Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A távfűtés még mindig Győrött a legolcsóbb

Győr - A távhődíj országos mértéken felüli emelése valótlan állítás, politikai csúsztatás, amely a Győrhő Kft. korrekt gazdálkodási és szolgáltatási magatartását kérdőjelezi meg – mondta a tegnapi városházi sajtótájékoztatón a szolgáltató cég ügyvezető igazgatója, H. Szováti Miklós.
A hőszolgáltató nem politizál, de van, amit nem lehet kommentálás nélkül hagyni – jelentette ki a tegnapi városházi sajtótájékoztatón a Győrhő ügyvezető igazgatója, H. Szováti Miklós. Az MSZP városi szervezetének keddi tájékoztatóján elhangzottakra reagált meglehetősen indulatosan. Mint mondta, a Győrhő, amelynek árbevétele idén már meghaladja a 10 milliárd forintot, rendkívül feszítetten és nehéz körülmények között gazdálkodik. Példaként hozta, hogy a földgáz, amelyet már hosszabb ideje a kedvezőbb szabadpiacról szerez be a cég, évi 6 milliárd forintba kerül, egyre drágul és nyilván jövőre sem lesz olcsóbb.

Ami a szeptemberben a városi közgyűlés által megszavazott díjemelést illeti, azt nem szabad csupán százalékban nézni, mert nem ad reális képet. Nem mindegy ugyanis, hogy mit miről hány százalékra emelnek. Győrött még így is a legolcsóbb a távfűtés az ország nagyvárosai között. Az október 1-jétől érvényes tarifával számolva egy 53 négyzetméteres győri lakás éves fűtési díja 115 ezer forint, egy 66 négyzetméteres lakásé 143 ezer forint. Pécsen ez például 128, illetve 160 ezer, Szegeden hasonló, Székesfehérváron 148, illetve 184 ezer, Debrecenben 159, illetve 198 ezer forint, bár ezekben „százalékosan" alacsonyabb volt az emelés.

H. Szováti Miklós emlékeztetett rá, hogy az idei szolgáltatói árszabás szerint a közüzemi gázáremelés összességében 28,3 százalék volt, Győrött a lakossági hődíj csak egyszer, október 1-jétől emelkedett, 12,5 százalékkal. A lakossági alapdíj pedig 2004-től mostanáig nem emelkedett.

Kérdésre válaszolva az igazgató arról is beszélt, hogy a Győrhő lakossági kintlévősége (a harminc napon túli tartozás) 350 millió forint, s egyre emelkedik, ráadásul erre a hőszolgáltatónak különböző költségei rakódnak. A távhődíjjal adósoknak csaknem a fele önkormányzati bérlakásban él.

Megjegyezzük: az MSZP említett sajtótájékoztatóján szó nem volt a Győrhő gazdálkodásáról vagy annak megkérdőjelezéséről. Csupán azt jelentették be: a szocialista frakció a következő közgyűlésre egy javaslatcsomagot visz, hogy az emelés mértékének összegét a lakosság helyett az önkormányzat fizesse meg jövő évi „gazdag" költségvetéséből a hőszolgáltatónak. Ez az összeg, amivel a lakosságot mentesítenék, 300–350 millió forint – körülbelül annyi, mint a Győrhő kintlévősége...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szuper- szárnynak ára van

Győr-Moson-Sopron - A győri Petz-kórháznak három év alatt meg kell szabadulnia másfél milliárd… Tovább olvasom