Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Megcsúszott a partfal Kulcson - Harmincöt embert kitelepítettek

A Fejér megyei Kulcson harmincöt embernek kellett elhagynia otthonát, miután keddre virradó éjszaka megcsúszott a partfal; a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének tájékoztása szerint egy ház összeroskadt, két-három összeomlás közeli állapotban van, tizenöt épület falain látható repedések vannak.

A Deák Ferenc és a Hullám utca közötti területen - mintegy 400x150 méteres részen - ötvenhárom, többnyire állandó tartózkodásra használt ingatlan, és néhány üdülőház került veszélybe a löszfal nagyarányú mozgása miatt - mondta Bárdos Zoltán polgári védelmi alezredes az MTI-nek.

Az épületeket kiürítették, az életvitelszerűen ott élők többsége rokonoknál talált menedékre, három családot az önkormányzat helyezett el, egyelőre a hajóállomásnál levő üdülőben, de várhatóan már szerdán találnak számukra más megoldást.

A megyei védelmi bizottság döntése alapján a veszélyeztetett területet lezárta a rendőrség. Elzárták, "szakaszolták" a vizet, az elektromos áramot és a vezetékes gázt.

A területen lakók - akik éjszaka csak kézipoggyászokkal menekültek ki a házakból - szerdán rendőrök és tűzoltók kíséretében visszamehetnek ingóságaikért. Mivel a partfalmozgás következtében az utak is megrongálódtak, addigra megpróbálják azokat valamennyire járhatóvá tenni.

Az MTI felvételei.


A rendőrség a továbbiakban folyamatosan járőrözik majd, és vigyáz az üresen maradt épületekre - mondta a megyei katasztrófavédelem igazgatója.

A károk felmérésére kedden Kulcsra érkeztek a Budapesti Műszaki Egyetem geotechnikai tanszékének szakértői, valamint a Belügyminisztérium pince- és partfalbizottságának szakemberei, akik megtették, illetve megteszik javaslataikat.

Bárdos Zoltán tájékoztatása szerint az önkormányzat pályázatot nyújt be a vis maior alap támogatásáért.

Olvasóink írták

  • 1. fióka 2011. január 19. 07:52
    „durva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz Székesfehérváron - három sérült

Eddig ismeretlen okból kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy háromemeletes társasház egyik… Tovább olvasom