Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Megtisztítják a Balatont a karóktól

A Balaton védett öbleit tisztítják meg a karóktól a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai - mondta Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője.
Az igazgatóság munkatársai - a vízirendőrség biztosítása mellett - kezdték meg a nemzeti parki besorolású nádasokban a vízben használat után bennhagyott karók, ideiglenes vízi állások és "egyéb máshová nem sorolható műtárgyak" maradványainak eltávolítását. A Bózsai-öblöt a Palóznaki-, majd a Kerekedi-öböl követi.

Fischer József tájékoztatás szerint a több mint 500-ra becsült tárgyból eddig csaknem 100-at vettek ki a vízből.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai természetvédelmi kezelőként kiemelt figyelmet fordítanak a Balaton természeti értékeinek védelmére, megőrzésére; ennek egy nagyon sajátságos feladata a tó nádasainak védelme - magyarázta a természetvédelmi szakember.

Kifejtette: elsősorban a Balaton északi partján találhatók még olyan nagy kiterjedésű nádasok, amelyek egész öblöket borítanak és élőhelyeik egymásutánisága még megőrizte a természetes partközeli és parti élőhelyek vonásait. Ezek a legértékesebb nádasok, amelyek védett, nemzeti parki területek.

Az emberi tevékenység károsító hatásai sajnos e területeket sem kímélik, azonban kis odafigyeléssel hosszú távon fenntartható a természetességük. A folyamatos emberi jelenlét jelei az öblök nádasaiban és az előttük elterülő víztesten a horgászcsónakok rögzítésére szolgáló karók, de a felmért területeken fémtárgyak és traktorgumik is vannak - tájékoztatott Fischer József.

Hozzátette: a vízi közlekedés szabályairól szóló rendelet alapján "hajóútban hajózást veszélyeztető tárgyat elhelyezni, karót leverni, kishajót, csónakot, tutajt, vízi sporteszközt lehorgonyozni tilos. Hajóúton kívül csónak rögzítésére karó leverhető, azonban a helyszínről távozáskor azt az elhelyezőjének el kell távolítania." Ennek értelmében a horgászok a horgászcsónakjaik rögzítésére szolgáló karókat a horgászat befejeztével el kell, hogy távolítsák.

A tóban hagyott horgászkarók idővel eltörnek, rövidülnek, és a tó vízszintje is változik. Így a bennfelejtett karók könnyen víz alá kerülhetnek láthatatlan életveszély és vagyonkár forrásává válva még az óvatos fürdőzők, szörfözők és vitorlázók számára is - figyelmeztetett az őrszolgálat vezetője.

Megjegyezte azt is, hogy a "karóerdő" látványa természetvédelmi, tájvédelmi szempontból sem kívánatos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plusz Evita Szombathelyen

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tevezett kettő helyett három előadást tartanak Andrew Lloyd… Tovább olvasom