Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Túl a mélyponton a brit gazdaság

A brit gazdaság túljutott a recesszió mélypontján, de a határozott fellendülés még odébb van, és komoly a kockázata az újabb visszaesésnek.

A BCC, amely 5.600 brit vállalat üzleti adatai alapján állította össze új elemzését, azt írta: a feldolgozó- és a szolgáltatási szektor fő mutatói egyaránt javultak az elmúlt negyedévben, jóllehet csaknem az összes kritikus fontosságú mérőszám változatlanul negatív tartományban jár, és közülük több "történelmi összehasonlításban is gyenge" - áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) kedden Londonban közzétett második negyedévi helyzetjelentésében.
.
A kamarai szövetség szerint a második negyedévi adatok legbiztatóbb jellemzője ugyanakkor a vállalati bizalom "markáns javulása" az előző két negyedév meredek zuhanása után. Az üzleti forgalommal kapcsolatos bizalmi index például "drámai mértékben", 40 ponttal mínusz 38 pontról plusz 2 pontra emelkedett a feldolgozó szektorban a második negyedévben, és a tavalyi harmadik negyed óta most van először ismét a pozitív sávban.

A foglalkoztatási várakozások a szolgáltatói és a gyáripari szektorban egyaránt javultak, de a BCC keddi előrejelzésében az áll, hogy a munkanélküliek száma 2010 közepére el fogja érni a 3,2 milliót, a munkaképes korú lakosság 10 százalékát.

A kamarai szövetség hangsúlyozza, hogy a kedvező gazdasági hírek ellenére változatlanul megvan a kockázata az újabb, hirtelen gazdasági visszaesésnek, ha a gazdaságpolitika nem összpontosít továbbra is a recesszió hatásainak enyhítésére.
A jelentés szerint ez a kockázat "súlyt
ad" azoknak a prognózisoknak, amelyek szerint a brit gazdaság "W alakú" recesszióban van, vagyis az első fellendülési szakaszt újabb meredek visszaesés követheti.

A brit és a világgazdasági kilábalás pályájának várható alakjáról több előrejelzés van forgalomban a londoni Cityben.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző és előrejelző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi prognózisában például azt jósolta, hogy "szaxofon alakú" fellendülés várható a brit gazdaságban, vagyis a korábbi konjunktúra utáni hirtelen visszaesést kezdetben viszonylag meredek, majd fokozatosan ellaposodó ívű fellendülés követi.

A Moodyís Investors Service nemrég Londonban kiadott globális előrejelzésében a világgazdaság egészére is ehhez hasonló - a cég által "horog alakúnak" nevezett - növekedési pályát valószínűsített.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard Ú Poorís az európai kilátásokról néhány hete kiadott londoni elemzésében - szintén a gazdasági előrejelzési gyakorlatban egyre inkább bevett figurális hasonlatokat használva - azt írta: alapforgatókönyve 60 százalékos eséllyel "V alakú" recessziót valószínűsít, vagyis azt, hogy a meredek idei visszaesés után az év végén folyamatos élénkülés következik Európában.
Az SÚP megjegyezte ugyanakkor, hogy 30 százalékosra teszi a "W alakú recesszió" kialakulásának kockázatát; ennek alapján az első európai fellendülési szakaszt újabb meredek visszaesés követné jövőre.

A brit statisztikai hivatal múlt héten kiadott harmadik, felülvizsgált és erősen rontott becslése szerint 2,4 százalékkal esett a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve. Ez 1958 óta a legnagyobb negyedéves visszaesés volt Nagy-Britanniában. A korábbi két becslésben még csak 1,9 százalékos teljesítménycsökkenés szerepelt.

A brit kormány 3,5százalék, független elemzők 4 százaléknál nagyobb idei egész évi brit GDP-mínuszt jósolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállt az ipari termelés csökenése

Az ipari termelés 2009 májusában 22,1 százalékkal csökkent éves összevetésben, áprilishoz képest… Tovább olvasom