Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Y generáció: komoly elvárások a munkáltatókkal szemben

A fiatal pénzügyi szakemberek többsége elhagyja a munkahelyét, ha karriervágyai nem teljesülnek.

A 21. század fiatal pénzügyi szakemberének magabiztos és világos jövőképe van karrierjéről, biztos állás és pénz motiválja – derül ki a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Accociation of Chartered Certified Accountants) és a világ egyik vezető tanácsadó cége, a Mercer kutatásából.

A kutatás – amit „Y generáció: A potenciál felismerése" (Generation Y: Realising the potential) névvel jegyeztek – rámutat arra, hogy a szakma legifjabb tagjai dinamikus karrierre és ösztönző munkahelyre vágynak.

A felmérésben résztvevő fiatal szakemberek 1980 után születtek, és pénzügyi vagy könyvelői területen dolgoztak az elmúlt 12 hónapban.
A munkáltatók számára ez a kutatás felhívást jelent a jövőre nézve, ugyanis ha nem fektetnek kellő tőkét a fiatal szakemberek felkarolásába, könnyen elveszíthetik a tehetségeket.

A több, mint 3200 választ számláló kutatás a világ 122 országának részvételével az egyik legjelentősebb felmérésnek számít, amely a fiatal korosztály munkavállalásával foglalkozik. Rendhagyó módon vezető világszervezetek is részt vettek az interjúban, hogy bepillantást engedjenek a frissen végzett szakemberek hatásos menedzselésébe. Többek között a Santander, a Hays, Aviva, a KPMG, és az Unilever is válaszolt a kérdésekre.

Bár a tanulmány szerint az Y generáció pénzügyi szakemberei elégedettek jelenlegi helyzetükkel, aggályaikat fejezték ki a jövővel kapcsolatban, utalva arra, hogy a szervezetek nem képesek számukra megfelelő előrejutást biztosítani.

“Az Y generáció pénzügyi szakemberei okos tervezők. A kutatás szerint keményen dolgoznak, de gyors és egyértelmű jutalmazást várnak cserébe. Az új generáció karriervágyainak kezelése és szakmai előrejutásának átláthatósága kulcsfontosságú lesz a munkáltatók számára ahhoz, hogy betarthassák ígéreteiket. Ha a munkáltató ezt nem érti, komoly kockázatot vállal a későbbiekben, különösen, amikor a gazdasági helyzet javulni kezd." - mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

A kutatás további kulcsfontosságú megállapításai

Pénzügy: ennek a korosztálynak a jutalmazáson kívül a versenyképesség is mérvadó. Ezenkívül azonban megfelelő munkaszerződést is akarnak: pénzt, optimális munkaidőt, és egy olyan környezetet, mely megbecsüli személyes értékeiket.

Létfontosságú a gyakorlati tanulás: mind a munkáltatók, mind maga az Y generáció a gyakorlati tapasztalásban látják a szükséges pénzügyi ismeretek elsajátításának sikerességét. Ez a generáció a személyes tanulás híve, és sokkal kevésbé bízik az elektronikus tanulásban, mint azt sokan gondolták. A szervezeteknek széleskörű lehetőséget kell biztosítaniuk a gyakorlatra is, hogy hatékonyan alkalmazhassák ezt a generációt.

Légy vonzó, légy más: a munkáltatóknak a szakmai előrejutással kapcsolatos lehetőségeket kell középpontba állítania ahhoz, hogy vonzóvá váljon az Y generáció számára. A felmérés szerint ez a generáció, habár értékeli a munkahelye biztonságát, készen áll elhagyni azt, ha karriervágyai nem teljesülnek.
Olvasóink írták

 • 2. anuvuk 2010. augusztus 28. 16:41
  „Ne az " ellehet húzni" elv érvényesüljön, az szerencsére már elmúlt !!
  A fiataloknak, - nyugalom,csagavér,- szokják meg a pénzért, ha tetszik, ha nem, megkell dolgozni!!!
  Az országunkat nekünk kell felépíteni, a Haza szeretete, legyen, szent és sérthetetlen !!!!

  " Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 1. janika 2010. augusztus 26. 18:26
  „Ja kérem a pénzért meg kell dolgozni! Nem lehet mindenkinek politikusi több "nyerges" állása ahonnan dől a lé teljesítmény nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Heineken 42 százalékkal növelte profitját

A Heineken magyar részlege, a soproni székhelyű Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. 4-5 százalékos… Tovább olvasom