Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A nagy bank-teszt: Mire? Mennyit? Hogyan?

A gazdasági válság hazánkba gyűrűzése óta többször hallható volt, hogy a pénzintézetek devizaalapú hitelezésüket felfüggesztik. Inkognitóban érdeklődtünk a banki hitelezésről a válság idején.
Arra voltunk kíváncsiak, vajon egy e-mailben kért tájékoztatásra a bankok milyen gyorsan reagálnak (egyáltalán válaszolnak-e), és milyen részletességgel adnak felvilágosítást hitelkonstrukcióikat illetően.
Nos, elöljáróban annyit, a válaszadás terén mindenki átment a vizsgán, de a tájékoztatás részletességét illetően legfeljebb csak elégséges osztályzat adható.

Új és használt autóhitelek

Lássuk be, gazdasági válság ide vagy oda, előfordulhat, hogy valaki éppen most szánja rá magát egy új családi vagy sport autó vásárlására. Az e körben megkérdezett pénzintézetek közül – minden részrehajlás nélkül – a CIB győzedelmeskedett. Az elektronikus levél elküldése után fél órán belül biztosítottak róla, hogy a megfelelő kollégához irányították a kérdést, és az illetékes kolléga is néhány órán belül részletes és széleskörű tájékoztatást adott. Az Allianzra és a Budapest Bankra sem lehet azonban kifogás, ők is válaszoltak, igaz, előnyben részesítették (volna) a személyes találkozót, hiszen mégis csak ez a legjobb módja az egyéni ajánlat elkészítésének.

Mindhárom bank arról biztosított bennünket, hogy nem állt le a devizaalapú hitelezés, svájci frank és euró alapú hitelek is igényelhetők, de forintban is számítható a törlesztő részlet. Szintén általánosságban megállapítható, hogy a hitelezés futamideje legalább egy év, maximálisan pedig 7-10 év. Mindez attól is függ persze, hogy új vagy használt autót szeretnénk-e vásárolni. Az önrész többnyire legalább 10 százalékot tesz ki, és van, ahol a vásárolandó autónkra máris ráteszi a kezét a bank.

Pontos kamat illetve havi törlesztő részlet vonatkozásában azzal hárították el – roppant udvariasan – kérdésünket, hogy ez a kiválasztott hitelkonstrukciótól függ, és nem mindegy a vételár, a devizanem és a futamidő sem. A kölcsön legkisebb összege az Allianznál már akár 150000 forint is lehet, a CIB-nél ugyanakkor 500000 forint a minimum.
Kérdéseinkre az MKB Banktól azt a választ kaptuk, hogy telefonon vagy személyesen keressük fel vármelyik bankfiókjukat. Köszönjük.

Hiteles kérdések – lakásügyben

Ingatlan ügyében kevésbé voltak segítőkészek a kiválasztott bankok. Tesztünk ezen részének szereplői – az ERSTE, a K&H és az OTP bankok – közül mindössze az ERSTE volt hajlandó e-mailben is tájékoztatni bizonyos dolgokról, a K&H és az OTP pedig internetes oldalára irányított bennünket, ahol valóban széles körben lehet információkat találni. Olyannyira, hogy eligazodni sem egyszerű. Így tehát, aki ez utóbbi két hitelintézetet választja, jobban jár, ha személyesen keresi fel az ügyintézőket.

Annyi azonban biztos, hogy – amennyiben a weblap naprakész, frissített adatokat tartalmaz, úgy – egyik banknál sem állt le a devizaalapú finanszírozás, viszont arra sem volt példa, hogy akármelyik hitelintézet is a dollár alapú konstrukciókat ajánlotta volna, ami egyes hozzáértők szerint talán most a legjobb választás.

Ami eddig tudható, hogy az MKB Bank határozatlan időre felfüggesztette a lakáshitelek terén a devizaalapú kölcsönök folyósítását. A forintban folyósított hitelek kamata pedig – a támogatás nélküli változatnál – évi 12,75 százalék, szemben az akciós MKB-devizahitelek korábbi, 1–4 százalék körüli éves kamataival.

