Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A szelektív hulladékgyűjtés megéri

Hazánkban elsőként Győrött valósult meg a szelektív hulladékgyűjtés. A Kommunális Szolgáltató Kft., az Öko-Pannon Kht. és az önkormányzat együttműködési megállapodása értelmében tavaly áprilisban a Komszol munkatársai 130 gyűjtőszigetet alakítottak ki 4–4 edénnyel, amelyekbe papírt, műanyagot, fehér és színes üveget helyezhetett a lakosság.
Az elmúlt időszak tapasztalatairól Kovács Barnabást, a vállalat ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Igények és szándékok

– A fogyasztói igény egybeesett azzal a környezetvédelmi igénnyel és szolgáltatói szándékkal, hogy az újrahasznosítható anyag ne menjen veszendőbe. Ha nem is pont a szelektív gyűjtés érdekében, de olyan anyagiakat befolyásoló intézkedés is történt ’99-ben, ami elősegítette a lakosság pozitív hozzáállását. A minimális szolgáltatási mennyiség megállapításánál drasztikus változtatások történtek, ami a szelektív gyűjtéssel együtt jelentős megtakarítást eredményezett a győriek számára. Heti 120 literes kötelezően fizetett minimális szolgáltatási mennyiség volt a régi rendeletben, ami 60 literre csökkent. Ezzel automatikusan 50 százalékkal kevesebb lett a befizetendő összeg is.

Értelemszerűen, első lépésben a lakosság a takarékosságot nézte. Másodikban a köztisztasági helyzetet is figyelembe vette, és ekkor a szolgáltatónak is be kellett azt látnia, hogy vagy felépíti azokat a rendszerelemeket, ami a törvénytisztelő magatartáshoz szükséges – szelektív szigetek, begyűjtési módok –, vagy ettől elzárkózik. Utóbbi esetben a Komszol mint a köztisztaságért is felelős szervezet egy másik oldalon szenvedett volna csorbát. A köztisztaságra fordítható városi források nem növekednek az elszemetesedéssel arányosan, vagyis egy gazdasági érdek képződött a cégnél is, hogy inkább tegyük meg a szelektív gyűjtés irányába az invesztációkat – amit az önkormányzat környezetvédelmi bizottsága milliókkal támogatott –, mint utólagosan a szemét köztereken való felszámolására és elszállításra fordítsuk a pénzt.

A tájékoztatás következtében magas a hulladék tisztasági foka, amit a lakosságnak köszönhetünk. 93–96 százalékos tisztasággal helyezik el a tárolókban a hulladékfajtákat, magyarul a fehérüveg-tárolóba fehér üveget dobnak. A lakosság tudja, hogy a hulladék oda megy, ahova a Komszol szánja, tehát érdemes szelektíven elhelyezni az edényekben. Nem lesz összekeverve a hulladék, újrahasznosítása biztosan megtörténik. A rendszerről elterjedt a szakmán belül is, hogy eredményesen működik, ezért már Budapesttel az élen több városból is megkerestek bennünket. A tapasztalatátadás mellett próbáltunk minden látogatót meggyőzni, hogy gazdaságilag – annak ellenére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés önmagában veszteséges –, az összes vizsgálati szempontból megéri ezt a tevékenységet folytatni.

A guberálók haszna

– A Komszol „besegít" a szociá-

lis háló foltozásába is, hiszen gyakran látni, amint emberek speciális célszerszámmal a tárolókat kinyitva veszik ki a papírt és a visszaváltható üvegeket...
– Sajnos sok guberálásból élő személy van ebben a városban is, akik az ide elhelyezett anyagoknak a hasznosítását saját céljukból végzik. Természetesen tisztán gazdasági szempontból nézve ez veszteséges. Számításaink szerint éves szinten körülbelül 1 millió 200 ezer forintnyi bevételtől esünk el, de egy kétmilliárdos gazdasági társaság életét ez az összeg nem befolyásolja. Ugyanakkor óriási előnyei vannak a dolognak. Egyrészt a szegény embereknek ténylegesen segítséget nyújt a megélhetéshez, másrészt a szelektív szigeteknek a használati módja ezáltal felügyeltté válik.

Furcsán hangzik, de majdnem őrszolgálati rendszerben működve tartják egymással a kapcsolatot ezek az emberek. Mivel sokak számára ez az egyetlen jövedelemforrás, védik a szigeteket a rossz szándékú rongálókkal szemben. A szolgáltatóknak ez kifejezetten jó, hiszen egy új edény ára 50 ezer forint. Ha azt az edényt felgyújtják, megrongálják, az nekünk tiszta ve szteséget jelentene. A kartonpapírok esetében – hogy az edény ne más hulladékkal teljen meg – a konténeren lévő bedobónyílás kicsi. Vannak olyan fogyasztók, akik nem hajlandók a kartonokat összetépkedni, hogy beférjenek a gyűjtőbe, ezért egyben teszik le a kartonokat, amit a „szigetfelügyelők" kis kocsijukra felrakva visznek el, vagyis tisztán tartják a szigetet. Ilyen értelemben véve az „együttélésnek" kialakult egy olyan formája, amelynek kifejezetten örülhetünk.

Újabb kísérletek

– A szelektív gyűjtés területén újabb kísérleti elemeket kapcsolunk be. Konkrétan a fém italosdobozok, fémhulladékok, konzervesdobozok gyűjtésére gondolok, itt is jók a tapasztalataink. Az idei évtől a kerti hulladékokot is gyűjtjük. Reményeink szerint a szennyvíztisztító kapcsán meg fog épülni Győrben egy új komposztálómű, ezért úgy néz ki, hamarosan a konyhai hulladékok kísérleti gyűjtését is megkezdhetjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét lokálpatrióta-bál

Már a negyedik jótékonysági báljukat rendezik a győri lokálpatrióták. 2003. január 18-án új… Tovább olvasom