Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A téti szolmizálás eredete

„Mit itété te títi?" – A Kisalföld kampányában plakátra került Polgár Peti humorista városhimnuszának refrénje. De honnan ered ez a sajátos téti szolmizálás?

A téti házibulikban rendre felcsendül a vidám városhimnusz, aminek refrénje Ilyenek vagyunk kampányunkban a Tét sajátosságait bemutató plakátra is felkerült. A humorista szerint, aki több száz hasonlót szerzett, a közösségépítéshez szükség van az ilyen dalokra, arra, hogy tudjunk magunkon nevetni. A téti származású Polgár Peti, a stand up komedista kifejezés mintájára magát sing up komedistának, énekes humoristának nevező előadó az idei téti városnapi ünnepségen is fellépett a hétvégén. Előadta a téti vidám városhimnuszt is.


A téti Polgár Peti középiskolásként ápolónak tanult, de csak pár évig dolgozott eredeti szakmájában. Manapság már másképp gyógyít, ahogy ő mondja: a rekeszizmok masszírozásával. Az egészségügyből először egy lemezkiadóhoz került, amolyan mindenesnek, a terjesztésben, az árusításban is részt vett. Majd lapunkban, a Kisalföldben olvasott egy hirdetést, amiben rádiós állást ajánlottak. Így lett egy kis adónál műsorvezető és rögtön humorosra vette a figurát. Vidám stílusa miatt elcsábították a Kék Dunához, onnan a Danubiushoz. Dolgozott a Class FM-nél és a Frizbi című tévéműsorban is. Jelenleg a magyar rádió rádiókabaréjánál van és megjelent egy mulatós lemeze, ismert nóták vicces változataival, így a Muzsika tévé műsoraiban is látható.
Leginkább vidám városhimnuszairól ismert. Egyszer, amikor Madonnától hallgatta az Evitában elhangzó híres számot, eszébe jutott, hogy az Argentína szó helyett az Albertirsa is szerepelhetne a dalban. Szikraként pattant ki a fejéből a vicces településindulók ötlete. Először négyet írt meg és odaadta azokat a Danubiusban kollégáinak, akiknek nem nagyon tetszett az alapgondolat. Amikor nem volt más témájuk, mégis leadták azokat és nem győzték fogadni az üzeneteket, annyira lelkesen fogadta a közönség Peti számait. S sok település akart hasonlót, így a humorista öt évvel ezelőtt kezdte és azóta több mint ötszáz településhimnuszt szerzett, rövidebb, hosszabb dalocskákat. Például Győrről, az Edda híres számát átköltve, Győr közepén állok... kezdettel.


Az első tízben Tét is benne volt, hiszen a szülőföldje Petinek és ennek a dalnak a refrénje lett az azóta a sokoróaljai városban ismertté vált rigmus: „Mit itété te títi tetű, tán átátá?" Ez szabad fordításban annyit tesz: „Kedves bíró sporttárs! Mit tetszett fújni? Te téti parazita! Talán az ellenfél lefizetett?" A humorista a gyerekkori emlékeit igyekezett felhasználni és a helyi tájszólásra alapozott, a tétiek elharapott „t" betűire. Még kiskorából maradt meg az élmény, amikor Téten egy meccsen nem volt bíró, mert akit eredetileg vártak, nem ért rá, ezért egy helyit állítottak be a helyére. Ő aztán 11-est ítélt a vendégcsapat javára, akkor kiabálták be a téti drukkerek az említett mondatot, aminek a kis Peti fültanúja volt. Örül, hogy dalba foglalt változata ilyen népszerű lett a házibulikban és plakátra is felkerült – ez egy előadónak nagy elismerés.

– Érdemes vidám, közvetlen módon is erősíteni a települések közösségeit, mert nagyon kell a megkönnyebbülést hozó nevetés manapság. Az ilyen városhimnuszok jó hírét is viszik a településeknek – mondta el Polgár Peti. Hasonlóképp gondolkodott egyébként a Kisalföld is, amikor az Ilyenek vagyunk kampányát megszervezte, csak mi dalok helyett plakátra kerülő mondatok megfogalmazására biztatjuk a régióban élőket és azok alapján vidám rajzokat készítünk. A humorista is azt vallja, hogy mindennapjainkon, sajátosságainkon tudnunk kell nevetni. Rendületlenül gyártja az új dalokat és minden fellépését azzal kezdi, hogy vidám történeteket mesél szülővárosáról.

(A tétiek Ilyenek vagyunk kampányunk keretében született plakátja a itt látható.)

Vidám téti városhimnusz

Téti tájon nőttem fel, ez nem vitás
Hurkatőttő vótt a jelem, ez szívás
Hűttő nem vótt, tetőtérbe pakótunk
Füstűtt kóbász friss illatát szagótuk


Totót, lottót tőtött az egész család
Betintázva lebrunzoltam a kocsma falát
Tápot tettem az etetőbe a tikoknak
Rántottát sütök abbú, mit kitojnak

Na gyüjjé komám ne légy levert
Kitőttve má egy stampó kevert

A tétiek hétköznap nem lazsálnak
De a meccs alatt pár sör lecsúszik vasárnap
S miközben a téti bíró dirigál
Egy feldühödött szurkoló így szolmizál:
Mititété te téti tetű, tán áttátá?Etté-e má tőtött tököt kisütve
Vótá-e má gugulós bortú kiütve
Szántottá-e traktorral a határba
Tört-e má el a hátadon fatábla

Az itatóba hoztá-e vizet a kútról
Eköpté-e az árokig az útról
Lűttek-e má seggbe sózott tölténnyel
Ittá-e má sűrű murcit töménnyelDanoltá-e bánatodrú má dalban
Hancúroztá-e má szalmakazalbanA tétiek hétköznap nem lazsálnak
De a meccs alatt pár sör lecsúszik vasárnap
S miközben a téti bíró dirigál
Egy feldühödött szurkoló így szolmizál:
Mititété te téti tetű, tán áttátá?Míg a marha itt legel, addig a gulyás ütlegel
Azt az egyet ne feledd, Tétet Táttal ne keverd!
A téti származású Polgár Peti legújabb videoklipje, amely az Aronchupa: I'm an Albatraoz című világslágerének Petis, Macskajajos átdolgozása:

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott bankkártyával fizetett a bekamerázott trafikban

Elloptak egy táskát egy győri szórakozóhelyről, a benne lévő bankkártyát egy dohányboltban… Tovább olvasom