Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Soros: A piac nem korrigálja magát

Az üzletember szerint a 2008-as tőzsdekrachot egy szuperbuborék kipukkadása okozta, amely már 1980 óta duzzadt.

A tavalyi összeomlás cáfolta azt az elméletet, hogy a piacok mindig egyensúlyra törekszenek, ezért a szabályozó hatóságoknak kell magukra vállalniuk a túl nagyra duzzadó árfolyambuborékok megakadályozásának felelősségét - írta Soros György a hétfői Financial Timesban.

A magyar-amerikai nagybefektető, aki hétfőtől budapesti előadássorozaton ismerteti az általa kidolgozott reflexivitás-elmélet lényegét, a londoni gazdasági napilapban kifejtette: a befektetési konstrukciók félreárazása kihathat éppen azokra az úgynevezett gazdasági alaptényezőkre is, amelyeket e konstrukciók árának elvileg tükrözniük kellene.

A piacok ráadásul az egyensúly helyett a buborékok kialakítására hajlamosak.

Az árfolyambuborék még csak nem is ésszerűtlen jelenség: megéri csatlakozni a tömeghez, legalábbis egy ideig. Ezért a felügyeleti szervek nem számíthatnak a szélsőségek piaci önkorrekciójára - áll Soros György hétfői elemzésében.

Az üzletember szerint a 2008-as tőzsdekrachot egy olyan szuperbuborék kipukkadása okozta, amely már 1980 óta duzzadt, és több kisebb buborékból állt. Pénzügyi válságok esetén a hatóságok beavatkoztak, gondját viselték a bajba került intézményeknek, pénzügyi és költségvetési élénkítést alkalmaztak - mindezzel még nagyobbra duzzasztva a szuperbuborékot.

Soros György
Soros György


Soros György szerint sem Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve előző elnöke, sem mások nem fogadták el, hogy a pénzügyi hatóságoknak magukra kell vállalniuk a buborékok túl nagyra dagadásának megakadályozását. Alan Greenspan azzal érvelt, hogy ha a piac nem képes felismeri a buborékokat, akkor a szabályozó szervek sem képesek erre. Ebben igaza is volt, a hatóságoknak azonban ezzel együtt is el kell fogadniuk, hogy ez is a feladataik közé tartozik - áll Soros György elemzésében.

A befektető a problémák között említi, hogy rögzítettek a letéti és tőkemegfelelési minimum-előírások, mivel abból indulnak ki, hogy a piacokon ismeretlen a hangulat fogalma. A piacoknak azonban van hangulatuk, és a hatóságoknak ezt ellensúlyozni kell az árfolyambuborékok túl nagyra duzzadásának megakadályozása végett.
A szabályozó szerveknek emellett új eszközök kidolgozására, vagy éppen meglévő, de már nem használt eszközök felélesztésére is szükségük lehet - írta Soros György. Az elemzés felidézi: már a múltban is volt példa arra, hogy a központi bankok a hitelkihelyezés korlátozására utasították a kereskedelmi bankokat olyan szektorokban, amelyekről a jegybank úgy tartotta, hogy túlhevülőben vannak.

Soros György szerint az egyéni befektetőket érintő kockázatok mellett rendszerszintű kockázatok is jelen vannak a piacokon. Ezeket a piaci szereplők - abban a hiedelemben, hogy bármikor kiszállhatnak pozícióikból - figyelmen kívül hagyhatják, a szabályozó hatóságok azonban nem, mivel ha túl sok piaci szereplő van ugyanazon az oldalon, a pozíciókat már nem lehet felszámolni megingás vagy éppen összeomlás nélkül.

Soros György szerint megfigyelés alatt kell tartani az összes jelentős piaci szereplő - köztük a fedezeti alapok és a szuverén vagyonalapok - pozícióit, hogy észre lehessen venni a kialakuló egyensúlytalanságokat.

Bizonyos származtatott piaci termékeket, például a törlesztéskockázatra köthető határidős cserekontraktusokat (CDS), amelyek hajlamosak hirtelen egyensúlytalanságok teremtésére, szabályozni vagy korlátozni kell, sőt akár be is lehet tiltani a kereskedést ezekkel - tette hozzá.
A szerző szerint a jelenlegi helyzetben "az eltűnt hitelt" az egyetlen megmaradt hiteles forrásnak, az államnak kell pótolnia, akár a nemzetgazdasági adósságállomány és a monetáris bázis növelésének árán. A gazdaság stabilizálódásával azonban a lehető leggyorsabban szűkíteni kell a pénzellátást, mivel ha ez elmarad, a deflációt infláció váltja fel - írta Soros György a hétfői Financial Timesban.

