Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A Közút így látja a kátyútámadást a megye útjain

Győr-Moson-Sopron megye - A nonstop fagyás és olvadás miatt újabb és újabb kátyúk jelennek meg az utakon. A Magyar Közút Kht. szerint idén körülbelül 400 millió forint jut a megyei utak rendbetételére. De vajon jár-e kártérítés a lyukba fúródott kocsik tulajainak?Elsőként Győr belvárosához közel, konkrétan a Bem tér környékén kalandoztunk: az egyébként szép kertvárosi övezet labirintusra emlékeztető útjai a szokottnál is töredezettebbek voltak.


You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Nézegessen kicsi és nagy kátyúkat! Videó: Cseh Róbert.


Kriminális 82-es, s akkor a Bakony még messze is van

Innen Pápa felé vettük az irányt a 83-ason; a Győrt érintő főutak közül jelenleg tán ez van a legjobb állapotban. Legalábbis mi ezt tapasztaltuk a ménfőcsanaki leágazóig. Csanak úthálózatára mindezt már kevésbé mondanánk, mint ahogy a Veszprém felé vezető 82-es út is kriminális állapotban van.

Utóbbi főút a bakonyi szakaszon jelenleg különösen veszélyes: a jég gyakorlatilag méteres gödröket vájt az aszfalton.

A 83-as főút szintén volt már sokkal jobb állapotban; itt leginkább az út szélét tépázta meg az utóbbi hetek zord időjárása.

Az 1-es főút Győr közelében átlagos, viszont a Gönyű előtti szakaszon finoman fogalmazva is meggondolatlanság száguldozni.


Egy a millió közül.
Egy a millió közül.


Ha kárt tesznek járgányunkban a kátyúk


A bosszankodás mellett azonban komoly kárt is okozhatnak az úthibák a járművekben.

Aki bizonyítani tudja, hogy autója kátyú miatt rongálódott meg, az kártérítést kérhet az adott út kezelőjétől.

A bizonyításhoz egyebek közt érdemes fotót készíteni, tanút találni vagy rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni.


Kátyú Kunszigeten a Sick előtt. Fotó: Tilai Zoltán.
Kátyú Kunszigeten a Sick előtt. Fotó: Tilai Zoltán.


Kátyú okozta kártérítési igényt a Magyar Közút Kht. illetékes megyei igazgatóságain lehet bejelenteni.

Természetesen ha adott településen történik a kár, akkor a helyi önkormányzat jegyzőjéhez kell fordulni.

Utóbbi alól a szabályt erősítő kivétel, ha olyan főútvonal vezet át a településen, mely a Magyar Közút Kht. fennhatósága alá tartózik.A kátyúvonal gyors halála, avagy rövid élete

"A hétvégétől működik a magyarországi közúthálózat hibáinak bejelentésére szolgáló telefonon hívható országos kátyúvonal" – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter 2006 januárjában.

Nos, az ingyenesen hívható szám nem élt sokáig, 2006 nyarán a gazdasági minisztérium "bezúzta".

Helyette általános útügyi ügyfélszolgálati él, a hívások a Magyar Közút (MK) Kht.-hoz futnak be.

A szám (06 40 18-88-66) kék szám, vagyis bárhonnan helyi hívás tarifájáért lehet használni.
Pontosan kéretik a baleset dokumentálása!


Bármelyik hivatal is az illetékes, megvizsgálják és nyilvántartásba veszik a káreseményt, majd a biztosítási kárszakértő egyeztet a kárfelvétel részleteiről.

Ha a Közút Kht. elismeri az igény jogosságát, akkor már csak a társaság biztosító partnerének vizsgálata van hátra, ezután születik meg a végleges döntés.

A károsultnak igazolnia kell a kár keletkezésének körülményeit. Minél alaposabb bizonyítással áll elő, annál gyorsabb és egyszerűbb az ügyintézés.

Pontosan le kell írni, hol, mikor, mi történt, s érdemes ott a helyszínen fényképet készítenie, mind a kárt okozó kátyúról, mind a sérült gépjárműről.

