Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A fizetési borítékok hány százaléka vékonyodhat az idén?

Bérkompenzáció nélkül minden átlag alatti fizetés csökken 2012-ben - állítja a BDO Magyarország vezető adózási szakértője.

Ezekben a napokban jutnak hozzá a munkavállalók első ízben a 2012-es adószabályok szerint kiszámított fizetésükhöz. Hogyan változik az egyes munkavállalók fizetési borítékának vastagsága? A rosszul járók mekkora hányada számíthat a kormányzat által ösztönzött bérkompenzációra?

Ezekre a kérdésekre ad választ Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető adópartnere.

"Az idei személyi jövedelmeket érintő adóváltozások elsősorban az átlag alatti jövedelmeket érintik hátrányosan, mivel január elsejétől megszűnt az adójóváírás. Ennek hatását csupán részben tudta ellensúlyozni, hogy a 27 százalékos adóalap-kiegészítés (szuperbruttó) az idén már csak a havi 202 ezer forint feletti rendszeres jövedelmet terheli.

További tehernövekedés a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának egy százalékos növekedése. Mindezek hatására a bruttó 216.805 forint alatt keresők nettó jövedelme béremelés híján csökken, miközben a magasabb jövedelmi kategóriában levő személyek ezúttal is jobban járnak, mint az előző évben" - kezdte Gerendy Zoltán.


Forrás: BDO Magyarország Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.
Forrás: BDO Magyarország Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.


"Ha nincs a gyermek a családban, a visszaesés jóval meghaladhatja a tíz százalékot is"

"Az adatokból világosan látható, hogy az adójogszabályok éppen a legrosszabb jövedelmi pozícióval rendelkezőket érintik a leghátrányosabban: ha nincs a gyermek a családban, a visszaesés jóval meghaladhatja a tíz százalékot is.

Árnyalja ugyanakkor a képet a minimálbér közel húsz százalékos emelése: mindazok, akik a tavalyi 78 ezer forint helyett idén már havonta 93 ezer forintra lesznek bejelentve, a tavalyi 51 090 forint helyett az idén közel húsz százalékkal többet kapnak kézhez.

Érzékelve a nettó pozíciók jelentős rétegeket fenyegető romlását, a kormányzat több eszközzel is igyekszik ösztönözni a béremelést annak érdekében, hogy minél kevesebb alkalmazott nettó keresete csökkenjen ebben az évben" - folytatta a BDO Magyarország vezető adópartnere.

"Becslések szerint a bérkompenzációval a cégek mintegy fele tud majd élni"

"Egyrészt jogszabály mondja ki, hogy az a munkáltató, aki nem hajtja végre a rendelet szerint tételesen meghatározott elvárt béremelést, két évig kizárja magát a közbeszerzési pályázatokból és az állami támogatásokból.

Másrészt az állam pályázható támogatást is nyújt a nettó bérek szinten tartásához. De vajon hányan lesznek olyan munkavállalók, akik februárban ennek ellenére is kevesebb pénzt kapnak kézhez?

Tekintettel arra, hogy a minimálbér 15 ezer forintos emelése eleve sok vállalkozás számára generál jelentős pluszterhet, becslések szerint a bérkompenzációval a cégek mintegy fele tud majd élni - utóbbi kalkuláció a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számítása.

Az állami támogatás feltétele egyrészt, hogy nincsen 60 napnál régebben lejárt köztartozás, illetve, hogy az év során nem lesz létszámleépítés, ami szintén sok hazai cég számára teljesíthetetlen elvárás marad.

Ráadásul a bérkompenzációt segítő támogatáshoz leghamarabb áprilisban juthatnak hozzá azok a vállalatok is, amelyek tervezik a bérkompenzációt, de azt csak állami segítséggel tudják végrehajtani – ha egyáltalán elnyerik a támogatást.

Ezeknél a társaságoknál visszamenőleges lehet majd a béremelés, azonban a februári borítékba – kevés kivétellel – addig is csupán a csökkentett nettó bér kerül majd" - magyarázta Gerendy Zoltán.

A szegény embert az adózás még jobban húzza

"Összességében elmondható, hogy a szuperbruttó részleges kivezetése ellenére a 2012. évi adószabályok csak az átlagjövedelem szintjét elérő fizetések esetében jelentenek pozitív változást.

