Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Londonban látnak esélyt az MNB-kamatemelésre

Jelentős eséllyel jósolják a múlt havi szigorítás nyomán kialakult 5,50 százalékos MNB-alapkamat hétfői újabb emelését londoni felzárkózó piaci elemzők, bár a szigorítás továbbra sem konszenzusos előrejelzés a Cityben.

Az MTI előrejelzési körképébe bevont hét nagy londoni befektetési bank és gazdaságelemző intézet - JP Morgan, Goldman Sachs, Barclays Capital, 4cast, Morgan Stanley, TD Securities, Capital Economics - közül négy volt azon a véleményen, hogy valószínűsíthető egy újabb kamatemelés a Monetáris Tanács idei utolsó, hétfői ülésén.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő térségi szakértői hétvégi prognózisukban közölték, hogy negyed százalékpontos újabb szigorításra számítanak hétfőn, bár az esélyek a cég szerint "szorosak". Valószínűleg "szoros lesz" a voksolási eredmény is, de a JP Morgan citybeli elemzőinek várakozása szerint végül ismét "a héják kerekednek felül".

A ház 4:3-as szavazati arányra számít legvalószínűbb eredményként, és azt jósolja, hogy ha most végül el is maradna a további emelés, akkor januárban várható a következő szigorító lépés az MNB részéről. A JP Morgan elemzői a hétfői döntést befolyásoló tényezők közül kiemelték a kockázati környezetet, amely megítélésük szerint jelenleg jórészt stabil: a forint 2,5 százalékot erősödött az euróhoz képest az előző kamatdöntés óta, és most nagyjából a legutóbbi Inflációs Jelentésben feltételezett szinten van.

A JP Morgan szerint azonban ez nem nyújt sok vigaszt az MNB-nek, mivel az Inflációs Jelentésben szereplő - a jelenleginek megfelelő - árfolyamszint-feltételezéshez a 3 százalékos célszintet meghaladó inflációs prognózis kapcsolódott. Mindemellett a Monetáris Tanács által figyelemmel kísért más kockázati mérőszámok közül néhány romlott az elmúlt időszakban. Ezek közé tartozik a magyar adósságtörlesztési leállás kockázatára köthető biztosítási ügyletek (CDS) árazása, amely 15 bázisponttal magasabban állt az elmúlt kereskedési hét utolsó napján, mint a kamatemelésről döntő múlt havi MNB-ülés előtti pénteken. Ugyanezen időszakban a lengyel és a román CDS-árazások csökkentek, és az MNB ebben annak jelét fogja látni, hogy Magyarországhoz köthető egyedi kockázati megítélésbeli romlásról van szó - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szerint mindent egybevetve még további kamatemelések valószínűsíthetők, mivel az MNB igyekszik saját hitelességét is védeni. Ennek alapján a JP Morgan szakértői 2011 első negyedében újabb negyed százalékpontos szigorítást várnak. Előrejelzésük szerint utána - az új monetáris tanácsi tagok csatlakozásával - szünet következhet, majd a második félévben folytatódik a szigorítás. A cég alapeseti forgatókönyvében 2011 végére 6,25 százalékos MNB-alapkamat szerepel. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői szintén azt várják, hogy bár a hétfői monetáris tanácsi ülés eredménye valószínűleg szorosabb lesz a múlt havinál, a "héják" azonban jó eséllyel "ismét felülkerekednek", és várható egy újabb negyed százalékpontos kamatemelés. A cég londoni elemzői - akik a novemberi kamatemelést is megjósolták - úgy látják, hogy a magyar kockázati környezet azóta ugyan nem romlott "masszív mértékben", ám "nem is javult", vagyis azok az aggályok, amelyeket az MNB a magyar kockázati profillal kapcsolatban a novemberi szigorítás előtt táplált, most is megvannak.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői a Monetáris Tanács hétfői ülése előtt adott előrejelzésükben úgy fogalmaztak, hogy "nagy a valószínűsége" egy újabb negyed százalékpontos emelésnek. A GS elemzői is megemlítették a forint legutóbbi erősödését, amely azonban szerintük főleg a külső környezet javulásának köszönhető. A magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak viszont még mindig "nagyon magasak", és megvan a kockázata annak is, hogy Fitch Ratings hitelminősítő - a Moodyís múlt heti példáját követve - szintén a leggyengébb befektetői szintre rontja a magyar adósosztályzatokat.

A Goldman Sachs elemzői is a kamatemelés mellett szóló további érvek között említették, hogy a Monetáris Tanács saját hitelességét is erősíteni akarhatja, miután többször jelezte, hogy használni fogja pénzügypolitikai eszközeit az infláció leszorítására, márpedig "az inflációs kilátások nem változtak a novemberi kamatemelés óta".

A Goldman Sachs londoni szakértői azt is valószínűsítik, hogy az MNB monetáris testülete saját függetlenségének hangsúlyozására is kísérletet tehet egy újabb kamatszigorítással, tekintettel a tanácstagok kijelölési módjának megváltoztatásáról szóló javaslatra, amelynek alapján a kormány komoly szerephez jutna a Monetáris Tanács összetételének meghatározásában.

A 4cast nevű vezető pénzügyi tanácsadó csoport szakelemzői - akik a novemberi negyed százalékpontos MNB-kamatemelést szintén megjósolták a kamattartást valószínűsítő szélesebb konszenzus ellenében - hétfőre is hasonló szigorítást várnak. A ház szerint a következő néhány hónapban még hozzávetőleg egy teljes százalékpontnyi kamatemelésre lehet szükség ahhoz, hogy az inflációs előrejelzést közelíteni lehessen a 3 százalékos célhoz. A cég szerint mindemellett a magyar gazdaság kockázati környezete is "egyértelműen" romlott a Monetáris Tanács legutóbbi ülése óta, ráadásul a térség egészére jellemző ütemnél gyorsabban.

A 4cast szakértői úgy vélik, hogy a forint legutóbbi erősödéséhez - a kedvezőbb külső környezet mellett - a magyar jegybank által használt kemény hangvétel járult hozzá, a magyar befektetési termékekre nehezedő nyomás jelentős része ugyanakkor a magyar kormány költségvetési politikájának következménye.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2011. január 03. 10:24
    „Jajaj fijjuk!

    Hát csörögjetek már rá Londonból a jegybank elnökére hogy emelni és kész! Oszt nem kell a helyet fogni az iylen cikkeknek... Úgy is az történik amit a bábkormány mögött álló pénzmogulok akarnak...ez van már 20 éve. Az hogy valami szakmai, vagy sorsszerű dolog történik velünk, vag a pénzvilággal, az csak a "Mátrix"...:))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi jöhet még? - Az olajár emelkedett, a forint drágult egy hét alatt

A nyersolaj ára több mint egy dollárral emelkedett egy hét alatt péntek estig, miközben közel 4… Tovább olvasom