Szakemberek szerint valószínűsíthető, hogy a bankok a lakáshitelek terén abba az irányba mozdulnak először, hogy emelni fogják az önrész mértékét (ha még eddig nem tették volna), tehát kisebb összegeket folyósítanak majd, és főleg a minden bizonnyal fizetőképesebb ügyfelek részére.

Vállalkozni inkább csak önerőből

Ha van olyan, aki most szeretne vállalkozni, érdemes végiggondolnia a hogyan továbbot; a feltételek ugyanis itt sem éppen rózsásak.
Az általunk kérdezett három bank közül az UniCredit telefonos ügyfélszolgálatát ajánlotta fel segítségül, e-mailben nem tájékoztatott.
Az FHB bár készségesen segített, azt azért előre bocsátotta, hogy „új alapítású vállalkozást finanszírozni nagyon nehéz, mivel nincsenek historikus adatok a működésről, így nem lehet a jövőbeni működésre vonatkozó következtetéseket levonni" – írta Harnóczi György osztályvezető. Ami a konkrétumokat – futamidő, kamat, felvehető hitelösszeg – illeti, nem tudtunk meg részleteket. Ezek mindegyike attól függ elsődlegesen, hogy milyen adósminősítést kapunk a banktól, és hogy hajlandóak vagyunk-e ingatlanunkat fedezetként felajánlani.

A megkérdezett Volksbank volt a leghatározottabb a devizakérdést illetően. „Jelenleg bankunk az ügyfelek érdekében, további intézkedésig felfüggesztette a svájci frank (CHF) illetve amerikai dollár (USD) alapú hitel- és kölcsönigénylések befogadását 2008. október 16-tól, mind lakossági, mind vállalati igénylések esetén" – közölte Végh Veronika, az ügyfélszolgálat illetékese. Ami biztos, induló vállalkozás részére a Volksbanktól is csak úgy kérhető pénzügyi segítség, ha ingatlanfedezettel támogatjuk egyelőre bizonytalan törekvésünket. Emellett a bank igényel cash-flow kimutatást is, legalább a futamidőre szólóan. További részletekért szintén személyesen kell kopogtatni a bankfiókok valamelyikében.

Banki körképünkben igyekeztünk tehát a legtöbb pénzintézetet meginterjúvolni a jelenlegi helyzetről. A válaszokból azonban jól látszik, a bizonytalanság nem kicsi. Mindenki próbál kivárni – és az ügyfelek is akkor járnak a legjobban, ha így tesznek. Mostanság tehát mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér.

Olvasóink írták

 • 16. Joe Sixpack 2008. november 01. 00:04
  „Az hogy mi milyen elörehaladottak vagyunk persze csak vicc. Hogy vezethessük mi a világot és adunk tanácsokat a csöd után amit mi csináltunk. Természetes csak ugy, ha elösször rendbetesszük a mi háztartásunkat. Ezzel biztuk meg Obamat és most mondta hogy neki ez a legelsö terve ha megválasztják. Kivánok neki sikert és minden reményünk benne van.”
 • 15. latakacs 2008. október 31. 21:38
  „Én is szeretem az ilyen semmitmondó cikkeket, ami után a kommentelők egy lényegesebb-fontosabb, mindenkit érdekelhető dolgokról kezdenek el írni.
  A cikk írója nem volt teljesen felkészült, összeszedett, tudatos. Ha elkezdi a bankokat vizsgálni, akkor ne szelektáljon, hogy gépkocsi hitel ez a bank, jelzálog a másik, a harmadik meg csak vállalkozói hitel. Tessék végig menni mindegyiken! Olyan érzésem volt, hogy a reklámok hatására választotta ki a hitelintézeteket, nem pedig az általam leírtak szerint. Pl: az Allianz most is ad chf alapon hitelt, és a kkv hitelezés is működik. És mi van a Raiffeisen-nel?....”
 • 14. Joe Sixpack 2008. október 31. 21:31
  „Azt hogy mennyit és hogyan az egyszerü az USA-ban. Itt csak googlizni kell angolul.

