Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A Bárány testvérek filmes sikere

Győr - Bárány Krisztián és testvére, Dániel régi álma, hogy saját filmes céget alapítsanak. Az ehhez szükséges első lépéseket már meg is tették, hiszen első két animációs filmjükkel szép sikereket értek el.
Bárány Krisztián a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen történelmet és kommunikációt tanul. Az iskola mellett a Magyar Televízió Kamera Hungária-díjas Múltkor című történelmi magazinjában dolgozik. Több anyagot készített már a televízió részére, melyben öccse is segítette őt. Dániel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, emellett tanfolyamra jár, hogy a szakmához szükséges vágóprogramokkal jobban megismerkedhessen.

A testvérek első két animációs rövidfilmjükkel olyan sikert értek el, ami sok kezdő filmkészítőnek csak az álma lehet: egy pályázaton a női esélyegyenlőség témájában készítettek animációs rövidfilmet. Filmjükben olyan magyar nőket emeltek ki és jelenítettek meg, akik tevékenységükkel elősegítették a nők egyenlő jogainak biztosítását. A Jólét Alapítvány által rendezett pályázaton a szakmai zsűri az animáció mondanivalója és a jó képi megoldások miatt különdíjat ítélt oda a Bárány testvérpárnak. Az alapítvány ígérete szerint a fiúk által készített kisfilm a televízióban és a mozikban társadalmi célú hirdetésként lesz látható.

A fiúk animációs kisfilmet és ebből egy televíziós változatot is készítettek
a Magyar Nemzeti Múzeum A szépség óhajtása címet viselő időszaki kiállításához, amely augusztus 20-ig még megtekinthető.

A kiállítás, melynek témája „öltözködéskultúra az 1700–1815 közötti Magyarországon", főként a nemesi, főúri élet szokásait mutatja be – a Bárány fivéreknek ehhez kellett reklámfilmet készíteniük. A kisfilmet a múzeum honlapján és a Magyar Nemzeti Múzeum épületében folyamatosan vetítik.

A szakmabeliek közül sokan mondták már Dánielnek és Krisztiánnak is, hogy rendkívüli kincs az ő kapcsolatuk: a filmkészítéshez mindenképpen szükséges a baráti viszony, az összhang. A testvérek esetében ez eleve adott, így ez jó munkakapcsolatot biztosít számukra. „Egymást igazán jól kiegészítjük. Én vagyok az ész, ő a kéz" – mondta Krisztián.

A kisebbik Bárány fivér a vágótechnikát önszorgalomból, autodidakta módon sajátította el. Dani a látványt adja, Krisztián a szövegeket írja. Egy filmnek viszont fontos része a zene is, ezt a testvérpár egyik barátja, Szentiványi Péter készítette a fiúk által elmondott gondolatok, érzések alapján.

Első két animációs filmjükkel szép sikereket értek el – a jövőre nézve ez mindenképp jó referencia lehet számukra.

Egyetemistaként egyedül kell megállniuk a lábukon, így folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket az interneten és egyéb fórumokon is. Egy dokumentumfilm készítésére már be is adták a pályázatukat, ennek eredménye szeptemberre várható. A dokumentumfilm témáját egyelőre titokként kezeli a Bárány testvérpár, de annyit elárultak, hogy mindenképp a magyar kultúrának egy fontos szeletével foglalkoznának. Szülőfalujukért, Gönyűért is szeretnének tenni valamit a fiúk: a gönyűi hajóshagyományokról készítenének egy dokumentumfilmet. Ahogy idejük, energiájuk engedi, augusztusban szeretnének még két másik pályázatra is felkészülni.

Olvasóink írták

 • 8. Secret 2008. október 28. 11:58
  „Gratulalok!!!
  Nagyon ugyesek vagytok:)”
 • 7. Szentiványi Péter 2008. augusztus 24. 20:07
  „Gyerünk BariBros.! Hajat rá! Köszönöm a megemlítést!

  Üdv.

  Peti”
 • 6. SZ. G. 2008. augusztus 21. 11:27
  „Hajrá Fiúk

  csak így tovább..

  a menyét.”
 • 5. Tóth Krisztina 2008. augusztus 19. 08:07
  „Gratulálok Krisztián és Dani!
  További sok sikert kívánok!
  Puszi: Kriszti”
 • 4. Herczeg Adél 2008. augusztus 18. 22:00
  „Gratulálok én is!!!:-)

  Ez nem semmi... Tényleg le a kalappal.. Krisztián, a lakásavató bulin, vagy előtte megmutathatnád a filmet:) Tökre kíváncsi lennék..
  Na majd beszélünk, ha máskor nem, 20.-án.

  Pussz: Hercegnő;)”
 • 3. CP 2008. augusztus 18. 13:58
  „ez az, hajrá Bari Brothers!!! :)”
 • 2. Horváth Ádám 2008. augusztus 18. 12:57
  „Szevasztok Királyok!!!

  Beszkenneltem az újságos verziót, már fel is tettem a tárhelyre! De csak Justin miatt! :-))))))

  Büszke vagyok Rátok! Tessék csinálni tovább...tovább...! És vigyázzatok a Kiki mappára! :P

  na csók
  A.”
 • 1. Lakatos Attila 2008. augusztus 18. 10:23
  „Kiki, Dani!

  Gratulálok a sikereitekhez! Büszke vagyok Rátok!
  Szívesen megnézném a filmeket...
  Amennyiben bármiben tudok segíteni tudjátok hol találtok.
  Csak így tovább!
  Baráti üdvözlettel: Lakatos Attila”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskola- és óvodamentők Tápszentmiklós

Tápszentmiklós - A Győrtől 30 kilométerre fekvő Tápszentmiklós óvoda- és iskolamentő akciójával… Tovább olvasom