Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

A vidéki örökség megőrzése és a fenntartható fejlesztés

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztési intézkedéseinek fontos célja a falusi turizmus fejlesztése. Ez sok esetben csak a komplex falufejlesztés révén valósítható meg.
Az ÚMVP III-as tengelyének a vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése elnevezésű intézkedése a vidéki örökség helyreállítását, korszerűsítését, fenntartását, a településkép és a környezet állapotának javítását, az épített, a természeti és kulturális örökség, valamint a helyi identitás (önazonosság) megőrzését, megújítását, a települések vonzerejének növelését célozza.

Az intézkedés keretében 2009. január 10-ig támogatás igényelhető a helyi vagy országos védelem alatt álló építmények külső felújítására; a rendszeres látogathatóság érdekében történő belső felújításra, korszerűsítésre; az épület közvetlen megközelítését szolgáló gyalogutak és parkolók kialakítására; a kapcsolódó kerítés megépítésére, felújítására, a zöldfelületek, parkok rendezésére, létrehozására, felújítására, a helyi népművészeti, néprajzi, kulturális értékek bemutathatóvá tételére.

E jogcímen lehet forrást igényelni a természeti és a történelmi tájkép, valamint az azt alkotó táji elemek állapotának megőrzésére, javítására, kialakítására, a természeti és a történelmi látnivalók bemutatását elősegítő, már meglévő útvonal mentén új pihenőhelyek létesítésére, meglévők felújítására; a természeti és a történelmi látnivalók közvetlen környezetének rehabilitációjára, a helyi identitás fejlesztését és megőrzését, a környezeti tudatosságot elősegítő intézkedések megvalósítására, tanösvények, tematikus túraútvonalak kialakítására, tájékoztató kiadványok és táblák készítésére.

Nem vehető igénybe támogatás ezen a jogcímen önálló települési alapinfrastruktúra-fejlesztésre, közoktatási, egészségügyi és szociális feladatok, valamint közigazgatási funkciók ellátására szolgáló épületek felújítására, korszerűsítésére, a világörökséghez kapcsolódó létesítmények felújítására, korszerűsítésére, közösségi terek, szolgáltató épületek kialakítására, felújítására.

Az intézkedés azon településekre koncentrál, ahol a lélekszám nem haladja meg az 5 ezer főt, vagy 100 fő/km˛ népsűrűség alatti térségben van, illetve amelyek lakosságának több mint 2 százaléka külterületen él, valamint a település nem kistérségi központ, nem városi rangú település és nem a budapesti agglomerációhoz tartozik. A támogatást a megadott kritériumoknak megfelelő településen székhellyel, telephellyel rendelkező nonprofit szervezet, egyházi jogi személy, települési önkormányzat, települési kisebbségi önkormányzat, önkormányzati társulás igényelheti, melynek a fejlesztéssel érintett település tagja. Csak a pályázó székhelye vagy telephelye szerinti Leader helyi akciócsoport, illetve helyi vidékfejlesztési közösség tervezési területén megvalósítandó fejlesztéseket támogatják.

Az igényelhető támogatás maximális mértéke egymást követő három pénzügyi évben 100 százalék, összege legfeljebb 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg – azaz mintegy 50 millió forint – lehet. Ha a feltételeknek megfelelő építmény tulajdonosa természetes személy, úgy a támogatás mértéke a költségek 70 százaléka. A támogatási mérték kiszámítása súlyozottan történik, a fenti szempontok figyelembevételével.
Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága Támogatásával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön megszánja-e pár forinttal a hajléktalanokat?

Győr-Moson-Sopron megye – Ön adakozik-e karácsony előtt? Vagy egész évben kisegíti a… Tovább olvasom