Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

`A vízhez való kötődést őseinktől kaptuk´

"Hétvégén nyüzsgő vízi élet volt a Mosoni-Dunán, a szabad strandokon: a vízhez való kötődést és a szeretetet őseinktől kaptuk. Sajnos már nincs ebben részünk, pedig jó lenne visszahozni" – mondta Keresztény Józsefné nyugdíjas győri gyermekorvos, népi kezdeményezésünk támogatója.

A Kisalföld olvasói, előfizetői, partnerei közül sokan nemcsak aláírták népi kezdeményezésünket a Dunáért, hanem maguk is gyűjteni kezdték az aláírásokat és több teli ívet adnak át nekünk.

Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt 19 napban 24 ezer aláírást sikerült gyűjteni. Ez a szám reményt keltő, azt jelenti, hogy sok munkával, összefogással az akció sikeres lehet.

Persze jó pár aláírásra van még szükség, ezért azt kérjük, hogy a lehető legtöbben csatlakozzanak továbbra is kampányunkhoz, és aki teheti, ne hagyja abba a gyűjtést! Egy győri nyugdíjas olvasónk példáján keresztül szeretnénk megköszönni mindannyiuknak a partnerséget.

Keresztény Józsefné a „Vizet a Dunába!
Keresztény Józsefné a „Vizet a Dunába!" kampány támogatója. Fotó: M. M.

"Tősgyökeres győr-szigeti vagyok – legalább kétszáz éve itt éltek az őseim. Tőlük kaptam örökségül a természet és a Duna szeretetét – kezdte Keresztény Józsefné nyugdíjas gyermekorvos.

– Boldog gyermekkorom a Duna–Rábcához, a Mosoni-Duna vizéhez kötődik. A pinnyédi híd alatti szabad strand, a `Duna-sarok´ (azaz a Rábca-torkolat), a `Homokos´ (a mostani Aranypart, akkor még a Mosoni-Duna közepén kis szigettel), a tutajuszoda mind-mind ennek része.

Akkor még csaknem minden családban volt ladik, amivel kirándulni, horgászni lehetett. Hatalmas élet volt akkor a Mosoni-Duna körül, melynek medre tele volt vízzel – olyannal, amiből inni is lehetett. Mi, gyerekek a nyári szünetet a vízen és környékén töltöttük – egészségesen.

Senki sem tanított, mégis jól tudtunk úszni mindannyian. Hétvégén pedig nyüzsgő vízi élet volt a folyón, a szabad strandokon. A vízhez való kötődést és szeretetet őseinktől kaptuk.

Sajnos most már nincs ebben részünk. Jó lenne visszahozni, óriási lehetőségek rejlenek a vízi élet kihasználásában" – mondta.

Keresztény Józsefné szerint ebben segíthet a Kisalföld `Vizet a Dunába!´ kampánya, amíg még nem késő.

"Ezért örülök és támogatom ezt a kezdeményezést, s hogy a folyók városa valóban újra a folyók városa legyen" – állítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáldották a megszépült bakonygyiróti plébániát - fotók

Megszépült a bakonygyiróti plébánia, a felújított épületet szombaton adták át. Tovább olvasom