Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

A Duna folyó történetéről nyílik kiállítás Győrött

A Duna folyó történetét bemutató kiállítás nyílik kedden Győrött a Xántus János Múzeumban. Az esztergomi Duna múzeum tárlata uniós támogatással megvalósult projekt eredménye, amelybe más magyar és szlovák múzeumok, köztük a Duna-kiállításnak helyet adó győri közgyűjtemény is bekapcsolódott.

A folyó, amely éltet és összeköt – A Duna című kiállítás, amely július 31-ig látogatható, áttekintést ad a Duna történetéről, egyebek között a római birodalomban betöltött határfolyó szerepéről, a folyó mentén zajló török kori életről, a XIX. századi hajózásról és hídépítésekről - mondta Szalkai Tímea, az esztergomi múzeum igazgatója hétfőn az MTI-nek.

A tárgyi emlékek, makettek felidézik az évszázadok alatt kialakult népi mesterségeket, köztük a viza-halászatot, az aranymosást, a faúsztatást. A kiállítás elvezet a mába és aktuális árvédelmi, illetve természetvédelmi kérdésekre is keresi a választ a közgyűjtemény eszköztárának felhasználásával.

Az esztergomi és a győri Xántus múzeum mellett a visegrádi közgyűjtemény és a szlovákiai Érsekújvár múzeuma mintegy 94 ezer euró támogatást kapott a közös projektre – mondta Székely Zoltán, a Xántus múzeum művészettörténésze korábban az MTI-nek.
Ebből a forrásból különböző tematikájú bemutatókat rendeztek, a tárlatok anyagának összeállítása során szakmai konzultációkat folytattak. Miután saját kiállítását már valamennyi múzeum az érdeklődők elé tárta, az idén rotációs rendszerben körbeviszik a kiállításokat valamennyi helyszínre.

Győrben elsőként az esztergomi múzeum "vendégkiállítását" láthatják az érdeklődők a magyar-szlovák közös projekt jóvoltából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszaki szakoktató-jelöltek sikerei

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciák a szakmai megmérettetés igen fontos fórumai, a… Tovább olvasom