Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Abdai torony a pinnyédi térerőért (is)

Abda–Győr - Séta közben vette észre a Pinnyéd határában fekvő egyik szántóföld tulajdonosa, hogy a szomszédos telekre úgynevezett mobiltornyot építenek a munkások. A telek Abdáé, a bázisállomás felállítása pedig szabályosan történt – ahogy eddig több tucaté Győrben és környékén.
– Nem értem, miért nem kérdezték meg a környező telkek tulajdonosait a torony felállítása előtt, miért így kell értesülnünk róla – kifogásolta a szerkesztőségünket felkereső olvasónk, aki attól fél, szántóföldje, amely a tervezett északi elkerülőút megépítésekor várhatóan felértékelődik, emiatt veszít értékéből.

Az úgynevezett bázisállomás pontosan Abda és Pinnyéd határán, de közigazgatásilag Abdán, az önkormányzat területén tör a magasba – igaz, a szomszédos telek már Győrhöz tartozik.

Abda tavaly ősszel adta bérbe a telket egy mobilhálózatok kiépítésével foglalkozó dunavarsányi cégnek, amely néhány hete kezdte el a torony felállítását – mint kiderült, teljesen szabályosan.

– Jogerős építési engedély van a birtokunkban, ami azt jelenti, hogy minden szakhatósági hozzájárulást megszereztünk a féléves engedélyeztetési eljárás során, többek között a környezetvédelmi és katonai-légügyi hatóságét, valamint a sugárbiológiai intézetét – mondta Paulheim Péter, az érintett vállalat képviselője.

Információink szerint a Pannon számára épített állomást lakossági bejelentések nyomán emelték éppen ott, ahol áll, a rohamosan terjeszkedő Pinnyéden és környékén ugyanis meglehetősen gyenge a térerő. Nemcsak a „20-as" szolgáltató ügyfeleinek kedvez azonban a fejlesztés, hamarosan ugyanis a másik két mobilvállalat is „beköltözik" a toronyba. Erre az együttműködésre törvény kötelezi a szolgáltatókat, éppen a mobilállomások számának kordában tartása miatt.

Abdai bázisállomás: Hamarosan mindhárom mobilszolgáltató beköltözik a toronyba. Fotó: Krizsán Csaba
Abdai bázisállomás: Hamarosan mindhárom mobilszolgáltató beköltözik a toronyba. Fotó: Krizsán Csaba

Márton Györgytől, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivőjétől megtudtuk, a hasonló bázisállomások felállításához nincs szükség az érintett telektulajdonosok egyenkénti értesítésére, ha így történne, valószínűleg meglehetősen gyenge lenne a lefedettség a környéken (is)... „Teljes lefedettséget, térerőt, széles sávú internetelérést mindenki szeretne az otthonába, a mobiltornyok ellen azonban többnyire tiltakoznak az emberek" – vázolta fel a szakember az általános hozzáállást, hozzátéve, hogy a jelenlegi, azaz harmadik generációs mobiltornyoknak mindössze néhány száz méter a hatósugaruk, azaz lehetetlen minden bázisállomást lakatlan területre telepíteni. Az ötvenméteres abdai torony egyébként ott van – több száz méterre az utolsó házaktól –, s ha minden jól megy, hamarosan meg is kezdheti a működést. Az építési engedélyt március elején kapta meg a kivitelező, s a jogszabályoknak megfelelően tizenöt napra hirdetményben függesztették ki az abdai és a győri polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára, valamint megjelent a megyeszékhely hivatalos honlapján és a Magyarország.hu weboldalon is. A kifüggesztéstől számított harminc napon belül élhettek volna fellebbezéssel az esetleges tiltakozók, ilyen bejelentés azonban információink szerint nem érkezett.


4 méter felett engedélyköteles

A megyében számos helyen található mobilállomás – többek között a győri székesegyház és a pannonhalmi apátság tornyában, valamint számos lakóház és templom tetején –, ezek közül azonban nem mindegyik építésiengedély-köteles. Ott van erre szükség, ahol az antenna tartója hat méter, az antenna bármely távolsága pedig – az ugyanis akár egy parabola is lehet – 4 méter feletti. A sugárzás mértékét és a használt berendezés szabályos működését azonban minden esetben vizsgálja az országos sugárbiológiai intézet.

Olvasóink írták

  • 1. képviselő ? 2008. augusztus 20. 23:05
    „Kedves reklamáló olvasó: valószínűleg azért telepítették a tornyot abdai területre, hogy ne kelljen a győriekkel hadakozni, pedig Pinnyédhez ezerszer közelebb van az adótorony, mint Abdához.
    Pinnyéd rohamos fejlődéséről annyit, hogy lakossági fórumon Schmidt úr szavaztatja a helyieket arról, hogy milyen beépítésű környezetben szeretnének élni a nem kifejezetten olcsó házaikban, aztán valaki lepaktál a társasházakat építő cégekkel és sorra nőnek ki a rondábbnál rondább társasházak. Nem ezt ígérte a képviselő úr, bár hozzászokhattunk, hogy ahogy egyesek érdekei kívánják, úgy változnak az építési előírások. Ha jól tudom megbukott a Mediterrán lakópark Csanakon, mert elég kaotikus lett a városkép, most Pinnyéddel ugyanezt kívánják elkövetni? Semmi arculattervezés semmi logika? A Pillangó "lakóparkba" két éve kért és ígért buszmegálló fülke biztos olyan nagy költséggel járna, hogy belerokkan az önkormányzat. Mit jelent a rohamos fejlődés? Adótornyot? Társasházakat megfelelő utak nélkül? Kerékpárút nincs ! Nem baj telepítsünk kertvárosi övezetbe 60-70 nm-es társasházi lakásokba minél több környezetéért tenni nem akaró embert, hogy a parkoló autóikkal legalább az aszfaltút felét elfoglalják, mert a telken már nem marad hely gépjármű tárolásra. Fákat már nem is ültetnek a telkeken mert az sem fér el. Győr egyetlen megmaradt erdős területét is tönkre akarják tenni, bizonyos felsőbb érdekek miatt, de ezt már hányszor jelezték az ide kijáró kirándulók, sportolók, kikapcsolódni vágyók. Már csak az északi elkerülő hiányzik! Azt bezzeg nem viszik északabbra, mert az győrújfalui érdekeket sértene és különben is Győr nagy lóvétól esne el, ha nem az ő területén épül meg az út. Tehát tegyük tönkre a Szúnyog szigetet is és menjen át rajta egy hihetetlen forgalmat lebonyolító út.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaporodtak a bejelentések az adóhivatalnál

Győr-Moson-Sopron - Az APEH regionális igazgatóságához érkezett közérdekű bejelentések 60… Tovább olvasom