Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

SOMLÓ Séd-DŰLŐngélő - Családi pincék borfesztiválja

Zene, komédia és sok érdekes program a szőlőtőkék között.

Július 18-án egynapos vigadalomra a Séd-dűlő boros gazdái várják vendégeiket ismerkedni, poharazni a diófák árnyékában és kispincéik mélyén.

Ajánlják a természet közeli borász életmód örömeit és a Somló-hegy történelmi, minőségi borait. Magyar irodalmi, zenei előadások és képzőművészeti látnivalók szórakoztatják a látogatókat.

A Séd-DŰLŐngélő szójáték a helyszínre és a bormámorra utal. „A fej tiszta marad a somlóitól, de a lábból elvész az erő" – emlegeti Veress János helyi borász apái mondását. Kisfaludy, Vörösmarty, Nagy László versidézetek emlékeztetik a vendégeket a régi időkre. Sarkadi Imre, Arany János, Petőfi Sándor mulatságos írásai és középkori komédiák, verseléses bor-szépségverseny, rögtönzött fesztiválszínház adnak irodalmi tartalmat a borozáshoz. Zenei szórakozásról vándormuzsikusok, akusztikus hangszeren játszó zenészek gondoskodnak, a bordalokat hegedűn-brácsán és harmonikán kísérik. Szabó Enikő és Zenekara illetve a Balkan Fanatik adnak pincekoncertet két fő helyszínen. Számos fotó- és festménykiállítás, kézműves kitelepülés és vásár, bográcsozás, csillagvizsgáló távcső gazdagítja a programokat és minden kinyitott pince zsíros kenyeret kínál. Megelevenítjük a hordótánc és a szalmatiprás hagyományait és a DÉZSAvű fürdőkben ki-ki megmártózhat egy hűsölésre.A fesztivál program-kavalkádja már koradélután elkezdődik és az éjjeli mulatással ér véget. A messziről érkezők vendégházakban, pinceszállásokon és sátrakban hálhatják el az éj hátralévő részét.
„Fontos küldetésünk, hogy a piacon nem jelenlévő somlói borok is megismerhetőek legyenek - mondja Balogh Zsuzsa főszervező, akinek szintén a Séd-dűlőben van pincéje. - A kispincéktől bormintákat gyűjtöttünk be, amiket előkóstoltunk a Somlói hegybíró és a somlói borokat jól ismerő borász részvételével. Az eredményen ők maguk is elcsodálkoztak, hiszen a helyi gazdák nedűi közül számos megállja a helyét a forgalomban kapható palackozott borok között is! A szőlőtőkék közötti fesztivál gondolata tavaly pattant ki Zsoldos László fejéből, aki a SOMLiO birtok gazdája. Kiss János Somlószőlősi polgármesternek és Vikker Attila somlói borlovagnak köszönhetően valósulhat mindez meg, akik rögtön a rendezvény mögé álltak. Az elképzelést számos borkóstoló barát megerősítette és folyamatosan támogatja, akik nagyon várják már a közelgő eseményt."

Történelmi háttér és a nászéjszakák bora

A Séd-dűlő a Somló-hegy nyugati oldalán helyezkedik el, ahol a korábbi nemesi jobbágyi parcellákat ma a családi pincék gazdái művelik. Somló-hegy történelmi borvidék és természetvédelmi terület. A lábánál több település évezredes hagyományokat ápol. Somlószőlőst először 1266-ban jegyezték fel egy korabeli okiraton Scevleus néven. A falu középkorban a nagyvázsonyi uradalomhoz tartozott, a XV.században Kinizsi Pál, XVII.századtól a Zichy család birtokolta. Katolikus templomát az 1200-as évekre eredeztetik, evangélikus temploma és vallása a Zichy családdal érkezett. Fénykorát a XIX. században élte, borait a Habsburg Monarchia és az angol királyi család fogyasztotta. A királyi pár a nászéjszakán somlóit ivott fiú utódlás reményében. A bort patikában is árulták gyógyszerként.

A látogatók karszalag vásárlásával támogathatják a fesztivált.

Részletes program és további információ a www.somlio.hu oldalon található

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnali SMS a balatoni pincérektől: ˝Ausztriába mentünk˝

A balatoni vendéglátósok szerint még egyetlen szezonban sem jelentett ekkora gondot megfelelő… Tovább olvasom