Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A fizetési felszólítás nem szakítja meg az elévülést

A pénzkövetelés elévülésének megszakításához már nem elég az egyszerű fizetési felszólítás, pert kell indítani és azt végigvinni az adós ellen.
A követelések - így a pénzkövetelések - elévülési ideje nem változott, 5 év maradt az új Ptk.-ben is. Viszont jelentősen módosult az elévülés megszakadásának a szabálya. Amíg a régi Ptk. szerint elegendő volt az, ha a jogosult felszólította az adóst, ezentúl az elévülési idő megszakításához a kötelezettel szembeni bírósági eljárásra lesz szükség. A gyakorlatban ez peres vagy - az azzal egyenértékű - fizetési meghagyásos eljárás megindítását jelenti.

További követelmény az új kódex alapján - hívja fel az érintettek figyelmét az ügyvédi iroda -, hogy az így megindult eljárásnak érdemben és jogerősen le kell zárulnia. Amennyiben a peres eljárás bármely okból megszűnik - például a felperes eláll a keresetétől -, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha nem is került volna sor a perre.

Az új szabályokat csak az új Ptk. március közepi hatálybalépést követően keletkezett követelésekre kell alkalmazni. Így a korábban megkötött szerződésekből fakadó követelések elévülése - az 5 éves határidőn belül - továbbra is megszakítható egy írásos felszólítással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén a klíma lehet a sláger

Van olyan üzletlánc, amely tartós meleg esetén 30-40 százalékos forgalomnövekedést sem tart irreálisnak. Tovább olvasom