Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A szép beszéd ünnepe Győrben

Ünnepélyes díjkiosztóval ért véget vasárnap a Péchy Blanka által alapított Kazinczy-verseny 45. országos döntője.

A határon innenről és túlról érkezett gimnazisták, szakképzősök, közel másfél száz diák érkezett pénteken a folyók városába, hogy összemérje anyanyelvi tudását a nagy múltú Kazinczy Ferencről elnevezett szép magyar beszéd verseny döntőjében. A szabadon választott és kötelező szövegek felolvasását neves szakemberekből – többek között Szakonyi Károly író, Bencédy József, Balázs Géza, Wacha Imre nyelvészek, Korzenszky Richárd bencés szerzetes, Török Annamária rádióbemondó – álló rangos bírálóbizottság értékelte.

Vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetésen, a városháza dísztermében adták át a legjobbaknak járó Kazinczy-érmet, illetve a szép magyar beszéd ügyét régóta szolgáló tanároknak, művészeknek, médiamunkatársaknak alapított Kazinczy- és Péchy Blanka-díjat. Az előbbi elismerést idén Dunai Tamás színművész, dr. Erdély Judit sepsiszentgyörgyi magyartanár, Juhász Judit szerkesztő-riporter, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese és Novotny Zoltán újságíró, rádióriporter kapta. Az utóbbival Kovács Józsefné magyar–történelem szakos tanár és Lakatos Sándorné nyugalmazott gimnáziumi magyartanár munkáját ismerte el a grémium.

Fazekas Csilla Kazinczy-érmes
Fazekas Csilla Kazinczy-érmes

Érdeklődésünkre Fazekas Csilla, az idei egyik Kazinczy-érmes, a nagy nyelvújító nevét viselő győri gimnázium diákja úgy nyilatkozott: a szó a lélek tükre, így magukat minősítik azok, akik a magyar nyelv szépségeit, választékosságát, árnyaltságát egyszerű, közhelyes, szlenges vagy éppen trágár kifejezésmódra cserélik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonnégy órát gyöngyöztek

Gyarmat - Szombat reggel kezdődött a ˝gyöngybuli˝, a 24 órás rekordkísérlet. Tovább olvasom