  http://banking.about.com/od/businessbanking/a/businessbankloa.htm

  Ami történt itt az nem azért volt mert nemtudtuk mind ezt, hanem azért mert pofon egyszerü volt. Adták a kölcsönt mert kerestek és nem érdekelte öket hogy nemtudod visszafizetni. Aki azt kapta szintén nem érdekelte és lehet hogy neki volt igaza. Mo.-n viszont nem ez történt, mert ott még nem ennyire elörehaladottak.”
 • 13. v era. 2008. október 31. 20:15
  „A bankok és brókerek hihetetlen pénzéhsége 1929-re emlékeztet, igen remélem, hogy nem jön el az az idö, hogy egy öt eurós bankjeggyel kitörölhetjük a fenekünket. Ennek ellenére hitel nélkül nem müködik a gazdaság, nem csökken a munkanélküliek száma!”
 • 12. borbely 2008. október 31. 17:47
  „Joe Sixpack,bankokra igen./de állam bácsi felgyelete mellett/
  De nem hazárdjátékosokra.

  Hja ha a kecskékre bizzák a káposztát,akkor nem kell csodálkoznunk,hogy a 1929-es katasztrófa veszélyeztet.
  Néhány töketlen jóvoltából. Lufi gazdaságok. Lufi tüzeljünk az ellenfélre/ellenségre...a nép meg majd fizet.

  Mellékesen nehogymár én legyek a hibás,mert egyáltalán élek. A gazdaság tudvalevöen akkor mükszik,ha forog a töke.
  Na de nem a feygverkereskedelem+annak velejárója.
  S a luxemburgi+lichtensteini+svájci bakok számláit megnézném, hány politikusnak+bankárosnak van dugyacs pénze odabent.
  Mellékesen,ha én viszek 1 EUR-ral is többet ki a határon,bejelentés nélkül,akkor megnézhetem magam.
  Ezek a gavallérok meg kistáskákban viszik ki a vagyont. Hozzáteszem: tisztelet a kivételnek. Attól tartok nem sokan vannak.”
 • 11. Joe Sixpack 2008. október 31. 17:06
  „Bankokra szükség van és reguláciokra szintén szükség van. Nemlehet megengedni hogy azt csinálnak amit akarnak. Ez volt a lecke amit tanultunk itt az USA-ban. Bush és idiota bálványa Ronald Reagan nem ezt képviselték. Ök kölcsönpénzböl játszották az eszüket és minden idök legnagyob adosságait hagyták maguk mögött az adofizetöknek.”
 • 10. borbely 2008. október 31. 16:12
  „Libertine akár LOL akár nem,olvass utánna./nyugati lapokban/
  Szerinted miért még a csapból is az folyik. itt nyugatabbra?
  Akkor amikor a FAZ-ban megjelenik egy Marx karikatura,akkor azt nem én raktam be.
  Komcsi témát felhoztad,de csak te tudod,hogy minek.
  Messze állok ugyanis attól a genyó rendszertöl,elhiheted.”
 • 9. Libertine 2008. október 31. 14:01
  „Micsoda komcsi szövegek...a bank teszi tönkre a világot LOL
  Nyilván a hozzászólók munkaadói non-profit alapon dolgoznak..
  Ja, és kívánok az ilyen hozzászólüknak egy bank nélküli világot.”
 • 8. qeu 2008. október 31. 14:00
  „moderálva, saját kérésre”
 • 7. borbely 2008. október 31. 12:34
  „a bankoknak csak a hitel az üzlet,...
  már Herodot leírása óta ismerjük Midas esetét.
  A bank teszi tönkre a világot,mert nekik ez az üzlet.”
 • 6. Joe Sixpack 2008. október 31. 09:26
  „Egy email az nem jogi szentirás, csupán tájékoztató. Egyszerüen tisztázzák ezt angolul "disclaimer"
  Email tartalmaz egy hot linket vagy GYIK, ami böveben mindent tisztáz. Felesleges manapság ide oda futkozni vagy mellébeszélni. Sokan viszont munkanélküliek lennének ha a megadott lehetöségeket alkalmaznák.

