Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Rába: 11,8 milliárdos bevétel

Az első negyedévben 11,8 milliárd forint volt a Rába csoportszintű, konszolidált árbevétele.
Az első negyedévben 11,8 milliárd forint volt a Rába csoportszintű, konszolidált árbevétele, ami 3,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a csütörtök reggel közzétett gyorsjelentésében a Rába Járműipari Holding Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A csoport 22,1 százalékos csökkenést jelentő 1,006 milliárd forintos EBITDA-val (kamat- és adófizetés, illetve értékcsökkentési leírások előtti eredmény) és 40,7 százalékos mérséklődést mutató 444 milliós üzemi nyereséggel zárta 2014 első három hónapját. A nettó pénzügyi eredmény 245 milliós pluszból 348 milliós mínuszba fordult, míg a teljes átfogó jövedelem 624-ről 3 millió forintra esett.

Az IFRS (nemzetközi pénzügyi jelentési szabályok) alapján készült gyorsjelentésben a társaság kiemeli: a változékony piaci környezet ellenére iparági átlag feletti eredményességet mutatott fel a cég, kikerült az adósságcsapdából, 6,8 milliárd forintos nettó hitelállománya az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjén állt az első negyedév végén, 2,22 milliárd forintos cashflow-termelése pedig rekordszintre ugrott.

A tájékoztatás szerint az alkatrész üzletág forgalma 27,8, a jármű üzletágé pedig 61,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Egyrészt a nyugat-európai üzletek felfutása és amiatt, mert a Rába legnagyobb hazai partnere által bevezetett új modell üzletileg sikeres, másrészt pedig az exportnövekedés mellett a beinduló buszgyártás volt a bővülés alapja.

A jelentés szerint a kimagasló tavalyi első negyedév után most gyengült a futómű üzletág teljesítménye. Ennek okaként a volt szovjet térségben a rubel gyengülését, a mezőgazdasági szegmensben a terményárak csökkenését, a teherjárművek piacán pedig a környezetvédelmi normaváltás átmeneti negatív hatásait jelölte meg a Rába.

Közölték, a futómű üzletág, a forgalom csökkenése ellenére, az iparági átlag feletti profitabilitást mutatott, a másik két ágazatuk pedig a bázisidőszakhoz képest is javított üzleti eredménymutatóin.

Pintér István elnök-vezérigazgatót idézve a közlemény kiemeli: a társaság az idén elsősorban a működési kiválóságra, az innovációra és az aktív üzletfejlesztésre fókuszál, aminek része a termékportfolió bővítése és a jelentős növekedési potenciállal rendelkező új piacok és vevők megszerzése. Céljaik között említette a hitelállomány további csökkenését, az árbevétel növelését, valamint az iparág élvonalába tartozó EBITDA megtartása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem emeltek árat a magyar fürdők

Az idén a legtöbb magyar fürdő nem emelt árat a nyári szezon kezdete előtt. Tovább olvasom