Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Késve érik a görögdinnye és kevés is lesz

Az idén csaknem háromhetes késéssel, július 15-20 körül indul a dinnyeszezon - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.
Mártonffy Béla elmondta: a hosszú távon átlagos 180-200 ezer tonnás terméshez képest mintegy 40 százalékos terméskiesésre lehet számítani országos szinten. Nagyon sokat változtathat ugyanakkor felfelé a kilátásokon az, ha a későbbi kötések beérnek, és ilyen meleg marad az idő, mint most.

Az előző, májusi időszak nem kedvezett a dinnyének, az akkor megkötött virágait ugyanis elveszítette, ez okozza a terméskiesést. A jelenlegi hőség sem kedvező, de Békésben, ahol a dinnyetermelés a legjelentősebb, 90 százalékban öntöznek is a dinnyetermelők. Ott ráadásul a dinnyének legalább 30 százalékát tökre oltották, aminek ellenállóbbak a gyökerei, így várhatóan gyorsabban is regenerálódik.

A szakember szerint a dinnyetermés a magyarországi fogyasztásra elegendő lesz, előfordulhat azonban a kritikus májusi időjárás miatt, hogy egyes időszakokban "összeérik" a termés, és kétszer annyi dinnye jelenik meg rövid időn belül a piacon, mint amennyire ütemes piacra kerülés esetén megszokott. A dinnyések egyelőre reménykednek abban, hogy ez mégsem következik be.

Kérdés ugyanakkor, hogy a friss dinnye exportot tudja-e teljesíteni Magyarország, hiszen július közepétől a legnagyobb európai dinnye-beszállító Magyarország. A szezont érintő késéssel - ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagosnál még nagyobb is lehet - mennyire tudják teljesíteni a dinnyések a német, lengyel, skandináv és egyéb piacok igényeit.

A dinnyeexport árualap mennyiségét a fogyasztás is befolyásolhatja: ha ebből a szempontból nem kedvező az időjárás, akármilyen termés is van, nem fogy úgy a dinnye, amennyiben azonban meleg lesz, mint például most, s a kánikula hosszan tart, még a rekordtermés is kevés lenne - hívta fel a figyelmet a FruitVeB ügyvezető igazgatója.

A hosszú ideig a magyar piacon lévő import dinnyénél átcsomagolási probléma is volt, macedón, illetve görög dinnyét csomagoltak át. Ez ügyben a FruitVeB azonnal a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) fordult, ennek nyomán vizsgálatot indítottak, s büntetést szabtak ki. Az érintett áruház "véletlenre" hivatkozott, de a szakember az ilyesmit - mint fogalmazott - már megszokta. A legfontosabb lépés ugyanakkor a feketekereskedelem és az átcsomagolások elkerülésére az lenne, ha a kormányzat biztosítaná a friss zöldség-gyümölcs szektor teljes átláthatóságát az EU által előírtak alapján. Az elmúlt két évben a korábbi kormányzat ezt nem tette meg - hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla.

Olvasóink írták

 • 13. máris 2010. július 19. 08:30
  „HA MÁR MAGAS AZ ÁRA, MERT KEVÉS VAN, LEGALÁBB FINOM LEHETNE ! ÍGY CSAK A VÍZHÁZTARTÁSUNK NÖVEKSZIK ! AZ IS VALAMI, NEM GONDOLJÁTOK?”
 • 12. Mankapunka 2010. július 17. 18:18
  „Én már 4-5 éve nem ettem dinnyét,szerintem már azóta romlik az itthoni piac.

  Kamionos berkekből tudom,hogy honnan vannak az üzletláncoknak a dinnyéi külföldről.

  Olyan mint az olcsó párizsi, beledarálják a csontot,meg egy vagon vizet.”
 • 11. Elemér 2010. július 16. 15:36
  „8. h.sz. Jandex

  "Nálunk ez majd´ mindenre igaz."