Hasznos tanúnyilatkozatot is csatolni, illetve rendőrségi helyszínelés esetén a rendőrségi jegyzőkönyvet is.


A klasszikus.
A klasszikus.Elméletben sem egyszerű a bizonyítás: gyakorlatban állítólag még sokkal nehezebb

A károsultnak kell bizonyítania a kárigény összegének valóságátis, biztosítói kárfelméréssel, javítási számlával, egyéb dokumentumokkal.

És csatolnia kell a gépjármű forgalmi engedélyének másolatát is. Ez tehát az elméleti megoldás, más kérdés, hogy szóbeszédek szerint a gyakorlatban még nehezebb a személyes igazság(szolgáltatás) elérni.

Hányan jelezték kárigényüket? - Egyelőre válaszok nélkül

A kisalfold.hu feltette kérdéseit Légrádi Veronikának, a Magyar Közút Kht. szóvivőjének. Többek közt arra voltunk kíváncsiak, hogy Győr-Moson-Sopron megyében eddig hányan jelezték kárigényüket kátyúk miatt, s eddig mennyi pénzt fizetett ki ennek apropóján a Közút, valamint  az utak rendbetételére milyen nagyságú pénzkeretből dolgozhatnak 2009-ben -, de eddig nem kaptunk válaszokat.

Több 700 ezer forintot fizettek ki

"A 2009-ben tett bejelentések többségének elbírálása még folyamatban van. A kárigényeket a megyei igazgatóság összesíti, majd továbbítja a szerződött biztosítónak (Generali-Providencia Biztosító Zrt), amely megvizsgálja a bejelentést és a jogos igényeket megtéríti" – kezdte Légrádi Veronika.

"Győr-Moson-Sopron megyében 2009-ben eddig 74-en tettek bejelentést kátyúkár miatt, és a Generali-Providencia Biztosító Zrt. a károsultaknak 717 108 Ft összeget fizetett ki" – folytatta a Magyar Közút sajtószóvivője.


A Közút szerint így fest megyénkben a kátyúhelyzet. Forrás: Magyar Közút Kht.
A Közút szerint így fest megyénkben a kátyúhelyzet. Forrás: Magyar Közút Kht.


"Körülbelül 400 millió forint"

"A téli tisztántartási feladatok március 15-ig tartanak, ezt követően a burkolatjavítási munkákat Társaságunk a KKK-val (Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ) kötött éves szerződés alapján végzi el. A burkolatjavítási feladatokat az OKKSZ (Országos Közutak Kezelési Szabályzata) rendeletben meghatározott sorrend szerint írja elő az utak szolgáltatási osztályba sorolása és forgalomnagysága szerint" – magyarázta Légrádi Veronika.

Arra a kérdésünkre, hogy nagyvonalakban körülbelül mennyi pénz lesz az utak rendbetételére az idei esztendőben, a sajtószóvivő úgy felelt: "körülbelül 400 millió forint".

Meglátjuk, mire lesz elég ez a pénz.


A 2009. évi február havi gyors felmérés adatai szerint az országos úthálózaton lévő burkolat hibák száma így fest megyénkben. Forrás: Magyar Közút Kht.
A 2009. évi február havi gyors felmérés adatai szerint az országos úthálózaton lévő burkolat hibák száma így fest megyénkben. Forrás: Magyar Közút Kht.

A megye legnagyobb aszfaltlyukai

"Keressük a megye legnagyobb kátyúját! Fotózza le és küldje el képét az online@kisalfold.hu címre" - szólt felhívásunk alig pár hete.

Nos, a dicsőségesnek nagy adag jóindulattal sem nevezhető gyűjtemény folyamatosan bővül hála tudósítóinknak.

Érkezett már fotó Győr, Gyömöre, Bezi, Dunasziget és Abda mellől is.