Olvasóink írták

 • 12. 13.István 2009. október 28. 20:29
  „10. Szerintem az egész Tőzsde az ,vagy tévednék ?
  Mit gondolsz ,hol árazzák be a forintot ? Hogy nem az MNB. az tutti.”
 • 11. Hedon 2009. október 28. 17:55
  „Soros György 2008-as tevékenysége Mo-val kapcsolatban

  1. Támadás az OTP ellen.
  2. Kísérlet a forint bedöntésére.

  Igazi hazafi, ha akarná se tudná letagadni a fajtáját.
  Ezek után Őt miniszterelnöknek ??
  Azért nem ártana néha gondolkodni még ha nehéz is !”
 • 10. knifemaster 2009. október 27. 22:35
  „9.
  Mit gondolsz itthon nem ez megy?
  Itthon is részfedezeti rendszerben működnek a bankok.”
 • 9. 13.István 2009. október 27. 19:19
  „Amerikában olyan pénzt kiadtak hitelre ami nem is létezett az un. virtuális pénz !
  Az Iraki kaland mennyibe került ??? Soros meg egy SOROS, tudomásul kell venni nem
  lehet mást tenni ! Ugrálhatunk akkor is úgy kell táncolni ahogy azok fütyülnek!”
 • 8. jánosi 2009. október 27. 17:47
  „4.-nek
  Soros még Izraelben sem közkedvelt igazán, attól, hogy tőzsdézik haszonnal, kormányfőnek is
  alkalmas ? Bár nagy különbség a maiaktól nem lenne ..........”
 • 7. jánosi 2009. október 27. 17:00
  „Nem elég a bankároknak az uzsorahaszon normál üzemben, még időszakonként válságot is
  csinálnak, hogy az adókból az állam kisegítse őket, újabb pénzt harácsolva .........”
 • 6. hehe08 2009. október 27. 10:28
  „Soros?????
  Ez az amelyik tönkre akarta tenni a magyarokat azzal, hogy az OTP-t csődbe szerette volna juttatni?????
  Az Otp bekérte volna a kintlévőségeit.... ezáltal a hitelesek elvesztették volna mindenüket.....
  aztán a kisbefektetők (a szomszéd mari néni) meg futhattak volna a pénzük után....hiszen a bank a válságra való hivatkozással elverte volna minden vagyonát a túlélés érdekében......
  A befektető meg mehet segget törölni az állami garancia papírral.....

  Szóval Ez az a Soros????
  Akkor hazaáruló szemét gazfickó!!!!!!!

  Ezek után gratulálok ...<moderálva> akinemfél!!!!!!!!!”
 • 5. fióka 2009. október 27. 08:23
  „olyan szuperbuborék kipukkadása okozta, amely már 1980 óta duzzadt--->duzzadt az agyad ez az egész egy tökéletes z.s.i.d.ó.k. átltal elindított láncreakció volt aminek a lényege ismételten a z.s.i.d.ó. hatalom világmértűvé bővítése.Csinálták ezt jó pár éve és mintha teljessen megismételték volna aki nem tud fizetni annak viszik a vagyonát.”
 • 4. akinemfél 2009. október 27. 08:04
  „Soros Gyorgy kormányfoként kihúzná az országot a válságbol. A hatalmon levo politikusaink nem véletlenul nyomatnak felénk ilyen ocsmány médiát rola. Ki alkalmasabb nála a magyar kormányfoi posztra ? A Jobbik ?
  A Fidesz ? Az Oszodiek pártja ?”
 • 3. AHA 2009. október 26. 18:23
  „Ez egy tetű! A magyarok szégyene.”
 • 2. pisti83 2009. október 26. 18:23
  „Az hogy a világgazdasággal ez történt, és hogy minket még jobban érint a válság Soros György maga is felelős.”
 • 1. kolombela 2009. október 26. 17:17
  „Nem értem, hogy mit ajnároznak ezen az anti magyar,országrabló, hulladékon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyezerrel több APEH vizsgálat a régióban

Az első háromnegyed év ellenőrzései során 20,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg… Tovább olvasom