Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A szeretet apró cselekedetei

Győr - Összefogtak az evangélikus iskola alsósai: a "lemondás" forintjait Böjte Csaba dévai missziójának ajánlották fel. A ferences szerzetes tegnap – a Szeretet Napokra érkezve – a segítő közösség vendége volt.

Az önzetlen jó cselekedetet nem először gyakorolják a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ kisdiákjai. Egy-egy osztály korábban már gyűjtött vajdasági magyaroknak és a Szeretet Napok kampányához is csatlakoztak.


Böjte Csaba és a győri gyerekek. Fotók: H. Baranyai Edina.

A "lemondás" forintjait most az egész alsó tagozat ajánlotta fel a dévai ferences szerzetes missziójának. Az iskola udvarán – szülők, nevelők jóvoltából – szendvicset, gyümölcsöt, süteményt, virágot árultak, amelynek bevételével a Böjte Csaba által pártfogolt, befogadott erdélyi nehéz sorsú, árva gyermekeket segítik.

Csaba testvér örömmel fogadta a meghívást és kicsit előbb érkezett a Szeretet Napokra. pénteken néhány órára az evangélikus iskola vendége volt: a gyerekeknek rövid és tanulságos példázatokat mesélt a szeretetről az Öregtemplomban, majd a tantestület tagjaival beszélgetett.

Csaba testvért az Öregtemplomban az evangélikus iskola alsó tagozatosai köszöntötték. Fotó: H. Baranyai E.
Csaba testvért az Öregtemplomban az evangélikus iskola alsó tagozatosai köszöntötték. Fotó: H. Baranyai E.

– Ahogy telnek az évek, egyre erősebb bennem a bizonyosság:  Krisztus nem teóriákat gyártott, hanem az élet legnagyobb igazságait mondta ki, a szeretet munkáló valóságát. Az ilyen alkalmak is erősítik: rendületlenül meg kell maradunk a szeretetben. Fel kell szabadítani mindenkiben a jóságot, a megértést, amely a gyermekek, felnőttek világában egyaránt munkál, csodákat terem – nyilatkozta lapunknak a ferences szerzetes. – Hiszek a szeretet végső győzelmében, és nem hiszem, hogy más igaz út lenne az emberiség előtt. Persze a jót nem lehet kierőszakolni.

Csaba testvér a győri Öregtemplomban találkozott a evangélikus iskola alsó tagozatosaival. Fotó: H. Baranyai Edina
Csaba testvér a győri Öregtemplomban találkozott a evangélikus iskola alsó tagozatosaival. Fotó: H. Baranyai Edina

Érdemes tavasszal kisétálni az erdőbe és megnézni az akácokat. Törzsük göcsörtös, ágaik tele tövisekkel. Ha nekiállunk belőlük – faragófejszével vagy bármilyen tökéletes laboratóriumi körülmények között – mézet "kényszeríteni", nem sikerül. Sürgetve, erőszakkal, egyetlen csepp nektárt sem teremnek.

De ha a jó meleg tavaszi eső megöntözi, az áldott napfény átöleli a fát, akkor az magától kivirágzik. Bennük a vágy, hogy virágot, gyümölcsöt teremjenek. Nem kényszerből, hanem szeretetből. Én is ezt szeretném tenni, ezt teszik a kollégáim is: a belülről fakadó jót, a cselekvő szeretetet. Minden, ami él – a krumplitól a legkisebb paszulyszemig – arra vágyik, hogy tavasszal növekedhessen. Benne szunnyad a génekben a vágy, a gyümölcs, a virág, ami arra vár, hogy megmutathassa magát, hogy szökkenhessen. Így van a gyermekekkel is!

Mi pedig egymás mellett, jó kertészekként, gyengéd szeretettel egyengetjük, jó edzőként feladatokkal erősítjük gyarapodásukat. Testben, szellemben és lélekben is. Örülök és hálás vagyok, hogy ezek az apróságok az evangélikus iskolában ránk gondoltak. Felajánlásukkal bizonyították: bennük nem szunnyad, hanem cselekszik a szeretet.

Szeretet Napok: ma, holnap

A program ma este 7 órakor jótékonysági bállal kezdődik Győrött, a Hotel Konferenciában. Vasárnap egész napos gasztronómiai és kulturális fesztiválra várják az érdeklődőket a Káptalandombon, a bazilika mellett. A rendezvény 10 órakor püspöki szentmisével kezdődik, amelyen közreműködik a veszprémi Szilágyi Erzsébet Katolikus Általános Iskola harangegyüttese. A szabadtéri fesztiválon közreműködnek: a Pannon Kvartett együttes, Giovannini Kornél, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola növendékei, Benkóczy Zoltán, id. Derzsi György és Kollár Katalin, az abdai néptánccsoport, a Liszt Ferenc Zeneiskola ütősei és győri néptáncosok. A rendezvény este 8 órakor operettgálával zárul. A jótékonysági rendezvénysorozat bevételével Böjte Csaba misszióját támogatja a püspökség.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első Öveges-napóra

Pér - Az ország legidősebb és legfiatalabb napórája is megyénkben van. Az előbbi Sopronban, az… Tovább olvasom