Egyelőre bizonytalan, hogy a csökkenő nettó pozícióval rendelkező közel 2 millió munkavállaló hány százaléka részesül majd bérkompenzációban.

A 2013-as SZJA-tervek a szuperbruttó teljes kivezetését tartalmazzák, ami szintén nem az alacsonyabb jövedelműek már jelenleg is fennálló jövedelemcsökkenési problémáira ad adójogi megoldást.

Ezt a forgatókönyvet azonban addig még sokszorosan átírhatják olyan gazdasági kényszerek, amelyek akár évekkel kitolhatják az egykulcsos szja teljes körű megvalósítását" - zárta szavait Gerendy Zoltán-
 

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. .viki27. 2012. február 05. 18:09
  „Lobbo71
  Széchenyi is így gondolkodott volna mint Te akkor most nem lenne MTA,Lánchíd!A saját szemszögetekből nézve nagyon érdekes az eszme futtatásod de sajnos az arányokat kellene nézni.A Bibliában is azt írják amikor a gazdag sok pénzt dob a perselybe addig a szegény asszony pár fillért mégis a szegény adott többet.Az életben is így van csak sajnos egyeseknek ez nagyon rosszul esik.Miért zsebből fizetik az embereket?Több marad a munkáltató zsebében?Ez helyes?És pontosan ez a réteg nem akar adót fizetni.Mindig a látható jövedelmüek húzták az igát és az volt az igazságtalan.Nálunk sokkal nagyobb demokráciákban is két kulcsos adó van.Miattam lehetne Svéd adó rendszer is de szeretnék úgy élni mint a Svédek.”
 • 60. gjozsi88 2012. február 04. 09:21
  „még annyit:
  A munkafeltételek biztosítása nem csupán igazgatói hatáskör!!!!!
  Sőt a legtöbb igazgatói döntés azt a felső és középvezetői stratégiai ,gazdasági előkészítéseken alapulnak......!!!!”
 • 59. gjozsi88 2012. február 04. 09:19
  „lobbo71!
  A hátukon akkor vinnék az országot, ha a számukra biztosított 500 milliárd adókedvezményből pótolnák a kieső belső fogyasztást, ami az ADÓALAPOT teremti meg!!!!!
  Tekintettel arra, hogy maga az ADÓALAP , a GDP csökkent emiatt a pangó pénz miatt!!!!

  "Az egykulcsos adó kedvezményezettje a középosztály, azok az emberek, akik a hátukon viszik az országot, akik fenntartják az egészségügyet, az utakat, a közszolgáltatásokat és akiknek az adójából támogatni lehet a minimálbéreseket"

  Az egy kulcsos adó 500 milliárddal csökkentette az állam bevételeit, azaz a közszolgáltatásra fordítható összegeket!
  Hogy viszik a hátukon, ha az erre fordítható források egyre csökkennek emiatt?????
  Hogy támogatod a minimálbéreseket?????
  Az igénybe venni nem lehet családi kedvezménnyel?????
  Az eddigi támogatásokat is elveszed, ráadásul a fogyasztási adók emelésével tőlük vonsz el még többet, mert ő eddig is minden pénzét elköltötte, csak most kevesebbet ér!

  "gjozsi88 : hagyd már ezt a baromságot. "
  De ugye atz nem baromság, hogy lefagyott a gazdaság?????
  Az egy kulcsos adó miatt 500 milliárd maradt a zembereknél.....300 000 ft felett......közben ez pang a bankszámlán, vagy import....esetleg az emiatt bedölő forint miatt visz törlesztőrészletben...........ezzel szemben 0%-os belső fogyasztás növekedést ért el!!!”
 • 58. Lobbo71 2012. február 03. 20:30
  „gjozsi88 : hagyd már ezt a baromságot. Az egykulcsos adó kedvezményezettjei nem az igazgatók. Ők eddig is megkapták a milliós bért, meg ezután is meg fogják. Kevesen vannak, az adójuk elenyésző.
  Az egykulcsos adó kedvezményezettje a középosztály, azok az emberek, akik a hátukon viszik az országot, akik fenntartják az egészségügyet, az utakat, a közszolgáltatásokat és akiknek az adójából támogatni lehet a minimálbéreseket. Ezt fogd fel, hogy azokat szidod, akik az adó 90%-át befizetik.”
 • 57. gjozsi88 2012. február 03. 18:57
  „még annyit!
  Az meg külön érdekes történet, hogy általában az egy kulcsos adó kedvezményezettei azok a vezető beosztásuak, akik képtelenek az átlagdolgozók számára olyan munkafeltételeket biztosítani, hogy küzdelme ne egy beteljesülhetetlen lehetőség, hanem realitás is legyen!!!!!”
 • 56. gjozsi88 2012. február 03. 18:54
  „Agent!