  Igy van, kis piac, kis ország. USA, nagy piac, nagy ország. Keresethez viszonyitva minden olcsobb. Remélem ezzel segitettem.;))”
 • 10. buxa 2010. július 15. 22:01
  „Én most dobtam ki egy egész dinnyét. Teljesen ehetetlen volt. Pedig kívántam mint vak a látást. 180 Ft volt kilója. Kár érte.”
 • 9. Pano 2010. július 14. 10:24
  „Emlékszem régen mindig, minden nap volt itthon dinnye nyáron. Volt egy őstermelő, aki mindig kipakolt egy adott helyre a városban és tőle vettük a magyar dinnyét, mert mézédes volt.
  Régen minden nap elpusztítottunk akár egy egészet, tavaly már hébe hóba, idén meg talán párszor eszek majd dinnyét. Hihetetlenül durva árak vannak!
  Lehet kapni hiperekbe 90-130 ft/kg áron (lidl-be azt hiszem 89 ft/kg volt), de azt az import dinnylt se a nap érleli, az fix. Kemény, ízetlen... csak pénz kidobás.”
 • 8. Jandex 2010. július 14. 07:21
  „6. hozzászólás Tommm 2010.07.14. 06:27
  Nálunk ez majd´ mindenre igaz.”
 • 7. MacGyver 2010. július 14. 06:53
  „6.

  A külföldi ízetlen olcsó dinnye egy idő után kiszorítja a piacról a hazai dinnyét, elveszi a termelők kedvét.
  Amikor már nem lesz hazai édes dinnyetermelés, a külföldi dinnye is érdekes módon drágulni fog.
  Ez a kereskedelem aljas húzása, piacot szerez.”
 • 6. Tommm 2010. július 14. 06:27
  „5. hozzászólás hehe08 2010.07.13. 23:57
  "persze mindenki ráteszi a maga kis 30 forintját és máris 250 forint kilója....."
  ...és csodálkoznak hogy nem a magyar árut veszi az ember, mikor egyes áruházakban meg 130 Ft/kg-ér lehet kapni külföldi termésű dinnyét.”
 • 5. hehe08 2010. július 13. 23:57
  „a baj a felvásárlási rendszernél kezdődik......
  a paraszttól megveszik 20-30 forintért kilóját aztán vagy nyolc kézen keresztül megy mire eljut a vevőhöz....
  persze mindenki ráteszi a maga kis 30 forintját és máris 250 forint kilója.....”
 • 4. Eüdolgozó 2010. július 13. 23:21
  „Hol vannak a régi hagyományos egyszínű zöld görögdinnyék? Manapság csak csíkosat látni. Amúgy valóban nagyon drága! :-(”
 • 3. miracle 2010. július 13. 20:55
  „Érdekelne, hogy miért mindig akkora mennyiséget terveznek be, ami csak tökéletes időjárásnál (ami nincs) lesz pont elég?
  Veszteséggel nem szokás számolni.
  Ezen kívül amúgy is minden évben nyekergés van, tehát az sem világos, hogy egyáltalán melyik évben ért meg az a bizonyos mennyiség, amelyikhez képest 50 éve mindig csak elmaradás van??”
 • 2. mecsoka 2010. július 13. 20:25
  „Drága dinnye :(”
 • 1. gyugyu1 2010. július 13. 20:07
  „A fogyasztók meg abban reménykednek,hogy sikerül és összeérik a termés,dupla mennyiség kerül a piacokra !! Az azért mégis tarthatatlan,hogy a" legolcsóbb" gyümölcs kg-ja julius 12-én 220ft-ba kerül a ligetutcai kisboltban ! Az árakat a kereskedők mesterségesen tartják magasan !! /azt csodálkoznak,nem fogy a dinnye !!! Nagyon rossz üzletpolitika ami hosszutávon elrisztja a vevőket !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Mosonmagyaróváron

A munkaügyi központ az alábbi munkakörökre keres embereket: Tovább olvasom