Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Jean Monnet Kíválósági Központ címet nyert el a kőszegi Európa Ház

Történetének újabb mérföldkövéhez érkezett a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány által működtetett Európa Ház Kőszegen.

A Miszlivetz Ferenc vezette posztgraduális központ idén elnyerte ugyanis az Európai Bizottság által adományozott Jean Monnet Centre of Excellence – Jean Monnet Kiválósági Központ kitüntető címet. Az új Kiválósági Központ 2010 szeptemberétől kezdi meg működését a Chernel utcában.

A Jean Monnet kiválósági központok kiemelt intézmények vagy szervezetek, amelyek európai integrációs tanulmányokra specializálódtak.

Összegyűjtik a felsőoktatási intézményben elérhető, az európai integrációs tanulmányokkal kapcsolatos tudományos, humán és dokumentációs erőforrásokat.

A Jean Monnet kiválósági központok kötődhetnek egy adott felsőoktatási intézményhez, vagy szerveződhetnek egy bizonyos város vagy régió több felsőoktatási intézményének együttműködésének keretében is.

A kitüntető cím elnyerésének bejelentésére szervezett sajtótájékoztatón többek között résztvettek Bogyay Katalin Asszony, Magyarország UNESCO nagykövete, Hankiss Elemér, a Kiválóság Központ professzora és Miszlivetz Ferenc, a Központ vezetője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jelentős erkölcsi elismerés mellett anyagi támogatást is élvez ennek révén a központ – a pályázatból egyebek mellett nemzetközi programokat szervezését, elismert külföldi előadók meghívását és az európai integrációs folyamattal kapcsolatos további kutatásokat finanszírozzák majd.

Nemzetközi rendezvényekből egyébként eddig sem volt hiány az Európa Házban. A napokban fejeződik be a XV. Nemzetközi Nyári Egyetem, amely szerepel az UNESCO "2010 - a kulturák közeledésének éve" kiemelten ajánlott programjai között is.

Idén közel 20 ország - köztük Etiópia, Norvégia, Törökország, Németország. az Egyesült Királyság, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, Litvánia, Fehéroroszország – képviselői jöttek el Kőszegre, hogy a kulturális örökség menedzsmentjéről, a kultúra, a fenntarthatóság és a civil társadalom összefüggéseiről folytassanak eszmecseréket.

A csaknem két hétig tartó rendezvényre érkező neves előadók nem csupán a nyári egyetem kedvéért jöttek Kőszegre: többségük előadója a 2009-ben nagy érdeklődés mellett megindított Kulturális Örökség Menedzsment és Fenntarható Fejlődés posztgraduális egyetemi programnak is.

A program megindítását a Norvég Alap támogatása tette lehetővé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agora Fesztivál

Hároméves szülinapi bulit tartanak július 3-án, szombaton délután öt órai kezdettel. Az ünnepelt az… Tovább olvasom