  "Nem a kormány adja a jó fizetést, jó munkahelyet, fizetésemelést, azért neked kell megküzdeni."

  Ez igy van........küzdeni meg csak addig tudsz, mig lesz aki meg tudja venni a küzdelmed eredményét!!!
  Azaz fogyasztás lesz!
  Márpedig az egy kulcsos adó a teljes jövedelmüket elköltöktől vett el forrásokat.......ha nem tudják megvenni, bizony a küzdelmed szélmalom harccá alakulhat!!!!!”
 • 55. Agent 2012. február 03. 17:31
  „"51. Vapera 2012.02.03. 12:26

  Lobbo71

  Tovább megyek: mindenki ugyanannyi bért kapjon, ugyanannyi munkaidőért! Miért kap valaki 70.000-t, van aki 500.000-t?"

  :):):):) LOL! Pedig Lenin meghalt:) De a fejekben látom tovább él és virul:)

  Nem a kormány adja a jó fizetést, jó munkahelyet, fizetésemelést, azért neked kell megküzdeni.”
 • 54. mir 2012. február 03. 13:52
  „Lobbo71

  Azért nem egészen így van. A mérnök haverom kevesebbet kap mint azok a munkások akik kimennek a terepre pedig az ő munkája ugyanolyan fontos ha nem fontosabb.”
 • 53. Lobbo71 2012. február 03. 13:38
  „51. Vapera: így gondolkodik egy igazi kommunista, gratulálok.

  52. mir "Aki többet keres többet adózik." Csak nem mindegy, hogy arányosan többet (egykulcsos adóval) vagy aránytalanul többet (többkulcsossal). Azt meg hagyjuk, hogy ki mennyit keres, a versenyszférában annyit keresel, amennyit a cégnek érsz. A mérnök munkája pont annyival ér többet a portásénál, amennyivel többet keres. Az meg a portás gondja, ha esetleg diplomával csak portás állást sikerült megcsípni.”
 • 52. mir 2012. február 03. 13:27
  „kmmk

  Egy kezdő orvos nettó 90 ezret keres ami nevetséges és köze sincs a tudásnak a fizetéshez szóval bünteti akik a tudásukkal keresik a kenyerüket de a tudás szubjektív mert egy kőműves is lehet profi fele annyi tanulással mint egy orvos és mégis többet vihet haza. Nem akarom bántani őket csak az arányok nem nagyon vannak meg.

  Lobbo71
  Aki többet keres többet adózik. Tudom fáj de ez lenne a normális mert az alacsony keresetűek is sokszor melóznak annyit ha nem többet mint a magas keresetűek és mégis ők járnak rosszabbul csak mert ha a tudásuk meg is van hozzá nem sikerült olyan állást találniuk ami megilletné őket mert az alacsony keresetűek között sok a diplomás a felsőfokú végzettségű nemcsak utcaseprők tartoznak bele.”
 • 51. Vapera 2012. február 03. 12:26
  „Lobbo71

  Tovább megyek: mindenki ugyanannyi bért kapjon, ugyanannyi munkaidőért! Miért kap valaki 70.000-t, van aki 500.000-t?”
 • 50. ISU 2012. február 03. 11:17
  „Kedves 47. Lobbo71

