunk, így köszönt el.

Horváthék sorsáról egy rokontól és a cigány kisebbségi önkormányzat elnökétől értesültünk, az anya ugyanis attól tartott, ilyen körülmények között elveszti a gyermekeit, a tartozásuk miatt pedig a lakást.

Az anya munkába állna, törlesztené az adósságukat. Egyelőre ennyi a céljuk és egyben reményük is. 
– A keresztgyerekeimért a tűzbe mennék, próbálok nekik segíteni, ám így, iskola előtt sok mindenre: hűtőre, mosógépre, centrifugára, televízióra is nagy szükség lenne, de a legfontosabb, hogy visszaköttessük a villanyt, s valahogy erőre kapjon az özvegy édesanya – tudom meg Horváth Imrénétől, a gyerekek keresztanyjától.

Az anya – bár nyolc általánossal kevés rá az esély, de – ősztől munkába állna, törlesztené az adósságukat. Egyelőre ennyi a céljuk és egyben a reményük is, mert a család együtt maradása, a gyerekek iskoláztatása mindennél fontosabb. (Horváthék bármilyen segítségnek nagyon örülnének, melyeket a nagynéni 96-os körzetszámú 428-907-es telefonszámán, illetve a 20/215-5127-es mobilszámon fogadnak.)

Olvasóink írták

 • 16. bonita2 2010. augusztus 10. 23:26
  „Na vegre!”
 • 15. gyene 2010. augusztus 10. 12:11
  „Rendben.”
 • 14. gyugyu1 2010. augusztus 10. 12:04
  „Nem erölködöm tovább ! / 2 válaszomat is moderálták ! / Konzekvencia : bonita2 és "bélám " egysznten vannak a hozzászólásaik alapján. Részemről a téma lezárva ,teszem azt amit a lelkiismeretem diktál ! Talán tudoksegiteni .”
 • 13. bonita2 2010. augusztus 10. 02:09
  „12.hozzaszolo
  Az igaz, hogy elveszitettem edesapamat gyermekkoromban, de sanyaru eletem nem volt. Az is igaz, hogy fiatalon megozvegyult edesanyam eleg sokat dolgozott, de nem kellett attol tartanunk, hogy nem lesz mit ennunk, kikapcsoljak az aramot stb. A sivar lelkivilagrol Te predikalsz? Szallj mar magadba! Te aki ulsz a szamitogepeden es mindenkit kritizalsz, az nem segitseg a Horvath csalad szamara. Menj a templomba es kerd az odajaro hivek segitseget.”
 • 12. GáborFerenc 2010. augusztus 09. 22:25
  „Öszinte részvétemet fejezem ki a családnak.Felháboritó,hogy egy beteg édesapán az Önkormányzat nem segittet,hogy ne kapcsolják ki az áramot tölük.Szégyen,hogy Győr Sopron Megyében ennyire törödnek a szegény beteg családal.Egy jó tanács az Önkormányzati választás elött egyszer segitsenek egy olyan családon akinek a gyerekei jelenti a fájdalom mellet a boldogságot és fél,hogy a szeretö férje után a gyerekeit is elvesziti. Ha én meg tehetném akkor a cíkk helyett pénzt küldtem volna.”
 • 11. Béla59 2010. augusztus 09. 13:40
  „gyugyu1-!-nem válaszol ???
  Még egyszer, most magyarul !-
  _ A KOR NEM SZÁMÍT, MÉG TANULHAT SOKAT, AHOGY TETSZETT ÍRNI NÁLAM IDŐSEBB, A FÓRUM IS FOG SEGÍTENI TISZTELETTEL._______


  Thank you and nice long years!”
 • 10. Béla59 2010. augusztus 09. 11:16
  „4. gyugyu1 2010.08.08. 11:29
  8. gyugyu1 2010.08.08. 21:01

  Én annyira bunkó vagyok, hogy pl. ismeretlenül senkit nem tegezek, nem bunkózom, és még a helyesírás sem a gyengém. A gyengém az olyanok, akik sem fogalmazni sem írni nem képesek, de még értelmezni sem olyan szavakat vagy mondatokat, amiket itt rajtam kivül sokan mások is leírtak.
  Egyébként minden hozzászólás megvan ????
  "hjudit" pedig ezért kapja a fizetését. Próbálna meg mást írni...!?