A kíváncsi a megye legnagyobb aszfaltlyukaira kattintson ide.Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Alajos 2009. február 26. 17:28
  „Kedves Moderátor! ugye az én gépem romlott el: a hozzászólások két helyre vannak szelektálva nálam. Szóval már a számítógéppel támogatott levelezésben sem lehet bízni...”
 • 25. osztógép 2009. február 26. 12:31
  „a sok ingyenélő közút kht-st, akik egész nap kávézgatnak, meg pofáznak a semmiről zavarják ki kátyúzni, vagy utat építeni!!!!”
 • 24. Accentos 2009. február 26. 12:24
  „A Magyar Közút Kht által közzétett excel táblázat részlet igen jó,lehet vele pepecselni egypár embernek.Egy kiadja a feladatot:készíts egy kimutatást a kátyúkról a megye útjaira viszonyítva.egy megcsinálja,másik kettő-három bogarássza neki az adatokat.táblázat elkészül,valaki ellenőrzi,pontatlan,újabb két nap,mire kijavítva be lehet mutatni,visszaadják,mert nem szép a külalak(betűméret,szegély,stb...)azt is kijavítják,szóval unalmas időszakban,ha más nincs,táblázatot gyártani is jó,valamivel el kell foglalni a dolgozókat.félórás meló,hétfőtől péntekig el lehet vele szöszölni,és fontosnak érezzük magunkat,hogy mennyit dolgoztunk...Tudom,mert ezt csináltam sokáig,pl az új nullás esetében is.és hány ember foglalkozik ilyen semmitérő feladatokkal!Az út minősége szar,de papíron minden stimmel.egy km úthoz 40-50 kg papír társul,egypár autópálya meg gyorsforgalmi már felépült papíron...”
 • 23. szabi14 2009. február 26. 11:55
  „Felújították a 85-ös Veszkény Kapuvár közötti szakaszát,ahonnan kivették a mintákat az ott van hagyva isten hírével,meg ráadásul már kezd nyomvájusodni 2 hónapos aszfalt.Kapuvár után ahol rosszabb volt az aszfalt ott csíkokban felmarták beaszfaltozták,nem szőnyegeztek mert az drága. Így több a lesz a kátyú a marások szélénél a "megfelelő technológia" miatt.Nocomment”
 • 22. Alajos 2009. február 26. 11:34
  „Mint sok máshoz, az útépítéshez-fenntartáshoz sem értek. De azt tudom, hogy ha nincs repedés a burkolaton, akkor délután nem telik meg olvadékvízzel, éjjel nem lenne minek megfagyni, és így nem lenne feszítő erő sem, ami a repedést holnap délutánra a duplájára növelné. Vagyis, mint az osztrákok, már a repedést kezdik el "kezelni"! Kátyúzás magyar módra: Kisteherautó megáll a felező vonalon, két ember kiszáll, a platón levő fekete maszatból két lapátnyit beleszuszakol a kátyúba. Gumicsizmás lábbal kicsit megtapossák, majd egy jól irányzott ütés a lapát hátával, egy köpés áldásként, és a sárga kisteher már félre is áll; mehet a forgalom. Mindez délelőtt 10 órakor. Délután 4-kor a kátyúban már csak mutatóban van a maszatból, az éle borotvaéles, a mélysége 2 centivel nagyobb... Szóval ez így csapnivaló selejt.
  Kártérítés: annyira csak kevesen bolondok, hogy a nagy sebesség miatt igazi nagy károsodás érje a gépkocsit. A sok kisebb becsapódás meg majd az átvizsgáláskor jelentkezik, de szegény gömbcsukló, csapszeg, stb. nem vezet naplót, hogy a cseréhez összejött behatásokat hol szerezte... Hol? hát a mi kétszámjegyű főútvonalainkon! És akkor az életveszélyes padkákról nem is beszéltünk. Hová lesz az ilyen -olyan adókból befizetett rengeteg pénz? Tényeket, ha lehet, mert a mellébeszéléstől már undorom van!”
 • 21. HarconaMarcos 2009. február 26. 11:29
  „Az az egyik dolog, hogy hogyan vannak elkészítve az utak. (Szarul.)
  Az pedig a másik, hogy az állandó olvadás-fagyást aránylag egyszerűen meg lehetne előzni. (Feltételezem, hogy nem az aszfalt hőmérséklete nem mehet 0 fok alá, hanem az olvadó-fagyó víz teszi tönkre.)
  Legalább a városban meg kellene próbálni -mondjuk- a négysávos utakon, hogy tisztességesen eltakarítják a havat. A munkaerőnek mondjuk nem segélyt fizetnek, hanem hólapátolást, a szállítási költség pedig biztos kisebb mint az új út ára.”
 • 20. márkinédöblablabla 2009. február 26. 11:25
  „sokszor hallottam már magyar útépítőket arra hivatkozni, hogy természetes, hogy ilyen gyorsan és ilyen mértékben romlik útjaink minősége, hiszen"extrém" időjárási körülmények között ez a normális. muhaha!
  persze Ausztriában, ahol legalább ennyire "extrém" hőmérsékletingadozások figyelhetők meg, ez nincsen így.
  érdemes még megjegyezni, hogy a hiperszar minőségű magyar utakat (sokszor rendesen elkészített útalap nélkül) gyakran azok a külföldi tulajdonú cégek csinálják, akik hazájukban ilyen kókler munka után évekig nem kapnának útépítési megbízásokat. nem mintha a magyar útépítők jobb minőséget csinálnának, nekik is lekell tejelniük a pártfinanszírozási lecsóba valót.”
 • 19. zotya975 2009. február 26. 11:17
  „Hát ja a felfestések se vmi nagy eresztések. A multkor jöttem heze éjjel esőben, még nem ismertem a járást arra, vmi rémálom volt. Se a felezővonalat nem láttam, se az út szélét, a fényvisszaverő póznák se voltak meg, még jó hogy volt nyomvájú, inkább csak éreztem, hogy jó helyen megyek.”
 • 18. thalis 2009. február 26. 11:14
  „Kárigény? Nem csak akkor keletkezik ám kár, amikor kitörik a kerék! Ezektől a gödröktől szépen lassan, de biztosan elhasználódik a futómű, ami majd műszaki vizsga előtt derül ki.

