Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

G20 - folytatódik a gazdaságélénkítés

Még nem jött el az ideje a gazdaságélénkítő költségvetési és pénzügypolitikai intézkedések visszavonásának.

Már vannak egyértelmű jelei a világgazdaság stabilizálódásának - erről született elvi egyezség a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) londoni pénzügyminiszteri értekezletének hivatalos szombati munkanapján.

A tanácskozás egyik fő napirendi pontja az volt, hogy mikor kell elkezdeni a központi költségvetéseket súlyosan megterhelő, államadósság-növelő válságellenes intézkedések lebontását.

A londoni ülésen egyetértés jött létre arról, hogy csak akkor lehet szó az "exitstratégia" alkalmazásáról - vagyis a költségvetési forrásokból és jegybanki likviditásinjekciókból finanszírozott gazdaságösztönzés felszámolásáról -, ha a világgazdaság már egyértelműen ismét növekedési pályára került.

A Húszak által eddig megtett, illetve vállalt recesszióellenes intézkedések nyomán 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollár (csaknem 950 ezer milliárd forint) fordítható a világgazdaság újjáélesztésére. Az áprilisban megtartott londoni G20-csúcs záróközleménye ezt "példa nélküli összehangolt költségvetési expanziónak" nevezte.

Gordon Brown brit kormányfő azonban az újabb, e hónap végén esedékes pittsburghi G20-csúcsot előkészítő szombati londoni pénzügyminiszteri értekezleten kijelentette: ennek az összegnek több mint a fele még felhasználásra vár.

Brown szerint "súlyos hiba lenne" azt gondolni, hogy már eljött az ideje a válság nyomán meghozott "kivételes" gazdaságösztönző intézkedések felülvizsgálatának, vagy éppen visszafordításának.

A csoport másik két legnagyobb európai gazdaságában, Németországban és Franciaországban hivatalosan már véget ért a recesszió. Nagy-Britanniában azonban még tart, és ez érzékelhető feszültséget okozott annak megítélésében, hogy mikor kell elkezdeni az exitstratégiát.
Nem hivatalos értesülések szerint Németország és Franciaország azt szeretné, ha a szeptember végi pittsburghi G20-csúcstalálkozón a vezetők már az exitstratégiáról tárgyalnának. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azonban ezt is még korainak tartja, annak ellenére, hogy a gazdaságélénkítő célú központi kiadások a brit és az amerikai költségvetést terhelik a legsúlyosabb mértékben a fejlett ipari térségen belül.

Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint meghaladja a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát, és az Egyesült Államokban is hasonló központi deficitet várnak.

A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A brit osztályzati kilátás rontása komoly megrettenést okozott a piacon. Felmerült ugyanis annak a rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadóssággondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje.

A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal már jelezték, hogy az Egyesült Államok leminősítése nincs napirenden.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2009. szeptember 06. 05:34
    „Elvileg jól élünk, csak az a baj, hogy a gyakorlatban ezt még mindig nem tudjuk érzékelni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldás az infosztrádán

A mobilinternet népszerűsége piaci megjelenése óta töretlen, és egyre többen választják akár első… Tovább olvasom