Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

150 ezresből lett 2 milliós tartozás

A hiteltörlesztés elmaradása nagyon sokba kerülhet. Már az nagy baj, ha nem tudják fizetni a részleteket, de még ezt is lehet tetézni – ezt mutatja annak a családnak az esete is, amelynek 150 ezer forintos tartozása 2 milliósra nőtt – jogszerűen.
Másfél éve működik megyénkben pénzügyi tanácsadó iroda, s számos ingyenesen tanácsot kérő esete bizonyítja, hogy az eleinte segítséget jelentő kölcsön miatt még rosszabb helyzetbe kerülhet egy család, mint a hitelfelvétel előtt. Akkor, ha nem körültekintően gondolták át lehetősé-
geiket. Dr. Rácz Sándor irodavezető beszámolt lapunknak egy kétgyermekes család esetéről, amelyik 700 ezer forint kölcsönt vett fel lakásfelújításra. A lakásra került a jelzálog s fizették is rendesen a részleteket évekig. Így „lefogyott" a tartozás 150 ezer forintra. De akkor a férj munkanélküli lett és hónapokig nem törlesztettek. Itt követték el az első nagy hibát a jogász szerint.

– Ha azonnal bemennek a bankba, amikor először nem tudtak fizetni, könnyebben választhattak volna a lehetséges megoldások közül. Ha eljönnek tanácsadásunkra, azt is elmondjuk, mit gondoljanak végig, mit kérdezzenek meg. Viszont a nemfizetés idejére kamatos kamatot számított fel a pénzintézet, jogszerűen. S mivel a felszólításokra se reagált a hiteles, az utolsó már arról szólt, hogy vagy egy összegben kifizeti tartozását, vagy azt végrehajtónak adják át – magyarázta a szakember és hozzátette: meg tudott állapodni a család a törlesztőrészlet csökkentéséről, de az új szerződésnek díja volt és a büntetőkamatot tőkésítették, úgy tették hozzá a tartozáshoz, mintha kölcsönként felvették volna azt is. Így 680 ezerre nőtt a tartozás; csaknem ugyanott tartottak, mint az elején.

Az új megállapodásba belekerült, hogy ha egy hónapnál többet csúszik egy részlet, a szerződést a bank felbontja. Mikor a feleség is munkanélküli lett, megint nem fizettek, és sajnos ez történt. Megint nem mentek be a bankba egyezkedni, itt követték el a második hibát, nem tanultak az előzőből. A megszegett egyezség és a késedelem miatt 900 ezer forintra nőtt a tartozás, ezért a bank ajánlatot küldött nekik nemrégiben: tovább mérsékelte a törlesztőrészletet, de kitolta a futamidőt. Eszerint 2020-ig összesen 2 millió forintot kellene visszafizetni. Nagy probléma ez az alkalmi munkákból élő szülőknek, de csak az tanácsolható nekik, tárgyaljanak a bankkal, mert a végrehajtás nagy rizikót jelent.

Dr. Rácz Sándor arról is beszélt lapunknak, hogy a hasonló ügyek mellett devizahitelesek is fordulnak hozzájuk, kevesebben, mint korábban, de van egy olyan réteg, amelynek ma is gondot jelent az euró- vagy frankalapú kölcsön. Többen reménykednek, mert néhányan pert nyertek a bank ellen az árfolyamváltás számolása miatt, de nem azonos minden hitelfelvétel. A fogyasztói csoportok esetében is jól gondolják meg az emberek, hogy döntenek – figyelmeztet az irodavezető, mert még mindig sokan azt hiszik, így hitelhez juthatnak.

Ügyfélfogadás. A PSZÁF támogatásával működtetett pénzügyi tanácsadás Győrben az Arany János utca 28–32. szám alatt (III. emelet) hétfőn, szerdán, pénteken 9-től 13, kedden, csütörtökön 13-tól 17 óráig tart nyitva. Érdeklődni a 96/431-308-as számon, a gyor@penzugyifogyaszto.hu e-mail címen lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor jár a jubileumi jutalom?

A bérkövetelés három évig nem évül el. Ezért kérdezem: nekem valóban nem járt a jubileumi jutalom? -… Tovább olvasom