  Ja, hogy az lenne a természetes kopás??”
 • 17. thalis 2009. február 26. 11:08
  „Lobbo71 (10)!

  ...és ez nem is csak a kátyúkra igaz, gondoljunk csak az évente újrafújt útburkolati jelekre. Szépen megy rá a poros/sáros aszfaltra, pár nap múlva már alig látszik, sötétben esőben meg semennyire.

  Nyilván ez is valakiknek sokkal jobban megéri, mint egyszer egy normális réteget felvinni.”
 • 16. rebetli 2009. február 26. 10:35
  „Tmoda:Én is olvastam a kanadai kátyuzást! Nálunk kimegy egy nagy autó,kisérőkkel,stb. de jó páran vannak.
  Van egy lyuk:Na mire gondolnak a tömködők? Hát az anyósukra! Ezért tömnek szarul!
  Utálják az anyóst!”
 • 15. nanemá 2009. február 26. 10:21
  „Kodály Zoltán út, Ifjúság krt, stb... Az egész Győrt fel lehetne sorolni!”
 • 14. k 2009. február 25. 23:12
  „a három millió kátyú országa”
 • 13. k 2009. február 25. 22:33
  „Ha bele gondolok hogy egy olyan úton történik a kár, ahol nagy a forgalom , és konkrétan leállok "helyszínelni" és persze nem elég hogy az utat elfoglalom, hogy fényképeket készítsek, kihívom a rendőröket , és persze tanút is keresek, aki lehetőleg látta és mondjuk mögöttem jött, és nem is került el és képes eskü alatt is vallani.
  Majd ezután ha a rendőrök - mert azért az a biztos- is lehelyszíneltek, elmegyek fénymásoltatni,és másnap kiveszek egypár nap szabit és a hivatalba sorba állok.( ha mákom van, elsőre eltalálom kihez tartozik az út ) Majd valaki méltóztatik velem foglalkozni és ők is megvizsgálják a dolgokat, kivallatják a kátyút, a kocsit meg a tanút.(Ha a tanú családtag-"összejátszanak"-, lehet nem is fogadják el.) stb, stb, Mert "a károsultnak kell bizonyítania a kárigény összegének valóságát is, biztosítói kárfelméréssel, javítási számlával, egyéb dokumentumokkal" Tehát futok még pár kört a biztosító, a szerelő (az se mindegy melyik szerelő csinálja meg)meg mindenféle hivatal ahonnan beszerzem az "egyéb dokumentumokat" és ha szerencsém van csak hónapok kérdése hogy megtérítsék a káromat.Hurrá !!!!
  És a lényeg: "Ha a Közút Kht. ELISMERI AZ IGÉNY JOGOSSÁGÁT, akkor már csak a társaság biztosító partnerének vizsgálata van hátra, ezután születik meg a végleges döntés." - és ha ez igy megy, mert hát magyar országon vagyunk-.háááááááát nem csodálom hogy sokan nem jelzik a kárt.Nem mindenkinek van ideje, szabadsága rohangálni,sorban állni. Inkább lenyelik a kárt. Jól ki van ez találva kérem.
  Nem kellene inkább normálisan aszfaltozni? Mindig csak foltozás, és az sem tökéletes, mert akkora hupnit tesznek, hogy beköszön a lengéscsillapító, és az sem tart sokáig.