  Nékem angol magyarázatra nincs szükségem hisz már az ellemit is angolul végeztem. Magyarul anyanyelvem itt már nékem csak szórakozás.”
 • 5. PrettyWoman 2008. október 31. 09:21
  „khm! Jól látod a lényeget.”
 • 4. khm 2008. október 31. 08:40
  „Azt nem értem, hogy ebbe mi a hír? A bankoknak mindig is üzlet volt a hitel. Miért is ne lenne? Kamatosan fizeted nekik vissza, hosszú távon.Világválság ide vagy oda, az átlagember bukik a hitelen és a bank nyer. Nem kell azon csodálkozni, hogy tárt karokkal fogadják az embert. Persze, melyik bank nem akarja rábeszélni az embert a hitelre? És ez persze, hogy úgy megy, hogy mézes-mázasan fogadják az embert. Most hogy világválság van, a visszafizetendő hiteleken sem a bank bukik, hanem aki fizeti.”
 • 3. Ardilla 2008. október 31. 08:34
  „Szerintem igazságtalan elégségesre értékelni a bankokat azért, mert a cikkíró(k)nak nem adtak kielégítő választ.

  Ahhoz, hogy a bank minden részletre kiterjedő választ tudjon adni a hitelnyújtást illetően, valószínűleg sokkal több adatra van szüksége, mint amennyit a cikkírók megadtak. Ezt általában nem levelezéssel teszik meg, hanem úgy, hogy az ügyfél időpontot kér és személyesen befáradt egy bankfiókba. E-mailben komoly érdeklődő nem vár olyan választ, ami alapján biztosan és egyértelműen képes meghozni egy rá több évre kiható döntést, ezért a bankok sem fogják több oldalon keresztül taglalni a lehetőségeket. Ezen felül van egy olyan érzésem, hogy ha írásban túlságosan belemennének a részletekbe, másnap már úgy jelentkezne az ügyfél -kezében a kinyomtatott e-mailt lobogtatva- mintha az egy ajánlattétel lenne és követelné a hitel folyósítását.

  Bizonytalanság nyilván van a bankokban a hitelekkel kapcsolatban, de amennyit a válságról lehet hallani, szerintem nem nagyon van ember, akiben ne lenne. Vagy ez a cikk, azonkívül, hogy a bankokat akarja fikázni (bocs a kifjezésért), arról is szól, hogy a maradéknak, akihez még nem jutott volna el a válság híre, felnyissa a szemét?

  Joe Sixpacknak:
  cashflow kimutatás magyarázatát lásd http://209.85.135.104/search?q=cache:8qh9gExED7cJ:www.lizingpercek.hu/szotar-Cash-flow%2Bkimutat%C3%A1s.html+cash-flow+kimutat%C3%A1s&hl=hu&ct=clnk&cd=3
  historikus adat = a cég korábbi működésével kapcsolatos adatok”
 • 2. csambo 2008. október 31. 07:53
  „És a Raiffeisent nem sikerült megkérdezni?”
 • 1. Joe Sixpack 2008. október 31. 02:07
  „Hát ez igen, látom nyomják az inglish lengvidzst Magyarban. Historikus adatok, meg cash-flow, ami nékem histarikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győriek sem vesznek több autót idén?

Győr- A gazdasági válság a győri autószalonokat sem kíméli, ők azonban állják a sarat. Tovább olvasom