  Harag nélkül...:a helyesírást pedig gyakorolja KEDVES !”
 • 9. bonita2 2010. augusztus 08. 22:28
  „......
  Mit nem ertesz az elozo hozzaszolasomhoz? Akkor most lebontom elemekre, hogy megertsed. En nem a csalad felett tortem palcat, mert veluk erzek, de a katolikus egyhaznak es a milliardokat felhalmozo vatikannak mennyi lenne a vesztesege, ha par havi lakber, villanyszamla stb. kifezetesehez hozzajarulna. En erre celoztam a hozzaszolasommal. Masik! En nem tartozom neked magyarazattal, de csak hogy tudjad, en is arvasagi jarulekon cseperedtem fel, edesanyam masodallasban takaritott. Errol ennyit.”
 • 8. gyugyu1 2010. augusztus 08. 21:01
  „<moderálva> Köszönjük a hjuditnak a kiegészitést ! Azt kivánom ,hogy kicsit sikerüljön kikapcsolódni,feltöltődni a srácnak mert nagy erőre lessz szüksége a továbbiakhoz !! bonita 2 te mivel segitettél a családnak ? Az egyház legalább pár napig etetett egy éhes srácot ezzel is könnyitve a család helyzetén pár napig ! Nemhibáztatlak mert elsem tudod képzelni a pc előtt ülve ,diszkivilágitott lakásban a kiadós vacsora után mész a jómeleg zuhany alá és elsem tudod képzelni ,mi az gyertyafény melett a tűzhelyen melegitett vizre várva esetleg éhesen lenni. Azt kivánom ne is tudd meg de ne törj pálcát azok felett akik ilyen sanyaru helyzetbe kerültek ! Az jobb lenne ha az anya állami gondozásba adná a gyerekét és a rokon kihozná őket ???! Ezt csinálja "minden " cigó és az állam fizet mint a katonatiszt ! Én is az anya helyébe ezt tenném !! Ha becsületes embereket is rákényszeritik akkor azt kell tenni !!”
 • 7. igazszó 2010. augusztus 08. 20:42
  „A cigányoknak a cigány önkormányzat mindenben segít! Ott magyar ember nem kérhet, mert az csak az ő érdekeiket védik! Magyarembereknek pedig egyáltalán nincs önkormányzat, aki meghallgatná problémáját, aki leírná, és emberi módon bármit is tenne értük!
  Egyébként őszintén sajnálom ezt a kedes családot, velük érzek,. Tudtommal széles skálája van nagy rokonságuknak, és a cigányönkormányzatnak, és jobban kiállnak értük, mint bárki másért!”
 • 6. jharcsas 2010. augusztus 08. 20:14
  „T. Bonita2,
  egy csoport utazhatott az egyház jóvoltából, s mivel Csaba nagyon sokat segített, ő is mehetett. Semmilyen költség nem terhelte a családot, miből is fizették volna......
  A fiú egyébként nagyon tehetséges, ősztől a konziba jár. Ez a család semmit nem kért, de anyagilag tényleg padlón vannak.”
 • 5. bonita2 2010. augusztus 08. 14:08
  „Nincs a szivem kobol, de talan egyszerubb lett volna Csaba utazasi koltsegeit a csalad letszuksegeire forditani. Hol van a katolikus egyhaz nagy segitsege? Ja vagy ugy! Segits magadon, Isten is megsegit! Oszinte reszvetem a Horvath csaladnak.”
 • 4. gyugyu1 2010. augusztus 08. 11:29
  „Béla 59 ! Ha az 59 a leélt éveid száma ,akkor az eltelt évek alatt csak a kosz ragadt rád,ha ebből a cikkből ez ragadott meg !! Ha nem az érintett meg hogy ilyen sanyaru helyzetbe kerültek a gyerekek,a feleség,de nem koldulnak,nem lopnak hanem megpróbálnak a maguk erejéből emberségéből talpra állni. Imkább dicsérhwtnéd a fiut amiért pénztkeres a családnak és ilyen körülményekközött még jól tanul is. Én a te helyedbe azon agyalnék hogylehetne segiteni rajtuk !! <moderálva>”
 • 3. Béla59 2010. augusztus 08. 09:07
  „1. janika 2010.08.08. 05:35
  Teljesen OK, a kisebbségnek is van -gondolom- saját őket érdeklő lapjuk. Ha abban írnák meg az esetet,gyorsabb lenne a segítség. Azt talán Ők is olvassák. Koldulni tilos,vagy csak egyeseknek szabad megadott telefonszámmal ? A leírt hiánycikkek pedig nem csak iskolakezdés előtt szükségesek.
  "Horváthék sorsáról egy rokontól és a cigány kisebbségi önkormányzat elnökétől értesültünk, az anya ugyanis attól tartott, ilyen körülmények között elveszti a gyermekeit, a tartozásuk miatt pedig a lakást. "
  "ROKONOK" !-itt a lehetőség.
  Egyébként az ilyen és ehhez hasonló eset nagy probléma mindenkinek.”
 • 2. Béla59 2010. augusztus 08. 08:30
  „"A 16 éves Horváth Csaba vasárnaponként a győr-szigeti és az újvárosi templomban ministrál."
  "Horváth Csaba hangját, orgonamuzsikáját ..."

  Egyébként a ministráláshoz nem kell konzervatórium...Szerintem "kántorkodott"
  A ministránsnak pedig igen´csak keveset hallják a hangját.

  Ugyan tévedhetek is.”
 • 1. janika 2010. augusztus 08. 05:35
  „Ha az összes efféle gondokat ide írnák nem lenne más ezekben a rovatokban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért kevesebb az átutalt fizetés?

˝Két hónap munka után felmondták a munkaviszonyomat. A fizetésemet, mivel személyesen nem vettem át,… Tovább olvasom