  Lehet hogy a kátyúk eltüntetésének a technológiájával van gond?
  Erre mondaná Ferenc- elqrtuk”
 • 12. 01010 2009. február 25. 22:24
  „<a href="http://img131.imagevenue.com/img.php?image=96893_b090220_122_904lo.jpg" target=_blank><img src="http://img131.imagevenue.com/loc904/th_96893_b090220_122_904lo.jpg" border="0"></a>
  [URL=http://img131.imagevenue.com/img.php?image=96893_b090220_122_904lo.jpg][IMG]http://img131.imagevenue.com/loc904/th_96893_b090220_122_904lo.jpg[/IMG][/URL]
  [url=http://img131.imagevenue.com/img.php?image=96893_b090220_122_904lo.jpg][img=http://img131.imagevenue.com/loc904/th_96893_b090220_122_904lo.jpg][/url]”
 • 11. Ágnesom 2009. február 25. 17:55
  „Az Ipar utcába Kiskut u. és Puskás T. u közti szakaszt tavaly október novemberbe felszedték, és ujra aszfaltozták. Mára az öt aknafedélből háromnál feljött az aszfalt nagy gödrökbe mennek az autók. A jó aszfaltot minek kellett felszedni? A buszmegálloknál kellett volna kijavitani az aszfaltot, és nem a jót elrontani. Ezért is kaszált biztos valaki szépen, csak az a baj, hogy ezt is mi fizetjük ki.”
 • 10. Lobbo71 2009. február 25. 16:47
  „Amíg ebben az országban minden útfelújítást a haverok cége nyer meg, addig ez lesz. Ha minden utat évente fel kell újítani, akkor sokkal többet lehet ellopni, mint ha megcsinálnák rendesen.
  Királyság kéne ide, akkor csak egy családot kellene eltartanunk az adóból.”
 • 9. pampus 2009. február 25. 13:12
  „Ez a "kátyú" téma olyan, mint az országunk! Nincs gazdája,vagy nem ért hozzá ,vagy nincs akik felelősségre vonná a tehetségtelenségért!”
 • 8. Sabbione 2009. február 25. 12:11
  „Enesén is foltoztak,de négy nap után már semmi nem volt a kátyúkban! Ráadásul amikor megcsinálták úgy tömörítették az aszfaltot,hogy gödör volt a közepén! Még véletlenül sem volt szintben az úttal! :D
  Ezt nem tanítják? Miért fizetünk az államnak? Azért ,hogy egy évben hatvanszor megcsinálják ugyanazt a kátyút,amit lehet egyszer is elég lenne,természetesen szakszerűen!?
  Az óvári kpm-et csókoltatom! Hozzájuk tartozik az ominózus út!”
 • 7. Judytka 2009. február 25. 11:58
  „Hetek,hónapok óta a kátyúkat mutogatják,és nem történik semmi.Akkor mire jó ez?Bosszantásra?Aki közlekedik így is,úgy is "belefut"”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigány Kisebbségi Önkormányzat is együtt érez

A Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat a tatárszentgyörgyi események tükrében… Tovább olvasom