Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A hegyközség egységes arculata

Győrújbarát - Óriásplakátok jelzik hamarosan a Pannonhalmi-dombvidékre és Sokoróaljára vezető utaknál, hogy az utazó a Pannonhalmi borvidékre érkezett, a környék szőlészeinek, borászainak hivatalos honlapja pedig már működik.
Fontos eseménynek számít a Pannonhalmi borvidék történetében, hogy csaknem egy éve a törvényi szabályozás változásának következtében a korábbi hét hegyközségét egybeolvasztotta. Ezért a járulékbevételből és az állami támogatásból összejön annyi pénz, hogy a Pannonhalmi borvidék hegyközsége a győrújbaráti polgármesteri hivatalban – a borvidék földrajzi központjában – irodát tud működtetni, főállású, felsőfokú szőlész-borász végzettséggel rendelkező hegybíróval. Hangyál Balázs a hegybíró, aki a 30/756-8789-es számon hívható. Dr. Vaszari László pedig a hegyközség elnöke, aki a tegnapi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy tavaly az egybeolvadásból adódó adminisztrációs, nyilvántartási teendőket is teljesítették, a származási bizonyítványokat kiadták, a szüreti jelentéseket továbbították.

Tavaly hektáronként átlagosan 48 mázsa szőlő termett a környéken és az itt készült borok 18 százaléka palackban kerül forgalomba.

A hosszú ősznek hála illatos borok érlelődnek a pincékben, és szintén ennek köszönhetően a szőlővesszők jól beértek, ami már az idei termés ígéretét rejti.

A Pannonhalmi-dombság, a dűlők, a szőlőtőkék szépségét is szemlélteti a borvidék egységes marketingje. Képünkön Hangyál Balázs hegybíró és dr. Vaszari László hegyközségi elnök. Fotó: H. B. E.
A Pannonhalmi-dombság, a dűlők, a szőlőtőkék szépségét is szemlélteti a borvidék egységes marketingje. Képünkön Hangyál Balázs hegybíró és dr. Vaszari László hegyközségi elnök. Fotó: H. B. E.

Jelenleg a metszés folyik a dűlőkben. A Pannonhalmi borvidék hegyközségéhez 13 település, 620 hektárnyi szőlőtermő terület és 504 termelő tartozik. A borvidéken tavaly 6,5 hektárra új tőkéket telepítettek, 18 hektáron a szerkezetváltási támogatás révén a támberendezést újították fel. Érdemes ezt a fajta uniós támogatást idén is minél több termelőnek kihasználnia. Ebben is segíthet a hegyközség, amely köztestületként közigazgatási, szakmai és érdek-képviseleti feladatokat is ellát. Az is pályázatainak köszönhető, hogy a borvidék 1,1 millió forintot nyert arculatteremtésre, logó, honlap létrehozására, 1,6 millió forintot négy óriásplakátra az Agrármarketing Centrum kiírása alapján. Szlogenje is lett a Pannonhalmi-dombság szőlőtermelőinek, pincészeteinek, ami a hagyományokat idézi: „Teremtett borvidék".

Dr. Vaszari László elmondta: tulajdonképpen annak a pénznek egy részét igényelhették vissza közösségi marketingcélokra, amit forgalomba hozatali járulékként fizetnek be a termelők. A legközelebbi ilyen pályázati lehetőségen egy, a borvidéket és hegyközségét bemutató albumhoz szeretnének támogatást nyerni. A hegyközség bormarketinges munkáját segítő Medius Iroda vezetője, Száraz Lajos azt mutatta be, hogy a www.pannonhalmiborvidek.hu címen elérhető, angol nyelven is olvasható honlap szakmai információkat nyújt a borászoknak, turisztikai tudnivalókat az idelátogatóknak és a borvidék szépségét is szemlélteti, többek közt légi fotók révén.

Olvasóink írták

 • 4. pax-- 2009. január 24. 08:45
  „Korrekt tájékoztatás!

  "hét hegyközségét egybeolvasztotta. Ezért a járulékbevételből és az állami támogatásból összejön annyi pénz, hogy a Pannonhalmi borvidék hegyközsége a győrújbaráti polgármesteri hivatalban - a borvidék földrajzi központjában - irodát tud működtetni, főállású, felsőfokú szőlész-borász végzettséggel rendelkező hegybíróval."

  Örülök, hogy Győrújbarát lett a központ!”
 • 3. fortuna54 2009. január 23. 13:43
  „Elemér.Már jobb lenne,ha a kinai fal másik felén cincognál.Ha nem köt semmi M.országhoz,fogd be a szádat.”
 • 2. Primax 2009. január 22. 21:38
  „ELEMÉR for PRESIDENT ! ! !”
 • 1. elemér 2009. január 22. 19:59
  „Ez már nékem sinentul van, söt tengeren tul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalkorú bandát számolt fel a rendőrség

A rendőrség felszámolta azt a 16, gyermek, illetve fiatalkorú srácból álló bandát, akik tavaly… Tovább olvasom