Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

100 millió dollárt költ a MOL Kurdisztánban

A Mol Nyrt. az idén 100 millió dollárt költ a kurdisztáni régióban az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan blokkban olajkutatásokra és ehhez kapcsolódó beruházásokra.
Majdi Ahmad, a Mol 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a Kalegran Ltd. ügyvezető igazgatója az MTI-nek Erbilben elmondta, az ideit is beleértve 2008 óta 200 millió dollárt fektet be az év végéig a Mol a két blokkban, míg a további költést alapvetően az határozza meg, hogy milyen sikerrel jár az itten tevékenység.

A Mol a 899 négyzetkilométeres Akri-Bijeel blokk területén már talált olajat, ahol 2010 végén fejeződött be az első kutatófúrás, a Bijell-1 tesztelése. A kút tesztelésének utolsó szakaszában napi 3.743 hordó olajat és 99 hordó olajegyenértékű gázt adott. Az eredmények alapján a Kalegran Ltd., a blokk operátora, tájékoztatta az iraki kormányt, hogy találatot ért el.

A Mol 80 százalékos részesedéssel operátora a blokknak, azaz a magyar cég irányítja a kutatásokat, míg a Gulf Keystone Petroleum International Ltd.-nek 20 százalékos a részesedése.

A kurdisztáni kormánnyal kötött megállapodás értelmében azonban a tulajdonosoknak, legfeljebb 20 százalékig egy harmadik fél belépését is lehetővé kell tennie az állam kijelölése alapján.

A másik blokk, a Shaikan területe 283 négyzetkilométer. A Mol itt 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, partnerei a Gulf Keystone Petroleum International Ltd., mint operátor és a Texas Keystone Inc.
A blokkban a Shaikan-1 fúrás a tavaly novemberben bejelentett rétegvizsgálat alapján napi több mint 4.600 hordó olajat adott.

Az idén márciusban a Shaikan-2 fúrás is sikert hozott, napi több mint nyolcezer hordó olaj és napi 393 hordó egyenértékű gáz felhozatalával. A Mol feltételezi, hogy a termelési fázisban ennél magasabb ütem is elérhető. A harmadik kút, a Shaikan-3 napi 9.800 hordó olajat hoz.

A mostani elképzelések szerint a Bijell-1 kút kezdetben napi 6 ezer hordó olajat ad majd, míg csúcsidőben, a két blokk kútjai összesen mintegy 70 ezer hordónyit. Az olajipari tapasztalatok szerint egy jó kút 20-50 évig is üzemel, de előfordul 70 éves kitermelési időszak is.

A Mol az idén és jövőre még több kutatófúrást is tervez az Akri-Bijeel blokkban, s a tervek szerint a próbatermelés 2012-ben kezdődik meg. A kutakat átlagosan 4 ezer méterre fúrják, s egy kút átlagosan 30-40 millió dollárba kerül a teljes beruházást nézve. Az iparági tapasztalatok szerint 7 kutatófúrásból átlagosan egy sikeres. A Molnak az Akri-Bijeel blokkban már az első kutatófúrása sikeres volt.

A blokkban az idén márciusban megkezdték a második, a Bekhme-1 kutatófúrás lemélyítését, s a fúrás már elérte az 1.600 méteres mélységet.

Kurdisztában a magyar olajcég a fúrásokkal a Mol-csoporthoz tartozó horvát INA-Croscón keresztül tulajdonolt leányvállalatát, a Rotaryt bízta meg.

Az ügyvezető elmondta, a 35 főt foglalkoztató Kalegran még az idén újabb munkatársakat vesz fel, s így a létszám az év végére elérheti, meghaladhatja a 85-öt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíj: az alkotmánybírák ismét tárgyalják a beadványokat

Két hónap szünet után az Alkotmánybíróság újra napirendre tűzi a magánnyugdíjpénztárak államosítását… Tovább olvasom