Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem javult a vállalkozások helyzete

A Kopint-Tárki felmérése szerint a vállalkozások 2009 eleje óta kifejezetten rossznak érzik helyzetüket.

A Kopint-Tárki 2010. áprilisi feldolgozóipari tesztje alapján a vállalkozások kedvezőtlen helyzete az elmúlt hónapokban sem javult - közölte a konjunktúrakutató intézet az MTI-vel pénteken.

A Kopint-Tárki közleménye szerint ugyanakkor a reálfolyamatok helyzet- és még inkább kilátás-mutatói javulást jeleznek: a termelés, a beszerzés és az értékesítés rövid távú prognózisai kedvezőek, az exportpiacok kereslete és a várható kapacitáskihasználás pedig emelkedett.
A Kopint-Tárki közleményében kiemelte: a mutatók szerint a feldolgozóipari termelés a következő hónapokban várhatóan emelkedik. A növekedés üteme, a változatlanul szűkös hazai értékesítési lehetőségek miatt elsősorban a külpiacok keresletének alakulásától függ.

A Kopint-Tárki felmérése szerint a vállalkozások 2009 eleje óta kifejezetten rossznak érzik helyzetüket, kilátásaikat illetően viszont derűlátóak. A két közérzet-indikátor összevetéséből kialakított konjunktúra-barométer értéke viszonylag alacsony, a százas skálán október óta 47 százalékpont körül ingadozik, a tendenciát nézve viszont emelkedő.

A reálfolyamatokat összefoglaló bizalmi index trendje pozitív maradt a felmérés alapján, az index értékét elsősorban a késztermék készletek csökkenése húzta pozitív irányba.

Pozitív hatású volt a következő hat hónapra vonatkozó termelési prognózis is. A rendelésállomány szintje viszont - a mélyponthoz mért jelentős javulás ellenére - változatlanul nagyon alacsony. A belföldi és az export-rendelésállomány egyformán alacsony, a belföldi azonban sokkal nagyobb mértékben.

A felmérés szerint a belföldi kereslet hiánya az összes válaszadó 74 százalékának, az elégtelen külföldi kereslet pedig az exportálók mintegy felének fogja vissza termelését. Továbbra is sok vállalat - a megkérdezettek fele - érzi bizonytalannak a gazdasági környezetet, és változatlanul magas azon vállalatok száma is, amelyek finanszírozási nehézségekkel küzdenek. Az alacsony termelési szint következtében viszonylag kevés cég - a megkérdezettek 11 százaléka - számára okoz gondot a szakképzett munkaerő hiánya.

A vállalkozások értékesítési prognózisai kedvezőbbek a januárinál, a belföldi értékesítési kilátásaik és az exportvárakozásaik kismértékben javultak. Beszerzési prognózisaik szerint - összhangban a bővülést jelző termelési várakozásokkal - vásárlásaik a következő hónapokban belföldről és külföldről egyaránt emelkednek. A kapacitáskihasználtság csak 72 százalékos, ami a várakozások szerint a következő 12 hónapban javul.

A konjunktúrakutató intézet rövid távú előrejelzése alapján a feldolgozóipari vállalkozások létszámleépítése a következő öt-hat hónapban leállhat az elmúlt hónapok lassulása után.

A vállalati menedzserek a magyar gazdaság helyzetét áprilisban hasonlóan látták, mint januárban, a makrogazdasági kilátásokat illetően viszont kicsivel, de optimistábbak.

A makro-kilátásokra vonatkozó vállalati prognózis tavaly április óta folyamatosan javul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente 6 százalékkal drágul a cigi

Az emelés évente 20 forinttal dobja majd meg a cigaretta dobozonkénti árát. Tovább olvasom