  Érdekes eszmefuttatás, így is meg lehet közelíteni, de sajnos, akiket kedvezőtlenül érintett az "egykulcsosnak"
  kikiáltott SZJA-t, azok nem tudnak étterembe menni, nekik megélhetési gonduk van és ezt kellene megérteni a jelenlegi kormánynak !”
 • 49. Tündenéne 2012. február 03. 11:05
  „Ezt a képet az olvashatatlan számokkal minek rakták bele? Nem lehet nagyítani.”
 • 48. kmmk 2012. február 03. 10:45
  „Az adójóváírást az mszp kezdte el kivezetni. A minimálbéresek megadóztatását meg a Bokros nevű úriember ötlete volt.
  Most már a minimálbéresek is fizetnek szja-t, amit eddig nem fizettek. A legtöbb minimálbéres feketén kapta meg a fizetése egy részét. Pont azért, mert akkor kevesebb adót kellett befizetni. Most ez szűnik meg. Ez már elég régóta lógott a levegőbe. Ennyit jelentett az adójóváírás.
  Vannak emberek akik a tudásukkal(pl: mérnők) keresik meg a min. 300-500e-t. Eddig ők fizettek rohadt sok adót. A 30% feletti szjá-val a fizetésük fele elment. Ami nem igazságos, mert az állam bünteti azokat, akiknek van tudásuk. Ezek után csodálkozunk, hogy sokan elmentek. Mennek most is pl: az orvosok. Aztán azon kéne eltünődni, hogy mi lesz, ha mind elmegy.”
 • 47. Lobbo71 2012. február 03. 10:33
  „43. mir: nem, sőt. Az igazságos az lenne, ha ugyanazért a szolgáltatásért mindenki ugyanannyit fizetne. Tehát a személyi jövedelemadó mindenkinek egységesen havi X forint lenne. De a szolidaritás miatt legyen az egykulcsos adóval, mert különben sokan éhen halnának. Az egykulcsos adó kevésbé igazságos, mert ugyanazért többet kell fizetnie a jól keresőnek, mint a rosszul keresőnek. De még mindig jobb, mint a többkulcsos adó, ami aztán végképp igazságtalan.
  Csak gondolj bele: bemegyünk egy étterembe, ugyanazt esszük összesen 10ezer forintért. Az igazságos az lenne, ha mindketten 5000 forintot fizetnénk, nem? De nem így van, a minimálbéres fizet 1600 forintot, aki 500ezret keres, az meg fizet 8400 forintot. Ez az egykulcsos adó. A többkulcsos még rosszabb, ott a minimálbéres fizetett kb. 100 forintot, a jobban kereső meg fizette a maradék 9900at. Ugyanazért a kajáért! Mégse kiabált senki, hogy nekem miért kell helyette is adót fizetni. Most meg akkora felháborodás van, pedig a minimálbéresek még mindig sokkal kevesebb adót fizetnek, mint a jobban keresők.”
 • 46. öszödiböszme 2012. február 03. 09:31
  „Fityisznyikok hol vagytok?? Miért nem dicsőítitek a bóvlikormányotokat??”
 • 45. Bo9903 2012. február 03. 08:05
  „A győri kórházban dolgozom, mint eü.adm., a bérkompenzációnak "köszönhetően" fillérre ugyanannyit utaltak, mint tavaly (70 pár száz forintot), és nincs gyerekem. De nem is lesz...... éhbér.... a bruttó 108-ból ennyit kaptam kézhez, gondolom még nagyon sokan rajtam kívül. Kösz Viktor (eddig se szavaztam rád, eztán még jobban nem fogok te ....)”
 • 44. kisember1 2012. február 03. 07:33
  „34. Loich 2012.02.02. 18:08
  Köszönöm, ez gyedre és tgyásra vonatozik. Észnél kell lenni aki most épp ezeket az ellátásokat veszi igénybe.”
 • 43. mir 2012. február 03. 07:31
  „Lobbo71

  És szerinted ez így van rendjén? Az árak tovább emelkedtek miközben az alacsony keresetűeknek vagy nem nőtt vagy csökkent a fizetésük csakhogy a jól keresők jobban járjanak? Tényleg igazságos ez az orbán.”
 • 42. Komissar 2012. február 02. 20:56
  „29. mitzekatze
  Azok szívják majd meg leginkább, akik a sok dilettáns miatt sehova sem tudtak x-et tenni. Aki meg nem látott az orránál tovább, hát az eredmény ismert.
  És a jelenlegi kínálat sem kecsegtet semmi jóval, pont félidőben.
  Úgyhogy a két év múlva lehetséges szavazáskor még többen maradnak majd távol.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint szerdán: 294 alatt az euró

Szerdán reggel ismét erősödésbe kezdett a forint, az eurót délelőtt tíz órakor 293,86 forinton… Tovább olvasom