Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Újraindítanák a bősi tárgyalásokat

Sajtóközleményt adott ki csütörtökön Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja, az Együtt-PM szakpolitikusa arról, hogy a bősi évfordulóra emlékezve (október 23-án volt 22 éve, hogy Szlovákia elterelte a Dunát) lépéseket várnak a kormánytól.
„Orbán Viktor kormányának sem az 1992-ben elterelt Duna vizének visszaszerzése, sem a Magyarországot megillető árammennyiség nem fontos, hiszen semmit nem tesz a lassan negyedszázados probléma megoldásáért. Az Együtt-PM szerint a szigetközi környezet további pusztulásának megállítása és a további károk megelőzése érdekében haladéktalanul újra kell indítani a vízmegosztási kétoldalú tárgyalásokat. A Duna 22 évvel ezelőtti elterelése, illetve a 17 évvel ezelőtti hágai döntés óta elegendő idő állt rendelkezésre a magyar–szlovák vita elrendezésére – hogy ez nem történt meg, az az azóta eltelt időben kormányzó politikai erők felelőssége. Mindenekelőtt pedig Orbán Viktoré, aki a kérdéses időszakból a leghosszabb időszakot, immár több mint nyolc évet töltött a hatalomban" – áll a közleményben.

Leszögezik: az Együtt-PM Szövetség szerint „a megoldás egyrészt a tárgyalások fonalának felvétele, másrészt pedig a hágai Nemzetközi Bíróság és az Európai Bizottság bevonása lenne: előbbi az eddig elszabotált ítélet végrehajtása, utóbbi az uniós jogot is sértő konfliktus rendezése miatt lenne érdekelt a közreműködésben. Ha az Orbán-kormány nem lép, nehezen mossa le magáról a gyanút, hogy valamilyen politikai háttéralkuban önként lemondott a Dunáról és a Szigetköz jövőjéről."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig mehetünk a temetőkbe? Hol, mennyiért parkolhatunk?

Győrben, a nádorvárosi temetőben elektromos kisautó könnyíti meg az idősek közlekedését és a… Tovább olvasom