Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A Győri Antológia Kör szépirodalmi pályázatának eredményhirdetése

Április 7-én a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban hirdetett eredményt a Győri Antológia Kör a közelmúltban meghirdetett szépirodalmi pályázatára beérkezett munkákkal kapcsolatban.
Csáky Anna, az antológiakör vezetője megnyitó beszédében köszöntötte a megjelenteket: a pályázókat ill. hozzátartozóikat és az antológiakör tagjait. Röviden ismertette a kör kulturális és alkotó tevékenységét, idei terveit, majd a bírálóbizottság (Cseke J. Szabolcs, Rácz Katalin, Varga Lajos Dániel) nevében Varga Lajos Dániel értékelte a 33 pályázó 98 beérkezett pályamunkáját:

Az általában közepes színvonalú alkotások között akadt néhány ígéretesnek mondható, közlésre is érdemes vers, ill. elbeszélés.

A pályázat meghirdetése arra irányult, hogy a kiírók felkeltsék az érdeklődést az antológiakör iránt, valamint hogy az írást kedvelő tehetségeket a körbe bevonják. Szándékuknak az volt a célja, hogy az irodalmi ízlést nyilvánvalóvá tegyék. Azt a pályázót részeltették előnyben, aki a magyar irodalmi hagyomány óvására törekedett, újra gondolva, hogyan követhető a humanista emberbarát eszmény, és mi veszélyezteti e nemes eszményt manapság. A veszélyezettség ellenére az író, alkotó ember újra fogalmazza szándékait, arra vágyik, hogy szeressék, hogy legyen társa, szövetségese. A mai ember ugyanis szeretetlenségben él – állapította meg Varga Lajos Dániel – társtalan, magányos. Nem szeret simogatni, hanem ütni, verekedni (akciófilmek). Menekül az idill elől. Inkább pusztítja, mint gyarapítja önmagát. A jó író a szépet, az igazságot, a nemes szándékot észreveszi, képviseli, a rosszat leleplezi. Ennek számos módja lehet: a komoly, tragikus, komikus, gúnyos, keserű stb. hangvétel például. Az írások iránti igénynek erkölcsi, esztétikai és egyéni, alkotói fedezete van. Az is fontos, milyen az író viszonya a magyar és a világirodalmi hagyományokhoz. Utánozza, vagy megújítja? Alkalmazza, vagy tesz hozzá valamit?

További fotókért kattintson ide!


A pályázók zöme – folytatta Varga Lajos Dániel – még nem tudatosan, inkább ösztönösen ír. Az írások alapját – helyesen – egyéni élmény képezi, fontosabb azonban a mit és hogyan írjunk? kérdése. A vers nem csupán rímekbe szedett szöveg, a próza nem tudósítás. A sokszor megírt témákat (szerelem, szeretet, magány, vágyódás, öröm, fájdalom, jókedv, bánat, tragédia, hazugság, gonoszság, őszinteség, alázat, gőg stb.) újra lehet fogalmazni. Minden generáció újra gondolja örök eszményeit, újra alkotja önmagát. Tisztázza viszonyát a világgal.

A pályamunkákat a fentiek figyelembevételével három csoportba osztotta a bizottság: gyenge, közepes és (viszonylag) jó teljesítmények. Külön értékelte a fiatalkorú alkotók munkáit.

A gyengének minősített írások sem világlátásban, sem stílusban nem mutattak fel különleges erényeket. A „közepesek" szándékukban voltak értékelhetőek: a jó és az igaz észrevételében. A viszonylag jó alkotásokban már kiolvashatóak voltak a világhoz való egyéni vagy közösségi viszony körvonalai. Helyenként a nyelvhasználatban is fellelhetőek voltak az igényességre való törekvés elemei.

A beérkezett írások alapján a bizottság három pályázót (Gősi Valéria, Stein János, Varga Nóra) meghívott az antológiakör tagjai közé, és hat szerző munkáját díjazta. A felnőttek között vers kategóriában első díjat kapott Kutasi Károly, próza kategóriában Morvai Csaba, második díjat Mészely József (vers), és Szőcs Henriette (próza). A fiatalkorú pályázók között a bizottság első díjjal jutalmazta Körmendi Tamarát (vers) és Hegedűs Hajnalkát (próza). Mindegyik díjazott oklevelet és néhány könyvet (Győri antológiák, a kör tagjainak egyéni kötetei) kapott ajándékba, pályamunkáik pedig, külön fejezetet alkotva, megjelennek majd az idei antológiában. A bizottság tagjai egy-egy Győri antológiát nyújtottak át a pályázat többi résztvevőjének is.

(Az át nem vett díjak és jutalmak elvihetőek lesznek csütörtökönként 14.30 és 16.30 között a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár földszinti klubjában az antológiakör tagjaitól).

Molnár György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati támogatás a győri egyházmegye iskoláinak

Informatikai fejlesztésekre és energetikai korszerűsítésre, a diákok szabadidős tevékenységének és a pedagógusok továbbképzésének támogatására csaknem 230 millió forintot nyertek el a győri katolikus egyházmegye iskolái pályázat útján a mostani tanévben. Tovább olvasom